7 Khasiat Buah Naga untuk Wanita Hamil

“Buah naga mengandung vitamin, mineral, dan antioksidan yang penting dan diperlukan oleh wanita hamil. Itulah sebabnya manfaat buah naga tidak boleh dilewatkan, mulai dari meningkatkan pencernaan, meningkatkan daya tahan, hingga mengurangi risiko komplikasi kehamilan. "

Jakarta - Ramai orang menyukai buah naga kerana rasanya yang manis dan menyegarkan. Kandungan khasiat dalam buah ini juga banyak. Bagi wanita hamil, khasiat buah naga cukup pelbagai, jadi buah ini sesuai dijadikan pilihan makanan ringan yang sihat.

Sebanyak 170 gram buah naga mengandungi sekitar 2 gram protein, 22 gram karbohidrat, dan 5 gram serat. Selain itu, buah ini juga mengandungi vitamin A dan C, kalsium, zat besi, magnesium, dan nutrien lain yang penting dan diperlukan oleh ibu hamil.

Baca juga: Bukan hanya baik untuk diet, inilah kelebihan buah naga

Banyak Khasiat Buah Naga

Dari pelbagai kandungan nutrisi yang terdapat dalam buah naga, dapat dikatakan bahawa buah ini dapat menjadi bagian dari menu harian wanita hamil. Berikut adalah kelebihan buah naga untuk wanita hamil yang sangat disesalkan:

  1. Pencernaan yang lancar

Wanita hamil sering mengalami gangguan pencernaan, seperti sembelit atau cirit-birit. Nah, keadaan ini dapat dicegah dengan memakan buah naga, kerana buah ini tinggi kandungan serat.

  1. Menguatkan Daya Tahan Badan

Masalah kesihatan yang dialami oleh wanita hamil boleh memberi kesan kepada janin di dalam kandungan. Oleh itu, penting untuk mengekalkan daya tahan tubuh yang optimum, salah satunya adalah dengan memakan buah naga. Buah naga mengandungi vitamin C, yang berperanan penting dalam mengoptimumkan sistem ketahanan badan.

  1. Mencegah Anemia

Manfaat lain dari buah naga untuk wanita hamil adalah mencegah anemia. Ini kerana buah naga mengandungi zat besi. Menurut kajian yang diterbitkan di Pusat Maklumat Bioteknologi Nasional, zat besi membantu meningkatkan kemampuan darah untuk menyebarkan oksigen ke seluruh badan dengan meningkatkan kadar hemoglobin.

Baca juga: Khasiat Buah Naga untuk Orang yang Menghidap Diabetes

  1. Menguatkan Tulang

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, salah satu nutrien yang terkandung dalam buah naga adalah kalsium. Itulah sebabnya, buah naga mempunyai manfaat menguatkan tulang ibu dan janin yang sedang berkembang di rahim.

  1. Menurunkan Risiko Kecacatan Kelahiran

Buah-buahan dan sayur-sayuran umumnya mengandungi asid folik, termasuk buah naga. Nutrien ini penting untuk menurunkan risiko kecacatan kelahiran, seperti kelainan tiub saraf. Namun, kandungan asam folat dalam buah naga tidak terlalu tinggi, jadi jangan bergantung pada buah ini sahaja, okey?

  1. Cegah Komplikasi Kehamilan

Kandungan gula semula jadi dalam buah naga tidak akan meningkatkan kadar gula dan tekanan darah. Apabila dikonsumsi bersamaan dengan gaya hidup sihat yang lain, buah ini dapat membantu menurunkan risiko komplikasi kehamilan, seperti preeklamsia.

  1. Jauhkan Bahaya Radikal Bebas

Manfaat lain dari buah naga untuk wanita hamil adalah menangkis bahaya radikal bebas. Ini kerana buah naga mengandung antioksidan seperti flavonoid, asid fenolik, dan betacyanin yang mampu menangkal radikal bebas untuk merosakkan sel-sel dalam tubuh.

Baca juga: 5 Tabiat Salah Yang Sering Dilakukan Semasa Makan Buah

Itulah beberapa kelebihan buah naga untuk wanita hamil yang penting untuk diketahui. Walaupun terdapat banyak nutrien dan faedah, wanita hamil perlu makan pelbagai makanan sihat yang lain, dalam jumlah yang seimbang.

Selain itu, terdapat banyak nutrien lain yang diperlukan tubuh, yang tidak terdapat dalam buah naga. Buah ini juga tidak boleh digunakan sebagai pengganti makanan tambahan jika wanita hamil mempunyai keadaan yang memerlukan makanan tambahan.

Walaupun dapat mengurangkan risiko komplikasi kehamilan, penting bagi ibu untuk tidak hanya bergantung pada buah naga, dan menerapkan gaya hidup sihat secara keseluruhan. Sekiranya anda mengalami aduan kesihatan, gunakan aplikasi tersebut untuk bercakap dengan pakar obstetrik, ya.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Buah Naga.
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2021. Apa Manfaat Buah Naga, dan Bagaimana Anda Memakannya? Inilah Yang Perlu Diketahui.
Tangisan Pertama Keibubapaan. Diakses pada tahun 2021. Makan Buah Naga Semasa Kehamilan - Adakah Selamat?
Pusat Maklumat Nasional Bioteknologi. Diakses pada tahun 2021. Anemia Kekurangan Besi.

Recent Posts