Mitos atau Fakta Herpes Tidak Boleh Diubati?

, Jakarta - Herpes adalah jangkitan yang disebabkan oleh virus herpes simplex. Virus ini boleh menyerang bukan sahaja organ genital, tetapi juga permukaan dan kulit mukosa di bahagian lain badan. Dia mengatakan, jika terkena herpes, virus itu akan tinggal di dalam tubuh untuk waktu yang lama dan tidak dapat disembuhkan. Adakah betul? Ayuh, cari fakta di sini.

Virus herpes simplex adalah sejenis virus berjangkit yang boleh ditularkan dari orang ke orang melalui hubungan langsung. Terdapat dua jenis virus yang boleh menyebabkan herpes, iaitu virus herpes simplex type 1 (HSV-1), dan virus herpes simplex type 2 (HSV-2).

HSV-1 biasanya menyebabkan herpes oral, yang dicirikan oleh luka di sekitar mulut dan bibir. HSV-1 juga boleh menyebabkan herpes genital, tetapi kebanyakan kes herpes genital disebabkan oleh HSV-2. Herpes genital biasanya dicirikan oleh luka di sekitar alat kelamin atau rektum.

Baca juga: Herpes Boleh Berlaku Pada Bayi, Apa yang Menyebabkannya?

Rawatan Herpes

Sebenarnya, hingga kini belum ada ubat yang dapat sepenuhnya menghilangkan virus herpes. Rawatan biasanya bertujuan menghilangkan luka ( lepuh ) dan mencegah penyebaran herpes.

Luka herpes sebenarnya boleh hilang sendiri tanpa rawatan. Walau bagaimanapun, doktor biasanya akan menetapkan ubat antivirus untuk mencegah risiko penularan virus kepada orang lain, serta mengurangkan keparahan gejala. Ubat antivirus yang biasanya digunakan untuk mengubati herpes adalah: acyclovir , famciclovir , dan valacyclovir . Ubat ini boleh datang dalam bentuk pil untuk diminum atau dapat digunakan sebagai krim. Untuk keadaan penyakit yang teruk, ubat ini juga boleh diberikan melalui suntikan.

Selain mengambil ubat, anda juga dapat melegakan gejala herpes dengan melakukan rawatan berikut di rumah:

 • Ambil ubat penahan sakit, seperti acetaminophen atau ibuprofen.

 • Mandi dalam air suam dengan sedikit garam yang ditambahkan juga dapat melegakan simptom.

 • Memohon Jeli petroleum ke kawasan yang terkena herpes.

 • Elakkan memakai pakaian ketat di sekitar kawasan yang dijangkiti.

 • Basuh tangan anda dengan bersih, terutamanya setelah menyentuh kawasan yang dijangkiti.

 • Jangan melakukan hubungan seks sebentar sehingga gejala hilang.

 • Sekiranya membuang air kecil menyakitkan, sapukan krim atau losyen ke uretra. Contoh losyen yang boleh digunakan ialah lidokain .

 • Sebilangan orang mendapati bahawa penggunaan ais dapat membantu melegakan gejala herpes. Tetapi ingat, jangan sapukan ketulan ais terus ke kulit, tetapi bungkus dengan kain atau tuala terlebih dahulu.

Jadi, herpes tidak dapat disembuhkan adalah fakta. Sebaik sahaja seseorang dijangkiti virus herpes, virus itu akan kekal di dalam badan. Virus ini akan tetap tidak aktif di sel-sel saraf sehingga sesuatu memicu untuk kembali aktif sehingga menyebabkan herpes kambuh.

Baca juga: Rawatan Berkesan ketika Herpes Semula jadi di Mulut

Cara Mencegah Herpes

Memandangkan herpes tidak dapat disembuhkan, sangat penting bagi anda untuk mengambil langkah berjaga-jaga untuk melindungi diri daripada virus. Berikut adalah cara yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan penularan herpes:

 • Gunakan kondom setiap kali anda melakukan seks faraj, dubur, atau oral. Walaupun begitu, herpes masih boleh menular jika kondom tidak menutupi kawasan yang dijangkiti.

 • Elakkan melakukan seks faraj, dubur, atau oral jika anda atau pasangan anda mempunyai lepuh atau luka, atau rasa kesemutan atau gatal yang boleh menjadi gejala herpes.

 • Tidak berkongsi mainan seks . Sekiranya anda ingin menggunakannya, basuh terlebih dahulu mainan seks , dan gunakan kondom.

Baca juga: Ketahui Penyebaran Herpes untuk Diperhatikan

Sekiranya anda mengalami simptom herpes, seperti lepuh di kawasan kemaluan disertai dengan rasa sakit dan gatal, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan. Anda juga boleh berbincang dengan doktor anda mengenai masalah kesihatan yang anda alami menggunakan aplikasi ini . Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , anda boleh berbincang dengan doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Gejala, penyebab, dan rawatan untuk herpes.
NHS. Diakses pada tahun 2020. Herpes genital.

Recent Posts