Ivermectin dianggap berkesan untuk mengatasi Corona, ini adalah fakta

, Jakarta - Ivermectin adalah ubat yang sering digunakan untuk merawat jangkitan cacing gelang parasit. Ivermectin tergolong dalam kelas ubat yang dikenali sebagai anthelmintics. Iaitu, ubat ini berfungsi dengan melumpuhkan dan membunuh parasit. Baru-baru ini, terdapat berita bahawa ivermectin dianggap mampu menangkis COVID-19. Ivermectin bahkan diklaim mampu mengurangkan kadar kematian COVID-19.

Melancarkan dari Kedua, Sofia Koswara, Naib Presiden PT Harsen Laboratories,mengatakan bahawa hanya tiga minggu setelah menambahkan Ivermectin di New Delhi, kes-kes yang dijangkiti, yang memuncak pada 28.395 pada 20 April, turun secara drastik menjadi 6.430 pada 15 Mei. Jadi, adakah ivermectin benar-benar berkesan untuk menangkis virus korona? Lihat fakta berikut!

Baca juga: Bolehkah Azithromycin Merawat COVID-19?

Adakah Ivermectin Benar-benar Berkesan dalam Mengatasi Corona?

Sekiranya dipetik dari halaman WHO, bukti mengenai penggunaan ivermectin untuk merawat penghidap COVID-19 tidak dapat disimpulkan. WHO mengesyorkan agar ubat tersebut hanya digunakan dalam ujian klinikal sehingga lebih banyak data tersedia.

Ivermectin adalah agen anti-parasit spektrum luas dan termasuk dalam senarai ubat penting WHO untuk beberapa penyakit parasit. Ia digunakan dalam rawatan onchocerciasis, strongyloidiasis, dan penyakit lain yang disebabkan oleh cacing tanah. Ivermectin juga sering digunakan untuk merawat kudis.

Sejauh ini, terdapat kumpulan yang mengembangkan garis panduan rawatan COVID-19 sebagai tindak balas terhadap peningkatan perhatian antarabangsa terhadap ivermectin sebagai rawatan berpotensi untuk COVID-19. Kumpulan ini adalah panel pakar antarabangsa yang bebas, yang merangkumi pakar penjagaan klinikal dalam pelbagai kepakaran dan juga termasuk ahli etika dan rakan pesakit.

Panel mengkaji data yang dikumpulkan dari 16 percubaan terkawal secara rawak (sejumlah 2407 orang yang mendaftar), termasuk pesakit COVID-19 pesakit dalam dan pesakit luar. Kumpulan inilah yang membuktikan sama ada ivermectin dapat mengurangkan kematian, keperluan ventilasi mekanikal, keperluan kemasukan ke hospital, dan masa untuk peningkatan klinikal pada pesakit COVID-19.

Akibatnya, penggunaan ivermectin untuk penderita COVID-19 adalah “kepastian yang sangat rendah”Kerana keterbatasan metodologi data eksperimen yang ada. Kumpulan tinjauan tidak mengesyorkan penggunaan ivermectin untuk mencegah COVID-19, yang berada di luar skop garis panduan semasa.

Baca juga: Kenali ubat untuk mengatasi Virus Corona di Indonesia

Respons FDA dan BPOM

FDA belum meluluskan ivermectin untuk digunakan dalam merawat atau mencegah COVID-19 pada manusia. Ivermectin bukan antivirus, tablet ivermectin hanya diluluskan untuk merawat cacing parasit, kutu kepala, dan keadaan kulit seperti rosacea.

Sementara itu, menurut Badan Pengawas Makanan dan Dadah (BPOM), ubat ivermectin mempunyai potensi antivirus dalam ujian in-vitro di makmal. Namun, ini masih perlu diselidiki lebih lanjut mengenai keberkesanan, keselamatan, dan keberkesanannya. BPOM juga mengesahkan bahawa ivermectin adalah ubat yang kuat, jadi ia mesti diresepkan oleh doktor untuk penggunaannya.

Namun, Badan Penyelidikan dan Pengembangan Kesehatan, Kementerian Kesehatan Indonesia telah mulai meneliti penggunaan ivermectin khusus untuk COVID-19. Sudah ada sejumlah hospital bernama BPOM yang terlibat dalam penyelidikan ini.

Baca juga: Pengambilan Vitamin yang Disarankan untuk Orang dengan COVID-19

Setakat ini, kes penghantaran Covid-19 di Indonesia masih tinggi. Oleh itu, pastikan anda sentiasa mematuhi protokol kesihatan ketika anda harus berpindah ke luar rumah. Anda juga boleh mengambil vitamin atau makanan tambahan untuk meningkatkan daya tahan. Sekiranya stok hampir habis, beli saja di kedai kesihatan . Tidak perlu bersusah payah menunggu sebentar, duduk saja di rumah dan pesanan akan dihantar ke tempat anda.

Rujukan:

WHO. Diakses pada tahun 2021. WHO menasihatkan bahawa ivermectin hanya digunakan untuk merawat COVID-19 dalam ujian klinikal.

FDA. Diakses pada tahun 2021. Mengapa Anda Tidak Boleh Menggunakan Ivermectin untuk Merawat atau Mencegah COVID-19.
Kesihatan Kedua. Diakses pada tahun 2021. Viral Ivermectin Dipanggil Kuat untuk Mencegah COVID-19, Ini adalah penjelasan BPOM.

Recent Posts