6 Ciri-ciri Anjing Mengandung dan Ingin Melahirkan, Lihat Ulasan!

"Adakah anda mempunyai anjing yang sedang hamil dan ingin melahirkan? Momen ini pastinya ditunggu-tunggu, memandangkan mempunyai anak anjing seperti hiburan sendiri bagi pencinta haiwan. Oleh itu, anda perlu mengetahui ciri-ciri anjing hamil, supaya anda dapat membantu seberapa banyak yang mungkin untuk mencegah komplikasi kelahiran berbahaya. "

Jakarta - Kehamilan anjing berlaku sekitar 62-64 hari, atau sekitar dua bulan. Meramalkan bila anjing akan dilahirkan adalah sukar, kerana ia tidak selalu sesuai dengan tarikh pembuahan. Proses melahirkannya sendiri akan bergantung pada baka anjing dan keadaan setiap badan. Oleh itu, disarankan agar anda mengetahui ciri-ciri anjing hamil supaya anda sentiasa dapat memantau keadaan kehamilan haiwan kesayangan anda.

Baca juga: Ketahui Perbezaan Antara Anjing Negara dan Anjing Tulen

Ciri-ciri Anjing Hamil Sebelum Kelahiran

Sekiranya manusia dapat mengesan kehamilan dengan prosedur ultrasound, anjing juga melakukan prosedur, yang disebut ujian diagnostik. Apabila positif kehamilan, berikut adalah beberapa tanda yang muncul:

 • Selera makan meningkat.
 • Penambahan berat badan.
 • Saiz puting yang diperbesar.
 • Puting kemerahan.
 • Saiz perut yang diperbesar.
 • Lebih suka bersendirian.
 • Lebih suka tidur.
 • Lebih manja.
 • Sensitif dan mudah marah.

Ketika waktu melahirkan semakin dekat, terdapat perbezaan ciri dari yang disebutkan sebelumnya. Berikut adalah ciri-ciri anjing yang mengandung pada waktu kelahiran:

 1. Bengkak pada puting susu, diikuti dengan keguguran rambut di kawasan tersebut.
 2. Anjing itu kelihatan gelisah, terengah-engah, dan anjing itu menggeram akibat sakit perutnya.
 3. Telah menurun selera makan kerana sakit perut akibat pengecutan rahim. Pengecutan inilah yang membuka jalan jarum.
 4. Turunkan suhu badan anjing sebanyak 1-2 darjah celcius. Biasanya, suhu badan anjing adalah antara 38-39 darjah Celsius.
 5. Pelepasan seperti lendir dari faraj. Cecair ini berfungsi untuk mempermudah proses kelahiran, serta menjadi tahap awal proses.
 6. Pada akhir kehamilan, pergerakan anak anjing di dalam badan ibu akan lebih kelihatan.

Baca juga: Cara Melatih Anjing Negara untuk Taat dan Setia

Apabila anda melihat tanda-tanda anjing hamil akan bersalin, perkara pertama yang harus anda lakukan adalah bersiap sedia untuk membantu sebanyak mungkin. Sekiranya ini adalah kali pertama anda, sebaiknya berbincang dengan doktor haiwan anda cara terbaik untuk membantu. Belajar dan tanya dengan jelas mengenai sesuatu yang anda ingin ketahui. Sebabnya, pemilik haiwan peliharaan pasti harus campur tangan ketika proses penghantaran tidak berjalan dengan lancar.

Baca juga: Ketahui 4 Kelebihan Menjaga Anjing Negara

Ciri-ciri Proses Tenaga Kerja Tidak Lancar

Segera berjumpa dengan doktor haiwan anda sekiranya anjing anda mengalami perkara berikut semasa melahirkan:

 • Tidak melahirkan dalam tempoh 24 jam dari suhu jatuh di bawah 37.7 darjah Celsius.
 • Anjing itu mengalami tekanan selama lebih dari 45 minit, dan tidak ada seekor anak anjing yang dilahirkan.
 • Separuh badan anak anjing itu kelihatan terperangkap di dalam lubang kelahiran. Keadaan ini adalah ciri sekiranya ibu bapa keletihan, jadi ia tidak lagi dapat mendorongnya keluar.
 • Tidak ada kelahiran lebih dari empat jam setelah anak anjing terakhir dilahirkan. Sebenarnya, di dalam perut masih terdapat beberapa anak anjing lain.
 • Anjing itu kelihatan sangat sakit.
 • Tempoh kehamilan telah mencapai 70 hari.

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, anda perlu mendapatkan sebanyak mungkin pengetahuan tentang cara melahirkan anjing. Sekiranya ada masalah, disarankan untuk segera memeriksa anjing peliharaan anda kepada doktor haiwan terdekat. Anda boleh meminta doktor haiwan secara langsung melalui aplikasi . Ayuh, muat turunsekarang!

Rujukan:

The Spruce Pet. Diakses pada tahun 2021. Membantu Anjing dalam Tenaga Kerja.

Kelab Kennel Amerika. Diakses pada tahun 2021. Kehamilan Anjing: Tanda, Penjagaan, dan Persediaan untuk Anak Anjing.

Recent Posts