Inilah keadaan kucing yang memerlukan pertolongan cemas

, Jakarta - Tidak ada yang lebih menakutkan daripada ketika haiwan kesayangan tidak sihat atau cedera. Pada masa itu, anda sering panik kerana anda tidak tahu apa yang harus dilakukan. Oleh itu, penting untuk belajar apa yang harus dilakukan apabila kucing kesayangan anda cedera atau sakit dan memerlukan pertolongan cemas segera.

Pada dasarnya, kucing mempunyai semangat petualang, mereka suka memanjat pokok atau berkeliaran untuk menjelajahi wilayah kucing lain. Malangnya, cinta pengembaraan ini kadang-kadang boleh membuat mereka menghadapi masalah. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda fahami ketika anda ingin memberi pertolongan cemas kepada kucing.

Baca juga: Ketahui 6 Penyakit yang boleh dijangkiti oleh Kucing Haiwan Peliharaan

Ketahui bila kucing anda mengalami kesakitan

Kucing adalah makhluk yang sangat rahsia dan kadang-kadang anda tidak selalu tahu apakah mereka sakit, jadi sukar untuk mengetahui kapan mereka memerlukan pertolongan cemas. Walaupun sangat bergantung pada penyakit atau kecederaan tertentu, terdapat beberapa gejala penyakit yang paling biasa pada kucing yang akan ditunjukkan seperti berikut:

  • Menyembunyikan, seperti di tempat yang gelap.
  • Nafasnya menjadi laju dan sesak.
  • Berkeliaran, mendesis, atau menangis.
  • Bersikap lebih garang, baik terhadap orang lain dan haiwan peliharaan lain di dalam rumah.
  • Tidur lebih kerap.
  • Kurang selera makan.
  • Menjilat kawasan tertentu secara obsesif
  • Kekurangan rawatan diri.
  • Keengganan untuk bergerak atau bermain.
  • Lumpuh atau sukar berjalan.

Baca juga: Waspadalah terhadap Penyakit Kulit Demodecosis pada Kucing Haiwan Peliharaan

Ini adalah Pertolongan Cemas untuk Kucing

Apabila kucing mengalami kesakitan, mengetahui bagaimana bertindak balas sering dapat menjadikan keadaan kucing lebih baik. Cuba bertenang, tarik nafas dalam-dalam, kerana kucing cenderung mengalami tekanan dan ketakutan. Anda juga tidak perlu panik kerana mereka pakar dalam memahami perasaan pemiliknya.

Perkara pertama yang harus anda lakukan ialah menghubungi doktor haiwan di . Dengan menghubungi doktor haiwan di , mereka akan memberikan petua untuk melakukan pertolongan cemas.

Jangan sekali-kali memberi ubat kucing yang dimaksudkan untuk kegunaan manusia kerana ia boleh menjadi toksik dan menyebabkan reaksi buruk.

Cara Mengendalikan Kucing yang Terluka

Sekiranya anda perlu membawa kucing yang cedera ke doktor haiwan, anda perlu tahu cara mengatasinya dengan selamat. Mendekati mereka dengan perlahan, kemudian cubalah menggenggam / mencengkam kucing di tengkuk, dan angkat kucing dengan tangan yang lain menyokong kaki peha atau belakang (bergantung pada keadaan luka). Sekiranya kucing terluka, agresif, atau sukar bergerak, anda boleh meletakkan bakul / kotak kucing terbalik, kemudian masukkan papan nipis atau kadbod di bawah badannya dan angkat kucing ke atas. Perkara ini dianggap lebih selamat dilakukan ketika membawanya ke doktor haiwan. Sebabnya, kucing boleh lari atau menyakiti orang di sekelilingnya kerana panik dan takut.

Mengendalikan Kucing Berdarah

Sekiranya kucing mengalami pendarahan, adalah mustahak untuk memberi pertolongan cemas kepada kucing dengan segera untuk mengelakkannya terkejut atau pengsan. Sekiranya anda berada dalam situasi di mana anda harus melambatkan pendarahan sebelum pertolongan dapat dicari, ikuti langkah-langkah berikut: pertama, berikan tekanan sekurang-kurangnya 10 minit ke luka dalam, menggunakan kain kasa, tisu, atau kain bersih. Ini sukar dan mungkin perlu meminta pertolongan orang lain sekiranya kucing itu menolak. Juga, jangan ikatan di sekitar kawasan ini.

Semasa memberi tekanan ke kawasan pendarahan, Anda tidak boleh mengangkat pembalut untuk memeriksa apakah pendarahan telah berhenti kerana ini dapat melepaskan gumpalan. Sekiranya darah keluar melalui pembalut, letakkan yang baru di atas yang lain. Pastikan anda mendapatkan bantuan doktor haiwan secepat mungkin.

Baca juga: 5 Masalah Kesihatan Umum yang Dialami oleh Kucing

Semasa Kucing Racun

Sekiranya anda tahu kucing anda telah diracun kerana memakan sesuatu, lebih penting untuk pergi ke doktor haiwan daripada menghabiskan masa untuk pertolongan cemas. Anda harus mencari racun, hubungi doktor haiwan, dan bawa dia ke klinik veterinar atau hospital secepat mungkin. Juga penting untuk membawa label atau maklumat mengenai apa yang dimakan kucing, atau jika ia adalah tumbuhan, dapatkan nama dan bawa sampel atau foto.

Rujukan:
Purine UK. Diakses pada tahun 2020. Pertolongan Cemas Kucing.
Kumpulan Kecemasan Veterinar. Diakses pada tahun 2020. Bilakah Membawa Kucing Anda ke Doktor Perubatan Kecemasan.

Recent Posts