Secara mendalam: Tidak Ada Misteri Lagi, Inilah Fakta Lengkap mengenai Orgma Wanita

Faktanya ialah wanita tidak perlu mengalami orgasme untuk hamil. Walau bagaimanapun, orgasme pada wanita sangat mempengaruhi keadaan psikologi. Orgasme pada wanita jauh lebih kompleks daripada lelaki, oleh itu terdapat banyak mitos yang perlu diluruskan.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

, Jakarta - Katanya, orgasme pada wanita adalah perkara yang penuh misteri, kerana tidak semua wanita dapat memperolehnya. Pada tahun 1948, seorang ahli seks Amerika, Alfred Kinsey, melakukan kajian berkaitan seks yang melibatkan kira-kira 10,000 orang. Dari kajian yang diterbitkan di Kinsey Institute, Universiti Indiana , ada satu kesimpulan yang dapat diambil, iaitu orgasme pada wanita kurang biasa berbanding lelaki.

Dalam hasil penyelidikannya, Alfred Kinsey mengatakan bahawa orgasme boleh terjadi pada sekitar 95 peratus lelaki. Sementara pada wanita cenderung terjadi lebih jarang, yaitu sekitar 50 hingga 70 persen. Maksudnya, tidak semua wanita mendapat atau mendapat orgasme semasa melakukan hubungan seksual. Jadi, mengapa ini berlaku? Bukankah syahwat dapat memberi isyarat perkara berbahaya? Melalui artikel ini, anda akan memahami dengan lebih mendalam mengenai orgasme wanita, kerana sehingga kini masih banyak perkara mengenai orgasme wanita yang masih disalahpahami.

Baca juga: 7 Perkara Ini Terjadi Pada Tubuh Semasa Hubungan intim

Mengenal Orgasme pada Wanita

Orgasme secara meluas dianggap sebagai puncak rangsangan seksual yang dapat dialami oleh lelaki dan wanita. Ini adalah perasaan keseronokan fizikal yang kuat dan pelepasan ketegangan, disertai dengan kontraksi irama otot pelvis yang tidak disengajakan. Namun, dia tidak selalu kelihatan atau terdengar seperti dalam filem. Sebabnya, cara orgasme terasa berbeza dari orang ke orang.

Secara keseluruhan, tidak banyak yang diketahui mengenai orgasme. Selama abad yang lalu, teori mengenai orgasme telah berubah, sehingga tidak lagi menjadi subjek pantang larang. Hasilnya, kini kajian mengenai orgasme, terutama pada wanita terus dikaji, baik dari segi faedah dan perbezaan dengan orgasme pada lelaki.

Pakar dalam bidang obstetrik dan kesihatan pembiakan wanita, dr. Alvin Setiawan, SpOG, MKes, DMAS, mengatakan bahawa "Seseorang akan melalui empat fasa dalam hubungan seksual, iaitu keinginan , gairah, orgasme atau klimaks, dan penyelesaian. Kedua-dua lelaki dan wanita akan melalui keempat-empat fasa tersebut, tetapi yang biasa dan kecepatannya akan berbeza. "

Namun, jika dibandingkan dengan lelaki, orgasme pada wanita cenderung lebih kompleks. Lebih-lebih lagi, jika dilihat dari faedahnya, tujuan orgasme wanita berbeza dengan lelaki. Orgasme pada lelaki yang sihat dicirikan oleh ejakulasi atau pembebasan sel sperma di dalam vagina, yang boleh menyebabkan kehamilan. Di sini, faedah orgasme lelaki cukup jelas, iaitu untuk meneruskan keturunan.

Walaupun tujuan orgasme wanita kurang jelas. Kajian yang bertajuk Asal Evolusi Orgasme Wanita , menjelaskan bahawa orgasme wanita mungkin tidak mempunyai faedah evolusi yang jelas.

Oleh kerana tidak ada keperluan evolusi untuk menghilangkan orgasme wanita, orgasme berterusan, walaupun tidak lagi diperlukan untuk kesuburan. Walau bagaimanapun, orgasme wanita dapat memenuhi tujuan penting.

Ke , dr. Alvin menambah, "Secara fizikal, mungkin orgasme pada wanita tidak begitu berpengaruh, tetapi secara psikologinya jelas sangat berpengaruh. Kerana seks itu sendiri mempunyai tujuan untuk saling memuaskan."

Baca juga: Wanita Mengalami Kesukaran Orgasme, Inilah 11 Sebab

Sebab mengapa wanita lebih sukar mencapai orgasme

Masih dari penyelidikan Alfred Kinsey, diketahui bahawa terdapat sekurang-kurangnya 10 peratus wanita yang sama sekali tidak pernah mengalami orgasme, baik dalam hubungan intim dengan pasangan dan semasa melancap.

Dalam dunia perubatan, keadaan ini dikenali sebagai anorgasmia. Ini adalah istilah perubatan untuk menggambarkan keadaan mengalami kesukaran untuk mencapai orgasme secara berkala walaupun banyak menerima rangsangan seksual. Kekurangan orgasme ini akhirnya dapat membuat seseorang tertekan atau mengganggu hubungan dengan pasangan.

Pada dasarnya, setiap wanita mempunyai variasi dalam frekuensi orgasme dan jumlah rangsangan yang diperlukan untuk mencetuskan orgasme. Sebilangan besar wanita memerlukan tahap rangsangan klitoris langsung atau tidak langsung dan tidak memuncak dari penembusan sahaja. Plus, orgasme sering berubah dengan usia, masalah perubatan, atau ubat-ubatan.

Petikan Klinik Mayo Terdapat beberapa jenis anorgasmia, termasuk:

 • Anorgasmia Sepanjang Hayat: Keadaan ketika seorang wanita tidak pernah mengalami orgasme.
 • Memperoleh Anorgasmia: Dulu saya mengalami orgasme, tetapi sekarang sukar untuk mencapai klimaks.
 • Anorgasmia keadaan: Boleh mengalami orgasme hanya dalam keadaan tertentu, seperti semasa seks oral atau melancap, atau hanya dengan pasangan tertentu.
 • Anorgasmia umum: Seorang wanita tidak boleh mengalami orgasme dalam keadaan apa pun atau dengan pasangan.

Baca juga: Postcoital Dysphoria Membuat Wanita Menangis Selepas Seks

Punca kesukaran orgasme juga terbahagi kepada tiga jenis, iaitu berdasarkan sebab fizikal, psikologi, dan keadaan hubungan dengan pasangan.

1. Punca Fizikal

Pelbagai penyakit, perubahan fizikal, dan ubat-ubatan dapat menyukarkan wanita untuk mencapai orgasme. Beberapa sebab ini termasuk:

 • Penyakit. Penyakit serius, seperti sklerosis berbilang dan penyakit Parkinson, dan kesannya yang berkaitan dengan kesejahteraan psikologi boleh menghalang orgasme.
 • Masalah Ginekologi. Pembedahan ginekologi, seperti histerektomi dengan penyingkiran ovari, atau barah, boleh mempengaruhi orgasme. Juga, kekurangan orgasme sering berlaku dengan masalah seksual yang lain, seperti hubungan yang tidak selesa atau menyakitkan.
 • Rawatan . Banyak ubat preskripsi dan over-the-counter boleh menghalang orgasme, termasuk ubat tekanan darah, antipsikotik, antihistamin, dan antidepresan.
 • Alkohol dan Merokok. Minum terlalu banyak alkohol dan merokok boleh menghalang keupayaan untuk mencapai klimaks. Sebabnya, kedua-dua perkara ini dapat mengehadkan aliran darah ke organ intim.
 • penuaan. Dengan bertambahnya usia, perubahan normal dalam anatomi, hormon, sistem saraf, dan sistem peredaran darah dapat mempengaruhi seksualiti. Tahap estrogen habis ketika anda beralih ke menopaus dan gejala menopaus, seperti berpeluh malam dan perubahan mood, boleh memberi kesan pada seksualiti.

2. Punca Psikologi

Sementara itu, beberapa faktor psikologi berperanan dalam kemampuan mencapai orgasme, termasuk:

 • Masalah kesihatan mental, seperti kegelisahan atau kemurungan.
 • Imej badan yang lemah.
 • Tekanan dan tekanan kewangan.
 • Kepercayaan budaya dan agama.
 • Malu.
 • Rasa bersalah kerana menikmati seks.
 • Penderaan seksual atau emosi yang lalu.

3. Punca Berkaitan dengan Masalah Hubungan

Masalah pasangan di luar bilik tidur juga boleh mempengaruhi hubungan seksual mereka. Masalah mungkin termasuk:

 • Kurangnya hubungan dengan pasangan.
 • Konflik yang tidak dapat diselesaikan.
 • Komunikasi yang buruk mengenai keperluan dan pilihan seksual.
 • Ketidaksetiaan atau melanggar janji.
 • Keganasan.

Wanita yang mengalami kesukaran melakukan orgasme sebenarnya bukanlah perkara yang aneh, bahkan mungkin sama sekali tidak berkaitan dengan disfungsi seksual atau penyakit tertentu. Walau bagaimanapun, keadaan ini dapat dikategorikan sebagai disfungsi jika dilihat dari sudut psikologi. Tetapi sekali lagi, ini tidak normal. Sekiranya anda mendapat rawatan dan terapi yang betul, anorgasmia pada wanita sebenarnya dapat diatasi.

Baca juga: Bolehkah Wanita Mengalami Orgasme Selepas Menopaus?

Mitos dan Fakta Mengenai Orgasme

Perbincangan mengenai orgasme mungkin bagi sesetengah orang masih dianggap tabu. Contohnya, anggapan bahawa wanita yang menikmati seks dilabel sebagai wanita jahat. Sebenarnya, seks itu sendiri mempunyai dua fungsi, yang pertama adalah fungsi pembiakan dan yang kedua adalah fungsi rekreasi.

Jadi, membincangkan orgasme pada wanita harus menjadi perbualan biasa. Ingat, orgasme sahaja adalah salah satu kaedah terbaik untuk menghilangkan tekanan dan menjalin hubungan dengan pasangan anda.

Terdapat juga beberapa mitos mengenai orgasme dan fakta-fakta di baliknya yang perlu anda ketahui, seperti:

 • Terdapat lebih banyak jenis orgasme pada wanita

"Wanita mendapat orgasme ketika titik rangsangan disentuh, baik itu klitoris atau titik G, dan bagaimana mereka melakukannya." foreplay dia, "kata Dr. Alvin kepada .

Orgasme pada wanita sebenarnya mempunyai tahap yang berbeza. dr. Alvin juga menambahkan, "Orgasme pada wanita dapat terjadi pada tahap ringan, sederhana, dan intens. Dalam orgasme ringan, kontraksi lapisan rahim berlaku 3-5 kali. Sementara pada orgasme sederhana kontraksi berlaku sebanyak 5-8 kali dan lebih daripada 8 kali untuk orgasme yang sengit. " Orgasme pada wanita juga boleh berlaku di hampir semua otot pelvis, bahkan ke dubur.

Orgasme pada wanita cenderung lebih mudah dijumpai jika kawasan sensitif mendapat sentuhan. Pada organ seks wanita, terdapat kawasan sensitif yang disebut pusat orgasme, iaitu G-spot dan klitoris. Kedua-dua bahagian ini sangat sensitif, kerana terdapat banyak saraf periferal. Titik G itu sendiri berada di dinding depan vagina, ke arah belakang pundi kencing. Apabila lelaki boleh "bermain" atau memberi rangsangan pada bahagian tersebut, kemungkinan wanita akan mencapai orgasme akan menjadi lebih besar.

 • Orgasme wanita tidak dapat dirasakan

Sebenarnya, orgasme wanita dapat dirasakan dan cukup sederhana, tetapi memerlukan kepekaan dari wanita dan lelaki. "Sekiranya mereka sensitif antara satu sama lain, maka orgasme wanita dapat dirasakan. Bagi lelaki untuk mengetahui orgasme wanita mereka akan terasa seperti sensasi mencubit, sementara wanita juga dapat merasakan pergerakan berirama rahim, seperti pergerakan mengurut. Oleh itu, hubungan bersama Sangat penting di sini untuk dapat mendapatkan orgasme dan kapan harus mengetahui kapan pasangan anda mengalami orgasme, "kata Dr Alvin.

 • Wanita boleh mengalami banyak orgasme

Menurut dr. Alvin, "Pelbagai orgasme pada wanita adalah ketika wanita mempunyai banyak orgasme. Untuk lelaki hanya sekali, sementara wanita dari fasa gairah dapat orgasme, kemudian kembali ke fasa gairah sekali lagi, dan apabila dirangsang lagi dia dapat memuncak lagi." Jadi, walaupun mendapatkannya agak rumit, wanita boleh mendapatkannya berkali-kali.

 • Seorang wanita yang tidak dapat mengalami orgasme mempunyai masalah psikologi

Walaupun trauma, masalah hubungan, dan kesihatan mental yang buruk dapat membuat orgasme menjadi lebih sukar, banyak orang dengan sikap seksual yang sihat dan hubungan yang baik masih berjuang. Orgasme adalah tindak balas fizikal dan psikologi, dan banyak masalah kesihatan dapat menyukarkan wanita menikmati seks dengan cara ini.

Sebilangan orang mengalami orgasme kerana pelinciran yang tidak mencukupi. Ini mungkin berlaku semasa menggunakan kontraseptif hormon, atau semasa atau selepas kehamilan, atau kerana menopaus. Di samping itu, wanita boleh mengalami vulvodynia, yang merujuk kepada kesakitan yang tidak dapat dijelaskan pada vagina atau di sekitar vulva. Dengan merawat ini dan keadaan perubatan lain, wanita dapat meningkatkan keseronokan seksual mereka.

Baca juga: Orgasme semasa bersenam, bagaimana?

 • Orgasme dari seks penembusan adalah bentuk ekspresi seksual yang paling biasa atau paling sihat

Sebilangan besar lelaki memberitahu wanita bahawa mereka mesti orgasme dari hubungan heteroseksual. Sebenarnya, banyak wanita hanya dapat orgasme dari rangsangan klitoris. Memetik jurnal yang diterbitkan dalam Pusat Neurosains Tingkah Laku , Sigmund Freud sendiri pernah berpendapat bahawa orgasme faraj adalah orgasme yang unggul dan lebih matang. Namun, setakat ini tidak ada bukti yang menyokong tuntutan ini.

 • Wanita tidak boleh mengalami orgasme faraj

Orgasme vagina kurang biasa daripada rangsangan klitoris, dan beberapa wanita mengalaminya, dengan atau tanpa rangsangan lain. Orgasme wanita boleh disebabkan oleh pelbagai rangsangan, termasuk hubungan vagina, kelentit, dan puting. Ingat, tidak semua wanita akan mengalami syahwat dari jenis rangsangan yang sama.

 • Wanita mesti jatuh cinta terlebih dahulu untuk mencapai orgasme

Orgasme adalah pengalaman psikologi dan biologi yang kompleks, jadi pengalaman mencapai dan mengalami orgasme tidak sama untuk setiap wanita. Sebilangan wanita mungkin perlu merasakan cinta pada orgasme, sementara yang lain mungkin tidak. Hubungan seseorang dengan pasangannya mungkin atau tidak mempengaruhi kemampuannya untuk orgasme semasa melakukan hubungan seks

Kajian 2018 di Amerika Syarikat yang diterbitkan di Arkib Kelakuan Seksual , melaporkan bahawa 86 peratus wanita lesbian mengatakan mereka biasanya atau selalu orgasme semasa melakukan hubungan seks, berbanding dengan hanya 66 peratus wanita biseksual dan 65 peratus wanita heteroseksual.

Pada peserta kajian, ternyata mereka lebih cenderung mengalami orgasme jika mereka:

 • Terima lebih banyak seks oral.
 • Lakukan hubungan seks yang lebih lama.
 • Mempunyai kepuasan hubungan yang lebih tinggi.
 • Tanya apa yang mereka mahukan ketika bercinta.
 • Terlibat dalam sexting atau panggilan erotik.
 • Menyatakan cinta semasa melakukan hubungan seks.
 • Melakonkan khayalan seksual ( main peranan ).
 • Mencuba kedudukan seksual baru.
 • Orgasme pada wanita tidak mempunyai faedah, terutama untuk kesuburan

Anda mungkin sering mendengar berita dari internet bahawa orgasme dapat memperbaiki kulit, rambut, dan kesihatan keseluruhan. Walau bagaimanapun, masih ada sedikit bukti saintifik bahawa orgasme menawarkan faedah kesihatan tertentu.

Para saintis setakat ini tidak mengenal pasti apa-apa faedah evolusi dari orgasme wanita atau mendapati bahawa orgasme meningkatkan kesihatan. Walau bagaimanapun, orgasme itu menyeronokkan, dan keseronokan boleh menjadi keuntungan dalam dirinya sendiri. Seks yang menyenangkan dapat meningkatkan mood seseorang, menghilangkan tekanan, meningkatkan daya tahan tubuh, dan menjalin hubungan yang lebih baik dengan pasangan.

Wanita tidak memerlukan orgasme untuk hamil. Walau bagaimanapun, bukti terhad menunjukkan bahawa orgasme dapat meningkatkan kesuburan. Satu kajian 2016 yang sangat kecil diterbitkan di Neurosains & Psikologi Sosiofektif sebagai contoh, mengukur sama ada terdapat pengekalan sperma yang lebih baik selepas orgasme wanita. Dalam kajian ini, terbukti bahawa tubuh wanita mampu menahan sperma dengan lebih baik selepas orgasme. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk membuktikan ketepatannya.

Baca juga: Sakit Kepala Muncul Semasa Orgasme, Apa yang Menyebabkannya?

Perkara yang Perlu Diperhatikan Mengenai Orgasme Wanita

Bahagian emosional wanita semasa hubungan seksual sebenarnya boleh sangat berpengaruh dan boleh menjadi penentu kepuasan. Kualiti hubungan, hubungan dengan pasangan, tekanan, atau hanya banyak pemikiran dan tidak dapat berehat mungkin menjadi penyebab wanita mengalami kesukaran untuk melakukan orgasme. Selagi anda mengetahui kuncinya, orgasme pada wanita dapat diperoleh. Kuncinya adalah mengenali diri sendiri dan belajar mengenali pasangan anda, membina komunikasi yang baik dengan pasangan anda, maka anda dapat mencapai kepuasan bersama.

Walaupun normal dan mungkin tidak berkaitan dengan masalah kesihatan, kesukaran melakukan orgasme pada wanita tidak boleh diabaikan. Sama seperti lelaki, orgasme boleh menjadi pencapaian yang dicari atau diharapkan oleh wanita. Walaupun tidak semua wanita berfikir seperti itu, kerana ada yang mengatakan bahawa bahagian yang paling penting dalam hubungan seksual adalah gairah, bukan hanya syahwat.

Sekiranya anda masih ingin mengetahui lebih lanjut mengenai orgasme wanita, jangan ragu untuk berbincang dengan pakar di . Terutama jika anda mendengar maklumat mengenai orgasme pada wanita bahawa anda sendiri tidak pasti akan kebenarannya. Doktor di akan sentiasa bersedia memberikan semua maklumat yang anda perlukan mengenai perkara ini. Ambil telefon pintar -mu sekarang dan nikmati kemudahan bercakap dengan doktor, bila-bila masa dan di mana sahaja, hanya di !

Rujukan:
Arkib Kelakuan Seksual. Diakses pada tahun 2021. Perbezaan Frekuensi Orgasme Antara Lelaki dan Wanita Gay, Lesbian, Biseksual, dan Heteroseksual di A.S. Sampel Negara.
Pusat Neurosains Tingkah Laku. Diakses pada tahun 2021. Kerancuan Seksual Wanita: Anatomi dan Orgasme Genital dalam Persetubuhan.
Evolusi Molekul dan Perkembangan Jez-B. Diperoleh pada tahun 2021. Asal evolusi Orgasme Wanita.
Kinsey Institute - Universiti Indiana. Diperoleh pada tahun 2021. Kelakuan Seksual pada Perempuan Manusia.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Anorgasmia pada Wanita.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Semua yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Orgms.
Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK. Diakses pada tahun 2021. Apa yang Boleh Menyebabkan Masalah Orgasme pada Wanita?
Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Mengapa Banyak Wanita Tidak Mengalami Orgasme.
Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Beri Perhatian Anda pada Gangguan Seksual, Bukan Orgasme.
Neurosains & Psikologi Sosiofektif. Diakses pada tahun 2021. Mengukur Aliran Balik Sperma Mengikuti Orgasme Wanita: Kaedah Baru.
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Tidak boleh Orgasme? Inilah Bantuan untuk Wanita.
Temu ramah dengan Pakar Obstetrik dan Ginekologi, dr. Alvin Setiawan, SpOG, MKes, DMAS.

Recent Posts