Gendang telinga pecah, bolehkah ia kembali normal?

, Jakarta - Ketika seseorang mengalami gegendang telinga yang pecah, umumnya orang-orang ini akan merasa tidak selesa di telinga mereka. Selain itu, telinga juga akan berdengung dan keluar. Gegendang telinga adalah bahagian terpenting dari deria pendengaran, kerana berfungsi untuk mendengar suara di sekitarnya.

Hal-hal yang membuat gendang telinga pecah adalah jangkitan, trauma, dan pendedahan kepada suara yang terlalu keras dan berterusan, menyebabkan robekan di gendang telinga. Selain itu, tekanan cecair di telinga yang meningkat akibat jangkitan, dapat meregangkan gendang telinga dan menyebabkan sakit di telinga. Apabila gendang telinga tidak dapat meregang, gendang telinga akan pecah dan bakteria akan memasuki telinga tengah.

Gendang telinga yang pecah dapat kembali ke bentuk semula

Dalam istilah perubatan, gendang telinga yang pecah disebut perforasi timpani. Ini berlaku kerana gendang telinga atau membran timpani terkoyak dan berlubang. Nampaknya, gendang telinga yang pecah dapat sembuh dengan sendirinya tanpa bantuan.

Gendang telinga akan kembali ke keadaan semula, tetapi memerlukan masa untuk sembuh. Masa yang diperlukan untuk kembali normal berbeza dari beberapa minggu hingga tiga bulan. Penyembuhannya bergantung pada apa yang menyebabkan pecahnya gendang telinga.

Gendang telinga yang pecah memang dapat kembali ke keadaan semula, tetapi anda juga harus selalu memastikan telinga sentiasa kering. Oleh itu, semasa hendak mandi, pastikan air tidak masuk ke telinga. Anda boleh menggunakan penutup kepala atau penutup telinga untuk itu.

Mengubati Gendang Telinga yang pecah

Gendang telinga memang boleh sembuh dengan sendirinya tanpa perlu melakukan rawatan. Sekiranya keadaan ini tidak hilang dalam jangka masa yang lama, rawatan perubatan mesti dilakukan dengan segera. Rawatan yang biasanya diberikan oleh doktor adalah:

  1. Antibiotik

Antibiotik adalah salah satu langkah yang dapat diambil untuk merawat gendang telinga yang pecah yang tidak sembuh. Antibiotik terbahagi kepada dua jenis, iaitu bentuk pil atau titisan. Fungsi antibiotik ini adalah untuk membersihkan jangkitan dan mencegah jangkitan daripada terjadi kerana gegendang telinga yang terkoyak.

  1. Patch Eardrum

Salah satu cara untuk merawat gendang telinga yang pecah adalah dengan mengisi gendang telinga. Pengisian gendang telinga boleh dilakukan di pakar ENT. Cara kerja patch adalah dengan menggunakan bahan kimia pada gendang telinga, untuk merangsang pertumbuhan membran baru yang dapat menutup air mata. Ini akan berterusan sehingga lubang ditutup sepenuhnya.

  1. Operasi

Pembedahan adalah kaedah terakhir yang dapat dilakukan untuk menyembuhkan gendang telinga yang pecah. Operasi yang dilakukan adalah operasi timpanoplasti, yang melibatkan mencantumkan sejumlah kecil kulit pada tubuh penderita untuk menutup air mata. Setelah operasi selesai, penghidapnya dapat bergerak dengan normal. Rawat inap diperlukan sekiranya berlaku perkara yang tidak dijangka dan memerlukan tindakan selanjutnya.

Itulah sedikit perbincangan mengenai bagaimana menangani gegendang telinga yang pecah. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai gendang telinga yang pecah, doktor dari sedia menolong. Komunikasi dengan doktor dapat dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video . Di samping itu, anda juga dapat membeli ubat-ubatan yang diperlukan dan pesanan akan dihantar terus ke rumah anda dalam satu jam. Ayuh, muat turun tidak lama lagi di Google Play atau App Store!

Baca juga:

  • Gendang telinga pecah, Bahaya atau Tidak?
  • Jangan menahan bersin anda, berhati-hati pecah gendang telinga anda
  • 5 Perkara Yang Boleh Menyebabkan Gendang Telinga pecah

Recent Posts