6 Cara Mengatasi Kuku Yang Tumbuh

Jakarta - Mengatasi kuku kaki yang tumbuh ke dalam, bagaimana melakukannya? Kuku kaki yang tumbuh atau paronychia adalah jangkitan bakteria yang berlaku di antara lipatan kulit dan kuku pada jari kaki. Keadaan ini menyebabkan rasa sakit, bengkak, kemerahan, dan bahkan nanah di kuku yang dijangkiti. Walaupun dapat sembuh, kuku kaki yang tumbuh ke dalam perlu dirawat agar tidak menimbulkan komplikasi.

Berikut adalah beberapa cara untuk menangani kuku jari kaki yang perlu anda ketahui:

1. Rendam dalam Air suam

Sebelum menggunakan ubat topikal, anda boleh merendam kuku ke dalam air suam. Sediakan air suam secukupnya, campurkan dengan garam, kemudian rendam jari yang tumbuh ke dalam selama 15-30 minit. Lakukan sekurang-kurangnya 3 kali sehari untuk mengurangkan rasa sakit dan bengkak. Atau, anda juga boleh memampatkan kuku kaki yang tumbuh ke dalam dengan air suam untuk menghilangkan rasa sakit dan bengkak.

2. Gunakan Oles Ubat

Untuk merawat kuku kaki yang tumbuh ke dalam, anda boleh menggunakan ubat topikal yang mengandungi antibiotik dan agen anti-radang untuk meminimumkan jangkitan dan keradangan. Walau bagaimanapun, jika merendam kuku dengan air suam dan menggunakan ubat topikal tidak membuat kuku kaki tumbuh ke dalam, anda boleh mengambil antibiotik penghilang rasa sakit yang disyorkan oleh doktor anda.

3. Sapukan Minyak Pokok teh

Minyak pokok teh mengandungi antiseptik yang dapat membantu menghilangkan rasa sakit dan mengurangkan jangkitan yang disebabkan oleh kuku kaki yang tumbuh ke dalam. Anda boleh menggunakan minyak pokok teh, seperti minyak zaitun atau kelapa ke kuku kaki yang tumbuh ke dalam, kemudian tutup dengan pembalut kain kasa.

4. Gunakan Kasut Terbuka

Memakai kasut yang terlalu ketat boleh memberi tekanan pada jari kaki, yang boleh menyebabkan kuku tumbuh ke tisu sekitarnya. Oleh itu, apabila kuku kaki tumbuh ke dalam, anda perlu menggunakan kasut yang terbuka untuk memberi ruang tambahan pada kaki yang dijangkiti. Ini dapat mempercepat penyembuhan. Jangan lupa menutupi kuku jari kaki ke dalam dengan pembalut kain kasa ketika memakai kasut terbuka.

5. Pergi ke Doktor

Sekiranya dibiarkan, kuku yang tersekat terlalu dalam dapat menyebabkan rasa sakit, kemerahan, bengkak, dan bahkan nanah. Untuk mengatasinya, anda boleh berjumpa doktor untuk membantu mengeluarkan kuku yang tersekat terlalu dalam atau mengalirkan nanah untuk sembuh dan mengurangkan penyebaran jangkitan. Tindakan ini perlu dilakukan oleh doktor dengan alat steril, kerana jika prosesnya salah, jangkitan akan merebak.

6. Potong Kuku Secara Berkala

Untuk mengelakkan lagi kuku jari kaki yang tumbuh ke dalam, anda perlu memotong kuku dengan kerap. Semasa memotong, mulailah di pinggir dan jalankan ke tengah kuku. Potong lurus, dan elakkan memotong kuku terlalu pendek.

Sekiranya anda mempunyai keluhan pada kaki dan tangan, anda boleh berbincang dengan doktor melalui aplikasi tersebut kamu tahu. Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara, dan Berbual untuk meminta nasihat kesihatan kapan saja dan di mana sahaja.

Sekiranya anda ingin tahu mengenai tahap kolesterol, kadar gula dalam darah, dan lain-lain, anda boleh memeriksa melalui aplikasi tersebut . Ia mudah! Anda hanya memilih Makmal Perkhidmatan terdapat dalam aplikasi , kemudian tentukan tarikh dan tempat peperiksaan, maka kakitangan makmal akan datang menemui anda pada waktu yang ditentukan. Anda juga boleh membeli produk kesihatan dan vitamin yang anda perlukan . Anda tinggal sahaja pesanan melalui aplikasi , dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turunpermohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found