Perlu diketahui, ini adalah perbezaan antara patah pergelangan tangan atau pergelangan tangan

, Jakarta - Kesakitan yang berlaku di pergelangan tangan akibat kecederaan sering disalah anggap sebagai gejala keseleo. Ini menjadikan orang yang mengalaminya memutuskan untuk pergi ke ahli terapi urut dengan tujuan mengurangkan kesakitan. Tetapi anda tahu, tidak semua sakit pergelangan tangan adalah tanda keseleo.

Kesakitan yang muncul di pergelangan tangan boleh berlaku akibat patah tulang. Kerana, keseleo dan patah tulang membuat pergelangan tangan terasa sakit dan bengkak. Walau bagaimanapun, bagaimana menangani kedua-dua keadaan ini sama sekali tidak sama. Patah pergelangan tangan tidak boleh diurut. Mengurut pergelangan tangan yang patah sebenarnya boleh memburukkan keadaan.

Sekiranya rasa sakit di pergelangan tangan berlaku kerana patah tulang, maka rawatan yang diperlukan adalah pergi ke doktor ortopedik. Jadi, bagaimana untuk mengetahui perbezaan antara pergelangan tangan yang terseliuh atau patah tulang?

Baca juga: Jangan panik, ini adalah pertolongan pertama untuk patah tulang

Sakit Perut dan Bengkak akibat Keseleo

Keseleo adalah keadaan yang berlaku kerana gangguan atau kerosakan pada ligamen, yang merupakan tali yang mengikat antara dua tulang. Ligamen mungkin terkoyak, dipintal, atau ditarik, menyebabkan kesakitan. Kerosakan pada ligamen boleh berlaku kerana tekanan dan tekanan pada sendi, misalnya disebabkan oleh aktiviti fizikal yang terlalu berat atau kejatuhan yang menyebabkan kecederaan.

Selain sakit, tanda-tanda pergelangan tangan terseliuh termasuk lebam di kawasan terseliuh, pergelangan tangan bengkak, dan perubahan warna kulit di kawasan terseliuh. Apabila mengalami keseleo, rawatan boleh dilakukan dengan meregangkan pergelangan tangan dan memampatkan kawasan bengkak dengan air sejuk. Sekiranya kesakitan mengganggu anda, anda boleh mengambil ubat penghilang rasa sakit di farmasi.

Keseleo kecil biasanya hanya memerlukan beberapa hari untuk sembuh. Sebaliknya, keseleo yang lebih teruk, semakin lama diperlukan untuk sembuh, mungkin berminggu-minggu. Walaupun begitu, biasanya cukup rehat dan mengelakkan aktiviti yang berat untuk sementara waktu sangat berkesan untuk mengatasi kesakitan dan pembengkakan yang disebabkan oleh keseleo.

Baca juga: Rawatan Rumah untuk Keseleo

Sakit Pergelangan Tangan dan Bengkak Kerana Patah

Walaupun mereka mempunyai simptom yang hampir sama, keseleo dan patah tulang adalah keadaan yang berbeza. Kedua-dua keadaan ini menyebabkan rasa sakit dan bengkak, tetapi patah tulang sebenarnya mempunyai gejala lain yang berbeza dengan keseleo biasa.

Fraktur di pergelangan tangan dicirikan oleh bunyi "retak" ketika jatuh atau mengalami sesuatu yang menyebabkan kecederaan, selain rasa sakit yang muncul biasanya cukup parah dan sangat menyakitkan. Rasa sakit pada tulang yang patah biasanya akan bertambah teruk, walaupun hanya kerana sentuhan lembut, bengkak pada bahagian yang patah, lebam, dan mati rasa di kawasan patah tulang akan muncul.

Mengatasi keadaan ini tidak boleh sewenang-wenangnya. Kesakitan yang timbul biasanya sangat menyakitkan dan dapat bertahan lebih lama. Umumnya, patah memerlukan masa dari 6 minggu hingga bulan untuk sembuh. Pastikan anda berjumpa doktor sekiranya rasa sakit yang muncul terasa tidak wajar sehingga penyebab kesakitan dapat dikesan.

Baca juga: Tulang patah, inilah masa yang diperlukan untuk kembali normal

Atau anda boleh bertanya kepada doktor mengenai gejala yang anda rasakan dalam permohonan tersebut . Doktor boleh dihubungi melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Recent Posts