4 Aktiviti Ringkas yang Boleh Anda Lakukan bersama Keluarga

, Jakarta - Masa pandemik yang belum selesai ini membuat banyak orang bingung melakukan pelbagai aktiviti kerana nampaknya semuanya telah dicuba. Terutama jika anda mempunyai keluarga, kebanyakan aktiviti yang melibatkan anak-anak dilakukan di luar rumah atau tempat terbuka. Nah, untuk mengetahui beberapa aktiviti menyeronokkan yang boleh dilakukan bersama keluarga, baca ulasan berikut!

Aktiviti bersama Keluarga semasa pandemik

Apabila bingung menghabiskan hujung minggu di rumah dengan anak-anak, cubalah melakukan aktiviti yang menyeronokkan bersama. Di samping mewujudkan rasa bahagia, ibu juga dapat mendekatkan anak dengan ibu bapa mereka. Lebih baik jika anda melakukan aktiviti yang tidak berkaitan dengan elektronik, sehingga anda dapat menyuburkan badan anda ketika melakukannya.

Baca juga: Berikut adalah 4 Idea Masa Berkualiti yang perlu dilakukan dengan Keluarga

Beberapa aktiviti juga dapat mengasah kemahiran berfikir anak-anak agar lebih kritikal, walaupun hanya melalui permainan sederhana. Sekiranya bilangan keluarga sama rata, cubalah bahagikan kepada dua pasukan dan bersaing satu sama lain sehingga dapat mewujudkan persaingan yang sihat di antara adik-beradik. Namun, aktiviti apa yang sesuai untuk keluarga lakukan? Berikut adalah beberapa alternatif yang diketahui:

1. Memasak Bersama

Salah satu aktiviti bersama keluarga yang sesuai dilakukan pada hujung minggu ialah memasak. Ibu boleh mengajarnya bagaimana membuat beberapa makanan yang sering dimakannya atau beberapa perkara mudah seperti membakar roti. Sekiranya anak anda sering bermain memasak, cuba beri arahan sekali dan biarkan dia kreatif sendiri semasa memproses doh. Sudah tentu, kreativiti dan rasa ingin tahu kanak-kanak akan didorong oleh aktiviti ini.

2. Bermain Papan Permainan

Alternatif lain sebagai aktiviti bersama keluarga untuk meningkatkan kedekatan antara satu sama lain adalah bermain permainan papan . Permainan papan boleh mengajar beberapa kemahiran, seperti kerja berpasukan, membuat keputusan, berkongsi dengan orang lain, dan menyelesaikan masalah. Beberapa pilihan permainan papan yang sesuai untuk kanak-kanak adalah Scrabble dan Monopoli , kedua-duanya dapat mengajar sesuatu yang baru.

Baca juga: Ini adalah jenis aktiviti yang baik dilakukan dengan anak-anak

3. Menonton Filem Bersama

Setelah seharian melakukan aktiviti di rumah, aktiviti yang sesuai dilakukan oleh keluarga adalah menonton filem pada waktu malam. Ibu boleh memilih filem yang sesuai untuk ditonton oleh anak-anak sambil menyediakan popcorn sebagai pelengkap. Menonton filem sangat sesuai untuk meningkatkan ikatan antara ibu bapa dan anak-anak dan meningkatkan pengetahuan anak-anak. Ibu bapa juga boleh secara langsung menjawab soalan anak-anak semasa filem itu ditayangkan.

4. Berkhemah

Berkhemah di rumah juga boleh dilakukan untuk menutup rangkaian aktiviti seharian. Sekiranya anak anda tidak pernah berkhemah di luar rumah, ini boleh menjadi masa latihan yang hebat sehingga tiba masanya. Ibu boleh membuat api kecil dengan lilin sehingga menyerupai perkhemahan sebenar. Juga, sediakan sedikit makanan dan gitar jika boleh untuk menjadikan suasana lebih meriah.

Itulah beberapa aktiviti bersama keluarga yang sesuai untuk dilakukan sehingga hujung minggu sangat menyeronokkan. Selepas itu, ibu juga dapat membuat pilihan untuk anak mereka untuk minggu depan mengenai aktiviti yang ingin mereka lakukan bersama. Dengan begitu, anak-anak sangat menantikan saat ini yang tentunya mendekatkan mereka dengan ibu bapa mereka.

Baca juga: 5 Aktiviti Menyeronokkan pada Hujung Minggu sambil Berpuasa Bersama Keluarga

Ibu juga dapat menyesuaikan aktiviti yang dijalankan mengikut bakat dan minat anak mereka melalui psikologi dari beberapa hospital terkenal. Cukup dengan muat turun permohonan , kemudahan membuat janji temu dengan ahli psikologi hanya melalui telefon pintar dalam tangan. Oleh itu, muat turun aplikasi sekarang untuk mendapatkan semua kemudahan ini!

Rujukan:
Ibu bapa. Diakses pada tahun 2021. 20 Aktiviti Keluarga yang Menyeronokkan untuk Dilakukan di Rumah.
Lifehacks. Diakses pada tahun 2021. 15 Kegiatan Keluarga yang Menyenangkan Dan Mudah Yang Boleh Anda Lakukan Di Rumah.

Recent Posts