Sakit Menikam, Waspada terhadap GBS (Guillain-Barre Syndrome) Apa yang Perlu Anda Ketahui

, Jakarta - Sindrom Guillain-Barre (GBS) adalah penyakit autoimun yang jarang berlaku. Sepatutnya, sistem imun melindungi tubuh manusia dari pelbagai penyakit. Namun, dalam keadaan ini, sistem saraf periferi, yang berfungsi sebagai pengawal pergerakan badan, sebenarnya terganggu akibat serangan oleh sistem imun. Dalam keadaan teruk, penyakit ini boleh menyebabkan kelumpuhan. Atas sebab ini, berikut adalah penjelasan mengenai sindrom Guillain-Barre.

Gejala Sindrom Guillain-Barre

Pada mulanya, sindrom Guillain-Barre akan menunjukkan simptom dalam bentuk kesemutan dan kesakitan pada otot kaki dan tangan. Selepas itu, penghidap penyakit ini akan mengalami kelemahan kedua-dua bahagian otot badan. Gangguan otot ini mengambil bentuk gangguan otot kaki ke otot bahagian atas badan dan dalam beberapa kes memancar ke otot mata. Selain itu, dalam beberapa kes penderita juga dapat mengalami gangguan koordinasi.

Walaupun begitu, tidak semua orang dengan sindrom Guillain-Barre menunjukkan gejala ini. Kerana, beberapa penghidap mungkin tidak merasakan gejala sama sekali. Dalam kes lain, penghidapnya mungkin merasa sakit yang tidak tertanggung seperti menikam, termasuk sakit di tulang belakang.

Pada peringkat kemudian, orang dengan sindrom Guillain-Barre juga akan mengalami beberapa gejala. Ini termasuk kesukaran menelan, kesukaran bercakap, gangguan penglihatan, gangguan pencernaan, darah tinggi, aritmia, kelumpuhan otot sementara, dan pengsan.

Punca Sindrom Guillain-Barre

Punca sindrom Guillain-Barre pada seseorang tidak diketahui dengan pasti. Biasanya, penyakit ini menyerang seseorang beberapa hari atau seminggu setelah seseorang itu mengalami jangkitan pernafasan atau pencernaan. Oleh itu, para pakar menyimpulkan bahawa penyakit ini berlaku disebabkan oleh virus atau bakteria dari gangguan kesihatan ini.

Keadaan lain yang dianggap mencetuskan seseorang yang menderita sindrom Guillain-Barre adalah keracunan makanan. Keadaan ini disebabkan oleh bakteria campylobacter. Selain itu, seseorang yang menghidap herpes atau HIV juga boleh menghidap sindrom ini. Walaupun begitu, sindrom Guillain-Barre tidak dapat ditularkan dan diturunkan secara genetik.

Rawatan Sindrom Guillain-Barre

Terutama, rawatan penyakit ini bertujuan mengatasi sistem imun yang menyerang saraf periferal dengan mengurangkan gejala dan mempercepat proses penyembuhan. Selain itu, rawatan penyakit ini juga bertujuan untuk mengelakkan komplikasi yang boleh membawa maut kepada penghidapnya. Untuk merawat sindrom Giullain-Barre, terdapat dua jenis kaedah yang boleh dilakukan, iaitu pemberian imunoglobulin intravena dan penggantian plasma darah.

Imunoglobulin intravena diberikan dengan tujuan menyerang objek asing yang mengganggu saraf pesakit. Dalam kaedah ini, doktor akan menyuntik imunoglobulin dari penderma yang sihat kepada orang-orang dengan sindrom Guillain-Barre.

Sementara itu, penggantian plasma darah dilakukan agar plasma darah baru dapat menggantikan plasma darah buruk yang telah dijangkiti sebelumnya. Dengan kaedah ini, doktor akan menyaring plasma buruk pada sel darah pesakit dengan mesin khas. Selepas itu, sel darah bersih akan dikembalikan ke badan pesakit.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai kesihatan? Anda boleh menghubungi doktor yang dipercayai melalui aplikasi . Dengan menggunakan aplikasi ini, anda juga boleh bertanya kepada doktor melalui e-mel Berbual atau Panggilan Suara / Video. Di samping itu, anda juga boleh membeli produk kesihatan dan makanan tambahan di tanpa meninggalkan rumah. Pesanan akan tiba dalam masa satu jam. Jadi tunggu apa lagi? Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Recent Posts