Ini adalah Tahap Pertumbuhan Gigi Kanak-kanak

, Jakarta - Perkembangan gigi sebenarnya telah berlaku ketika bayi masih dalam kandungan. Pada usia kehamilan sekitar lima minggu, tunas gigi primer pertama muncul di rahang bayi. Semasa kelahiran, bayi mempunyai 20 gigi primer (10 di rahang atas dan 10 di rahang bawah) yang tersembunyi di gusi.

Gigi primer juga dikenal sebagai gigi bayi, gigi bayi, atau gigi primer. Sekiranya ibu bapa bertanya bilakah masa yang sesuai untuk tumbuh gigi, ibu bapa tidak perlu risau. Kerana pertumbuhan gigi pertama pada setiap anak boleh berbeza pada setiap usia.

Baca juga: Bolehkah Tongkat Gigi Dielakkan Lebih Awal?

Perkembangan Pergigian Bermula Selepas Anak berumur 5 Bulan

Sebilangan besar bayi akan tumbuh gigi antara usia 6 dan 12 bulan. Terdapat banyak variasi kapan gigi pertama akan muncul. Di samping itu, sesetengah bayi mungkin tidak mempunyai gigi pada usia 1 tahun. Sekitar usia 3 bulan, bayi akan mula menjelajah mulut dan biasanya terdapat peningkatan air liur. Bayi juga lebih cenderung meletakkan tangan di mulut.

Biasanya gigi pertama kanak-kanak hampir selalu gigi depan bawah (gigi tengah tengah), selepas itu gigi seri atas ( gigi seri tengah bahagian atas ) pada usia 8-12 bulan. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes terdapat pertumbuhan langsung bersama. Di samping itu, kebanyakan kanak-kanak biasanya akan mempunyai semua gigi bayi atau gigi susu pada usia 3 tahun.

Secara amnya, tahap pertumbuhan gigi kanak-kanak secara terperinci adalah seperti berikut:

  1. Gigi seri tengah (atas dan bawah) pada usia 6-10 bulan.
  2. Gigi sampingan (atas dan bawah) pada usia 10-16 bulan.
  3. Taring (atas dan bawah) pada usia 16-12 bulan.
  4. Geraham kecil yang berada di sebelah taring (atas dan bawah) pada usia 13-19 bulan.
  5. Geraham belakang atau molar kedua (atas dan bawah) pada usia 23-31 bulan.

Perlu diingat bahawa ibu bapa tidak perlu risau sekiranya gigi bayi tidak tumbuh mengikut tahap ini. Oleh kerana keadaan badan kanak-kanak berbeza, tahap pertumbuhan tidak dapat digeneralisasikan.

Baca juga: Adakah Gigi Benar-benar Menyebabkan Demam pada Kanak-kanak?

Perlu juga diperhatikan bahawa metabolisme tubuh bayi adalah berbeza, bergantung pada pengambilan nutrisi yang diperoleh dan faktor genetik. Oleh itu, pastikan pengambilan makanan ibu mesti dipertimbangkan, agar susu ibu yang dimakan oleh Si Kecil kaya dengan nutrien. Untuk tumbuh gigi, si kecil memerlukan kalsium dan vitamin.

Pengambilan vitamin A, K, D, dan E adalah vitamin yang mempengaruhi pembentukan gigi. Oleh itu, pastikan ibu selalu makan makanan berkhasiat semasa mengandung dan menyusu agar tulang dan gigi bayi kuat dan tumbuh dengan sempurna.

Menguruskan Proses Gigi Balita

Ketika bayi berusia sekitar enam bulan, tahap antibodi yang diturunkan oleh ibu mulai menurun dan ini mengubah sistem imun anak. Seiring dengan kecenderungan memasukkan segala sesuatu ke dalam mulut mereka, ini menjadikan anak lebih mudah diserang penyakit.

Gejala kanak-kanak yang biasa seperti perubahan pola tidur dan makan, kekecohan, ruam, air liur berlebihan, hidung berair, dan cirit-birit sering disalah anggap sebagai gigi. Sekiranya anak anda mempunyai gejala ini, pastikan bahawa mereka tidak mengalami kemungkinan penyebab lain seperti bakteria, virus, atau jangkitan telinga tengah.

Gigi memerlukan masa sekitar lapan hari, termasuk empat hari sebelum dan tiga hari selepas gigi melewati gusi. Selama ini, mungkin sukar untuk menjaga keselamatan anak.

Baca juga: 3 Masalah Kesihatan Mulut pada Kanak-kanak

Untuk menjaganya, ayah atau ibu boleh melakukan petua ini untuk memastikan anak selesa:

  • Urut lembut gusi dengan jari yang bersih atau kain lembap.
  • Sediakan mainan yang selamat untuk digigit bayi anak mata ), pastikan ia telah dicuci dan disterilkan terlebih dahulu.
  • Beri biskut bayi yang selamat digigit.

Itulah yang perlu diketahui oleh ibu bapa mengenai tahap pertumbuhan gigi pada balita. Sekiranya terdapat masalah dengan proses tumbuh gigi anak, ibu dan bapa boleh meminta doktor melalui aplikasi tersebut . Tanpa kerumitan, meminta doktor dapat dilakukan di rumah hanya dengan memuat turun aplikasi sekarang!

Rujukan:
Kesihatan yang Lebih Baik. Diakses pada tahun 2020. Perkembangan gigi pada kanak-kanak
Anak Sihat. Diakses pada tahun 2020. Gigi Pertama Bayi: 7 Fakta Yang Harus Diketahui oleh Ibu Bapa

Recent Posts