Tidak Mengandung, Inilah 6 Punca Mual Selepas Makan

, Jakarta - Untuk mendapatkan nutrien yang diperlukan oleh tubuh anda, anda harus makan makanan berkhasiat. Namun, tidak mustahil gangguan makan berlaku sehingga jika tubuh dibiarkan berisiko kekurangan zat makanan, aktiviti akan terganggu.

Salah satu gangguan yang sering berlaku adalah loya selepas makan, yang tidak hanya berlaku pada wanita hamil tetapi pada semua orang.

Tidak hanya selepas makan, beberapa orang langsung merasa mual ketika makan sesuatu. Walaupun sebilangan orang mengatakan permulaan mual adalah tanda penyakit, sebenarnya ada beberapa sebab lain yang menyebabkan mual semasa anda atau baru selesai makan.

Lebih khusus lagi, berikut adalah kemungkinan sebab mengapa perut terasa mual selepas makan.

  • Alahan. Penyebab pertama gangguan makan yang membuat anda merasa mual selepas makan adalah alergi terhadap makanan ini. Sebilangan orang akan bertindak balas dalam pelbagai bentuk terhadap sejumlah makanan. Biasanya alergi ini disertai dengan kulit gatal atau kemerahan. Biasanya alahan makanan telah dikesan sejak kecil, tetapi untuk mengetahui makanan apa yang menyebabkan alergi, lebih baik anda terus berjumpa doktor daripada yang anda duga.

  • Keracunan makanan. Kes keracunan makanan sebenarnya bukanlah perkara baru bagi kita. Beberapa kali berita di televisyen atau surat khabar melaporkan sejumlah kes keracunan makanan massal yang menyebabkan banyak orang merasa mual setelah makan. Permulaan loya semasa makan atau selepas makan mungkin disebabkan oleh keadaan bahan makanan yang mungkin tidak sesuai untuk dimakan.

  • Asid perut. Mual selepas makan gangguan makanan juga biasanya terjadi pada mereka yang menderita gangguan asid perut. Oleh itu, tidak digalakkan mereka tidak mengambil makanan yang mengandungi asid tinggi, makan dengan cepat, dan sangat disarankan agar mereka makan secara teratur dan memilih makanan yang sihat setiap hari.

Baca juga: Bagaimana Media Sosial Menyebabkan Gangguan Makan?

  • Banyak bercakap semasa makan. Bukan hanya kerana tidak sopan, banyak bercakap sambil makan juga boleh memicu seseorang untuk merasa mual selepas makan. Ini kerana bercakap sambil mengunyah makanan menyebabkan proses penyempurnaan makanan tidak berjalan dengan baik dan membuat perut bekerja beberapa kali lebih sukar. Ini akhirnya membuat perut mengeluarkan terlalu banyak gas, dan akhirnya merasa mual setelah makan.

  • Gangguan Sistem Pencernaan. Ini adalah penyebab gangguan makan yang agak biasa yang menyebabkan rasa mual selepas makan. Gangguan makan ini boleh berlaku kerana jangkitan usus dan perut, radang usus buntu, GERD, bisul, asid perut, atau menyebabkan barah usus atau barah perut.

  • Psikosomatik. Penyebab mual terakhir selepas makan adalah psikosomatik. Psychosomatics adalah gejala psikologi yang mempunyai kesan terhadap penampilan tindak balas fizikal oleh badan, salah satunya adalah loya. Psikosomatik disebabkan oleh tekanan jadi anda mesti mengelakkan tekanan yang berlebihan.

Baca juga: 8 Gangguan Makan Yang Memudaratkan Kesihatan

Itulah fakta mengenai loya selepas makan yang boleh berlaku bukan hanya pada wanita hamil. Sekiranya anda fikir anda mempunyai gangguan makan, jangan ragu untuk berbincang dengan doktor anda . Anda boleh menggunakan aplikasi untuk menghubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Sembang, dan Panggilan Suara / Video. Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!

Recent Posts