Inilah Cara Mengatasi Bau Amat

Keputihan adalah perkara semula jadi yang dialami oleh wanita. Namun, bagaimana jika pelepasan yang keluar berbau amis? Tenanglah, ada beberapa cara semula jadi yang boleh dicuba. Bermula dari menjaga kebersihan, memakai pakaian dalam kapas, dan menghindari penggunaan produk sabun atau wangian pada Miss V. "

Jakarta - Miss V atau vagina mempunyai bau atau bau yang berbeza, dan bahkan boleh berubah, misalnya kerana keputihan. Sebilangan wanita mengalami keputihan yang berbau amis dan menjengkelkan. Kemudian, mereka mencari cara untuk mengatasi masalah keputihan, termasuk mencuba pelbagai produk dan ubat.

Sebenarnya, vagina dapat membersihkan diri, dan apa yang perlu dilakukan adalah menjaga kebersihan dan keringnya. Jadi, apa yang boleh dilakukan jika anda mengalami keputihan yang berbau amis? Ayuh, lihat perbincangannya!

Baca juga: Ini adalah 3 jangkitan miss V semasa hamil

Cara mengatasi keputihan secara semula jadi

Seperti yang dinyatakan sebelumnya, vagina dapat membersihkan diri secara semula jadi. Organ pembiakan wanita ini dapat mengekalkan pH yang sihat dan menjauhkan bakteria yang tidak sihat.

Namun, jika anda melihat perbezaan bau vagina yang ketara, anda mungkin mengalami masalah kesihatan tertentu. Bau yang kuat, gatal-gatal dan kerengsaan, dan keputihan yang tidak biasa adalah tanda-tanda keputihan yang tidak normal.

Inilah cara mengatasi keputihan yang berbau amis secara semula jadi:

1.Membersihkan diri dengan betul dan betul

Cara? Bersihkan kawasan di antara kaki dengan baik. Tuala lembut akan membersihkan kulit mati, keringat, dan kotoran. Anda juga boleh menggunakan sabun ringan di bahagian luar faraj anda.

Di dalam labia terdapat kawasan yang jauh lebih sensitif, dan sabun sering merengsa. Membiarkan air mengalir di kawasan itu cukup kerap untuk menjaga kebersihan labia di sekitar faraj. Faraj itu sendiri tidak perlu dibersihkan.

2. Jangan Gunakan Sabun Wangi atau Cuci Badan

Aroma dan bahan kimia boleh mengganggu pH semula jadi vagina. Sabun bar bayi mungkin lebih ringan, tetapi air suam akan mencukupi.

3. Jangan Masukkan Wangian ke dalam Kawasan Faraj

Sekiranya anda ingin menggunakan semburan atau minyak wangi, gunakan hanya di bahagian luar labia, bukan di dekat faraj. Menggabungkan wangian akan mengganggu sistem kimia semula jadi tubuh dan menyebabkan masalah yang lebih penting.

Baca juga: Inilah maksud cecair miss V yang perlu anda ketahui

4. Tukar Pakaian Lembut

Sekiranya anda hanya memakai seluar satin, sutera, atau poliester, tukarlah ke kapas 100 peratus. Kapas bernafas dan membantu mengeluarkan peluh dan cecair dari badan. Kelembapan berlebihan mengganggu tahap bakteria semula jadi, mengakibatkan jangkitan.

5. Pertimbangkan pH Produk

Produk over-the-counter (OTC) dapat membantu mengembalikan pH semula jadi vagina. Sekiranya setelah mencubanya dan baunya berterusan atau semakin teruk, buat janji temu dengan doktor anda. Mungkin anda memerlukan produk yang berbeza, atau anda mungkin perlu berjumpa doktor untuk mendapatkan jangkitan.

Untuk maklumat yang lebih lengkap mengenai mengatasi masalah keputihan, anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung di . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store.

6. Minyak Esensial

Rawatan minyak pati mempunyai sedikit penyelidikan perubatan untuk menyokongnya. Beberapa minyak pati mempunyai sifat antimikroba dan antijamur yang dapat membantu mengurangkan dan menghilangkan bakteria.

Walau bagaimanapun, jangan sekali-kali menggunakan minyak pati secara langsung ke kulit tanpa mencairkannya terlebih dahulu ke dalam minyak peneutralan. Anda mungkin menjumpai krim OTC yang mempunyai minyak pati di dalamnya, tetapi hanya boleh menggunakannya jika ada cadangan untuk digunakan di kawasan genital.

7. Rendam dalam Cuka Apple Cider

Pancuran air panas dan pancuran air panas yang kerap mengganggu pH semula jadi faraj, tetapi ia adalah kisah yang berbeza jika anda merendam diri anda dalam air suam yang dicampurkan dengan dua cawan cuka sari apel. Rendam diri anda selama 20 minit, cuka secara semula jadi dapat mengurangkan pertumbuhan bakteria.

Itulah cara mengatasi keputihan secara semula jadi yang boleh anda cuba di rumah. Sekiranya masalah keputihan tidak hilang, anda harus berjumpa doktor, kerana dikhuatiri ada penyakit atau jangkitan yang anda alami.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 7 Petua Semasa Menangani Bau Miss Vl.
Keputihan. Diakses pada tahun 2021. Leukorrhea.

Recent Posts