Menyamarkan tanda-tanda penuaan, ini adalah perbezaan antara retinol dan retinoid

Jakarta - Apabila anda mengetahui tentang produk penjagaan kulit yang bertindak untuk menyamarkan tanda-tanda penuaan, anda mesti mengetahui dua bahan ini, retinol dan retinoid. Pada pandangan pertama, keduanya terdengar sama dan mempunyai fungsi yang sama, iaitu untuk membantu memerangi penampilan kerutan di wajah. Nampaknya, kedua-dua bahan ini mempunyai perbezaan.

Retinoid adalah sekumpulan derivatif vitamin A yang merupakan bahan kegemaran dalam penjagaan kulit untuk mencegah penuaan. Bahan kimia ini mampu meningkatkan pergantian sel dan membuat garis-garis halus menjadi pudar, meratakan warna kulit dan bintik-bintik usia, dan meningkatkan keanjalan kulit yang membuat anda kelihatan lebih muda.

Lalu, apakah perbezaan antara retinol dan retinoid?

Sebenarnya, retinol hanya jenis retinoid tertentu. Produk yang termasuk dalam pasaran OTC atau di kaunter biasanya mengandungi retinol yang merupakan bentuk yang lebih lemah, sementara retinoid merujuk kepada ubat-ubatan yang lebih kuat sifatnya. Walau bagaimanapun, kedua-dua retinol dan retinoid adalah bahan untuk rawatan anti-penuaan yang sudah digunakan oleh pakar dermatologi.

Baca juga: 6 Bahan Penjagaan Kulit Yang Anda Mesti Tetap Tetap Awet Muda

Secara sederhana, retinol adalah bahan kimia pertama yang digunakan, dan ia diubah menjadi retinoid, produk akhir yang benar-benar memperbaiki kulit, iaitu asid retinoik. Retinol harus melalui beberapa penukaran sebelum ditukar menjadi asid retinoik, sementara retinoid tidak memerlukan banyak masa untuk sampai ke produk akhir, jadi mereka dikatakan lebih kuat daripada retinol.

Kerana sifatnya yang sangat kuat, anda tidak akan melihat hasil dari produk rawatan retinol secepat anda menggunakan produk berasaskan retinoid. Sebenarnya, kedua-duanya sama, hanya masa untuk menunjukkan hasil atau kesan lebih lama. Namun, perhatikan juga risiko atau kesan sampingan yang mungkin berlaku.

Setiap jenis retinoid yang digunakan boleh menyebabkan kerengsaan kulit dan menyebabkan kesan sampingan seperti kemerahan dan pengelupasan kulit. Semakin kuat produk, semakin besar kemungkinan kesan sampingannya. Oleh itu, selalu tanya doktor kulit sebelum anda menggunakan produk retinol atau retinoid. Anda boleh membuat temu janji dengan pakar dermatologi dengan lebih mudah di mana-mana hospital melalui permohonan .

Baca juga: Menggunakan Penjagaan Kulit Yang Salah Dapat Mencetuskan Vitiligo

Satu lagi perbezaan antara retinol dan retinoid adalah bahawa semua produk yang mengandungi retinoid diuji oleh FDA sebelum mereka dipasarkan kepada umum, walaupun tidak ada jaminan mengenai produk kecantikan yang melanda pasaran OTC. Oleh itu, apabila anda menggunakan produk kecantikan kulit, seperti retinoid, dan mengalami kerengsaan pada wajah anda setelah menggunakannya, anda mungkin dapat mengurangkan dosnya.

Sebagai tambahan kepada dos, anda boleh mencegah penampilan kesan sampingan dari produk kecantikan dengan retinoid yang jauh lebih kuat daripada retinol dengan mengurangkan jangka hayatnya. Sekiranya anda mula-mula menggunakan produk kecantikan ini setiap hari, anda boleh mengurangkannya menjadi seminggu sekali atau mencairkannya dengan losyen anti-penuaan yang lain pada dos yang sama seolah-olah anda menggunakan pelembap bebas minyak. Oleh itu, adakah anda faham apa perbezaan antara retinol dan retinoid? Gunakan produk yang sesuai dengan keperluan kulit anda, ya!

Baca juga: Kepentingan Kesedaran Penjagaan Kulit pada Remaja

Rujukan:
Pencernaan Pembaca. Diakses 2019. Apakah Perbezaan antara Retinol dan Retinoid.
Byrdie. Diakses pada tahun 2019. Retinol vs. Retinoid: Bilakah Menggunakan Setiap dan Mengapa.
Perikatan Dermatologi. Diakses pada tahun 2019. Retinol, Retin-A, & Retinoid: Apakah Perbezaannya?

Recent Posts