Mengatasi Insomnia dengan Pil Tidur, Adakah Selamat?

"Sekiranya dilakukan sesekali sesuai dengan nasihat doktor, minum pil tidur tidak akan membahayakan seseorang. Namun, jika ini dilakukan dalam jangka panjang, ia akan mencetuskan penumpukan zat dalam tubuh, sehingga kesan sampingan tidak dapat dielakkan. "

Jakarta - Sehat tidak terbatas pada mengkonsumsi makanan kaya nutrien dan menjaga kecergasan dengan bersenam sendiri. Kesihatan seseorang juga dinilai berdasarkan kualiti tidur pada waktu malam. Untuk menyokong tubuh dan fungsinya dapat berjalan dengan baik, pakar kesihatan mengesyorkan orang dewasa tidur selama 6-8 jam setiap malam.

Namun, era yang semakin moden dan canggih menjadikan orang sekarang tidak mendapat cukup waktu untuk berehat, terutama pada waktu malam. Insomnia ini kemudian menjadikan mereka tanpa sedar mengubah gaya hidup mereka menjadi tidak sihat. Sebenarnya, gaya hidup ini mencetuskan berlakunya pelbagai penyakit serius. Namun, adakah selamat atau tidak mengambil pil tidur untuk merawat insomnia?

Baca juga: Insomnia? 7 Cara Mengatasi Insomnia Ini patut dicuba

Bolehkah anda merawat insomnia dengan pil tidur?

Kewajiban untuk memenuhi jam tidur pada waktu malam bukan tanpa alasan. Tidur membantu badan dan otak berfungsi dengan baik. Tidur dan kualiti yang nyenyak dapat meningkatkan pembelajaran, ingatan, membuat keputusan, dan juga kreativiti. Tidak hanya itu, tidur cukup jam dapat mengurangkan risiko penyakit jantung, diabetes, strok, dan kegemukan.

Memandangkan fungsinya yang sangat penting, banyak orang mengambil jalan pintas untuk minum pil tidur. Ubat ini dianggap sebagai penyelesaian terbaik untuk orang yang mengalami gangguan tidur. Sebenarnya, tidak mengapa jika dimakan sekali-sekala. Namun, jika insomnia berlaku dalam jangka masa yang lama dan berterusan setiap malam, keadaan ini adalah keluhan yang memerlukan perhatian lebih.

Sebabnya, anda mungkin terlalu banyak minum kafein atau berinteraksi terlalu lama dengan alat sebelum tidur. Ringkasnya, pil tidur adalah penyelesaian sementara, bukan untuk penggunaan jangka panjang. Biasanya, pil tidur ini disyorkan untuk orang yang baru sahaja menempuh jarak jauh. Contohnya seperti melintasi benua, atau baru pulih setelah menjalani prosedur perubatan tertentu.

Baca juga: Kesukaran Tidur pada Waktu Malam, Mengapa Insomnia Berlaku?

Adakah Terdapat Risiko Selepas Digunakan?

Anda perlu tahu, semua pil tidur mempunyai kesan sampingan yang berbeza, bergantung pada jenis, dos, dan ketahanan badan setiap pengguna. Walaupun berbeza, kesan sampingan yang biasa berlaku, seperti mengantuk yang berpanjangan pada keesokan harinya, sakit kepala, sakit otot, sembelit, mulut kering, hingga sukar menumpukan perhatian.

Sebagai tambahan kepada gejala fizikal yang dialami, penggunaan pil tidur jangka panjang dapat mempengaruhi kesihatan otak. Pengguna mungkin mengalami penurunan memori dan fokus, atau kehilangan ingatan. Kesan sampingan yang mempengaruhi kesihatan otak tentunya dapat mengurangkan kualiti hidup penghidapnya, menyukarkan dia bekerja dan menjalankan aktiviti hariannya.

Risiko lain untuk memakan pil tidur berlebihan adalah berlakunya kebergantungan. Perkara lain yang perlu anda ketahui ialah terdapat beberapa jenis pil tidur, terutamanya pil yang diresepkan oleh doktor yang boleh mencetuskan pergantungan. Ini bermaksud bahawa anda memerlukan ubat itu setiap malam, tidak kira sama ada anda boleh tidur atau tidak. Selain itu, pil tidur yang anda minum boleh berinteraksi dengan jenis ubat lain.

Keadaan ini tentunya dapat memperburuk kesan sampingan, dan boleh membahayakan nyawa penghidapnya. Terutama jika pil tidur berinteraksi dengan ubat penahan sakit, atau ubat penenang lain. Oleh itu, perhatikan punca insomnia yang berlaku, kemudian hadapi langkah-langkah yang betul mengikut penyebabnya.

Baca juga: 4 Jenis Gangguan Tidur Yang Lumayan Boleh Dialami

Jadi, jangan memandang rendah kesan negatif pil tidur, okey? Sebaliknya, gunakan alternatif berisiko rendah, seperti minum teh chamomile atau teh hijau sebelum tidur. Kedua-dua bahan semula jadi ini menenangkan, sehingga otak dan badan menjadi lebih santai untuk seketika setelah memakannya. Sekiranya anda memerlukan kaedah lain untuk mengatasi insomnia, bincangkan secara langsung masalah yang anda alami dengan doktor anda di aplikasi , ya.

Rujukan:
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2021. Pil Tidur.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Pil tidur preskripsi: Apa yang sesuai untuk anda

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found