Jarang Disedari, Inilah Punca & Gejala HIV

, Jakarta - Di dalam tubuh manusia ada bahagian penting yang berfungsi menjaga kesihatan. Bahagian ini berguna untuk melawan jangkitan yang disebabkan oleh bakteria atau virus ketika memasuki badan. Ini disebut sistem imun yang mampu membunuh bahan berbahaya dan menyebabkan penyakit di dalam badan.

Pada orang dengan HIV dan AIDS, sistem kekebalan tubuh menjadi lemah, sehingga sukar untuk melawan jangkitan. Sebenarnya, HIV dan AIDS, yang banyak menganggap keadaan yang sama, sebenarnya adalah dua keadaan yang berbeza. AIDS adalah keadaan yang boleh disebabkan oleh HIV. Oleh itu, anda mesti mengetahui sebab dan gejala HIV yang boleh timbul untuk mendapatkan rawatan dengan segera. Inilah ulasannya!

Baca juga: Jarang Disedari, Awas 6 Faktor Utama Penyebaran HIV Ini

Menyebabkan Seseorang Menghidap HIV

HIV ( Virus Kekurangan Imuniti Manusia ) adalah gangguan yang menyerang sistem imun dan melemahkan keupayaan tubuh untuk melawan jangkitan dan penyakit. Sehingga kini, HIV tidak dapat disembuhkan. Walau bagaimanapun, ubat atau terapi dapat dilakukan untuk menekan atau memperlambat perkembangan penyakit ini.

Dengan mengetahui sebab-sebab HIV sejak awal dan rawatan yang berkesan, seseorang yang menghidap HIV tidak akan menghidap AIDS. Sindrom Kekurangan Imuniti ) adalah gangguan yang timbul akibat kerosakan sistem imun akibat jangkitan HIV. Lalu, apakah perkara-perkara yang boleh menyebabkan seseorang menghidap HIV? Umumnya, penyebaran penyakit yang melemahkan sistem imun disebabkan oleh beberapa cara, seperti:

  1. Mempunyai intim Tidak dilindungi

Salah satu perkara yang menyebabkan HIV menyerang adalah melakukan hubungan seks dengan seseorang yang mengalami gangguan tanpa keselamatan. Seseorang boleh dijangkiti ketika melakukan hubungan seks vagina, dubur, dan oral. Jangkitan boleh terjadi melalui darah, air mani, dan cairan vagina yang masuk ke dalam badan.

  1. Berkongsi Penggunaan Jarum

Seseorang juga boleh mendapat HIV jika mereka berkongsi peralatan ubat intravena yang tercemar, seperti jarum dan jarum suntik. Selain HIV, anda juga boleh dijangkiti penyakit berjangkit lain, seperti hepatitis.

  1. Pemindahan darah

Penyebab lain HIV yang membuat seseorang terkena darah adalah perjalanan darah. Dalam beberapa kes, seseorang yang mempunyai virus di dalam tubuhnya yang belum didiagnosis akan memberikan sebahagian darahnya kepada orang lain. Oleh itu, bank darah selalu memeriksa bekalan darah yang diterima untuk mengurangkan risiko ini.

Baca juga: Harus Tahu, HIV dan AIDS berbeza

  1. Melalui Kehamilan, Melahirkan, atau Menyusui

HIV juga boleh menular kepada bayi melalui ibu yang pernah dijangkiti sebelumnya. Ini boleh berlaku semasa kehamilan, melahirkan, dan semasa menyusui. Seorang ibu yang positif HIV dan telah menerima rawatan untuk gangguan tersebut, risiko terhadap bayinya akan berkurang dengan ketara.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai penyebab HIV, doktor dari sedia menjawab. Kaedahnya agak mudah, anda cuma muat turun permohonan di App Store atau Play Store untuk mendapatkannya!

Gejala yang Disebabkan oleh HIV

Setelah mengetahui beberapa perkara yang menyebabkan HIV, anda juga harus mengetahui gejala yang ditimbulkannya. Gejala HIV bergantung pada tahap jangkitan yang berlaku. Gangguan ini terbahagi kepada 3 peringkat, termasuk:

  1. Peringkat pertama

Tahap pertama adalah seroconversion, yang merupakan jangka waktu tertentu yang terjadi ketika antibodi HIV mulai berkembang untuk melawan virus. Gejala awal HIV serupa dengan selesema, seperti sakit tekak, demam, ruam pada badan, kelenjar getah bening, penurunan berat badan, cirit-birit, keletihan, sakit tulang, dan sakit otot.

Gejala HIV pada peringkat pertama dapat berlanjutan selama satu hingga dua bulan atau lebih lama lagi. Walau bagaimanapun, sesetengah orang mungkin tidak mengalami satu gejala. Oleh itu, jika anda mengalami gangguan yang membawa kepada gejala HIV, ada baiknya segera menjalani pemeriksaan agar rawatan dapat dilakukan dengan segera.

  1. Peringkat Kedua

Pada tahap ini, gejala HIV yang berlaku boleh hilang selama bertahun-tahun. Walau bagaimanapun, virus ini masih membiak dengan kadar yang sangat rendah. Tempoh ini juga dikenal sebagai masa inkubasi ketika virus di dalam tubuh terus menyebar dan merosakkan sistem imun.

Seseorang mungkin tidak menyedari bahawa dia menghidap HIV dan menyebarkannya kepada orang lain. Tanpa rawatan, seseorang dapat bertahan selama 10 hingga 15 tahun, bahkan mungkin lebih cepat.

  1. Tahap Ketiga

Sekiranya seseorang menghidap HIV dan tidak mendapat rawatan, virus akan melemahkan sistem imun. Pada akhirnya, jangkitan akan berubah menjadi AIDS (sindrom imunodefisiensi yang diperoleh) dan badan akan sukar untuk melawan jangkitan. Beberapa gejala yang boleh berlaku adalah penurunan berat badan yang cepat, keletihan yang melampau tanpa sebab, radang paru-paru, dan cirit-birit yang berlangsung lebih dari seminggu. Dengan keadaan seperti ini, penghidap akan lebih mudah terkena penyakit serius.

Baca juga: Hubungan intim yang sihat, Ketahui Gejala HIV / AIDS

Itulah beberapa perkara yang dapat diketahui mengenai sebab dan gejala yang disebabkan oleh HIV. Dengan pengetahuan mengenai penyakit yang mengganggu sistem imun, anda boleh lebih berhati-hati sehingga tidak menimpa anda.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Panduan Komprehensif untuk HIV dan AIDS
HIV.gov. Diakses pada tahun 2020. Bagaimana Anda Boleh Mengetahui Sekiranya Anda Menghidap HIV?

Recent Posts