Inilah Kelebihan Glutathione untuk Kesihatan Tubuh

, Jakarta - Pernahkah anda mendengar mengenai glutathione yang mempunyai pelbagai manfaat untuk tubuh? Glutathione adalah antioksidan yang dihasilkan oleh badan secara semula jadi. Antioksidan memiliki peranan penting dalam tubuh, mulai dari memperbaiki sel dan tisu badan yang rusak, hingga mendukung sistem kekebalan tubuh.

Glutathione dihasilkan oleh sel hati dan saraf di otak. Selain dihasilkan secara semula jadi, glutathione dapat diperoleh dalam bentuk makanan tambahan atau dari makanan tertentu. Apakah faedah glutathione untuk badan? Ingin tahu? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah.

Baca juga: Inilah Cara Antioksidan Berfungsi Mencegah Penyakit Berbahaya

1. Mengurangkan Tekanan Oksidatif

Salah satu kelebihan glutathione untuk tubuh adalah dapat mengurangkan tekanan oksidatif. Tekanan oksidatif berlaku apabila terdapat ketidakseimbangan antara penghasilan radikal bebas dan kemampuan tubuh untuk melawannya.

Tahap tekanan oksidatif yang terlalu tinggi boleh mencetuskan pelbagai penyakit. Contohnya termasuk diabetes, barah, dan rheumatoid arthritis. Nah, glutathione ini membantu mencegah kesan tekanan oksidatif, yang dapat mengurangkan penyakit.

Hati-hati, kekurangan glutathione boleh mencetuskan pelbagai masalah di dalam badan. mengikut Jurnal Sains dan Terapi Kanser , kekurangan glutathione menyebabkan tekanan oksidatif meningkat, yang boleh menyebabkan barah.

2. Mengurangkan Kerosakan Sel ke Hati

Manfaat lain dari glutathione adalah dapat mengurangkan kerosakan sel pada penyakit hati berlemak dalam kes alkohol dan bukan alkohol. Hati-hati, kematian sel di hati dapat diperburuk oleh kekurangan antioksidan, termasuk glutathione.

Pada akhirnya, keadaan ini boleh menyebabkan penyakit hati berlemak, baik pada mereka yang menyalahgunakan alkohol dan mereka yang tidak.

Menurut kajian yang bertajuk " Glutathione dalam rawatan penyakit hati berlemak kronik ", glutathione paling berkesan apabila diberikan kepada orang yang mempunyai penyakit hati berlemak secara intravena, dalam dos yang tinggi.

Baca juga: Fungsi Antioksidan untuk Kulit

3. Hati yang Sihat

Manfaat lain dari glutathione adalah bahawa ia dapat menyuburkan jantung. Menurut kajian yang diterbitkan dalam jurnal pemakanan, Suplementasi glutathione subublual membantu mengurangkan kekejangan vaskular.

Manfaat glutathione juga menurunkan kolesterol total dan kolesterol LDL (kolesterol jahat) dengan penggunaan jangka panjang. Ini boleh menyumbang kepada kesihatan jantung.

4. Meningkatkan Ketahanan Insulin

Manfaat kesihatan glutathione yang lain adalah dapat meningkatkan daya tahan insulin pada orang tua. Seiring bertambahnya usia, badan anda menghasilkan glutathione yang kurang. Menurut satu kajian, tahap glutathione rendah dikaitkan dengan pembakaran lemak yang kurang, dan tahap penyimpanan lemak yang lebih tinggi di dalam badan.

Walau bagaimanapun, pemberian sistein dan glisin kepada subjek kajian dapat meningkatkan kadar glutathione dalam badan. Dalam keadaan ini, daya tahan insulin dan pembakaran lemak juga meningkat.

Baca juga: Mencegah Radikal Bebas, Mesti Memakan 9 Buah Ini

5. Mengurangkan Gejala Penyakit Parkinson

Manfaat glutathione juga berkaitan dengan penyakit Parkinson. Penyakit Parkinson mempengaruhi sistem saraf, salah satu gejala utamanya adalah gegaran. Hingga kini, tidak ada ubat yang dapat menyembuhkan penyakit ini.

Walau bagaimanapun, menurut satu kajian, glutathione intravena membantu melegakan gejala seperti gegaran dan kekakuan pada orang dengan penyakit Parkinson. Ringkasnya, glutathione meningkatkan kualiti hidup penghidap penyakit ini.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai faedah glutathione untuk kesihatan? Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Tidak perlu meninggalkan rumah, anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Faedah Glutathione
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020. Manfaat Kesihatan dari Glutathione
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Glutathione
Perpustakaan Perubatan Nasional AS Institut Kesihatan Nasional - PubMed. Diakses pada tahun 2020. Glutathione dalam rawatan penyakit hati berlemak kronik

Recent Posts