Tidak Hanya Ketagihan, Inilah 4 Bahaya Dadah

, Jakarta - Penyalahgunaan dadah adalah musuh bersama, kerana akan merosakkan masa depan negara. Kesan sampingan yang boleh membahayakan fizikal dan mental tidak diragukan lagi. Walau bagaimanapun, penggunaan ubat-ubatan haram semakin berleluasa. Badan Narkotik Nasional (BNN) menyatakan bahawa 3.2 peratus pelajar yang tersebar di 13 ibu kota wilayah di Indonesia menggunakan dadah. Nilai ini setara dengan 2.29 juta orang muda yang masa depannya terancam kerana penyalahgunaan dadah. Hebat bukan?

Lebih menyedihkan lagi, kebanyakan pengguna dadah tidak menyedari kesan buruk yang menghantui mereka. Mereka hanya tergoda untuk merasakan kesenangan sebentar sebagai pelarian dari masalah kehidupan yang mereka hadapi. Sebenarnya, kesan ubat bukanlah perasaan yang menenangkan yang membuat anda ketagih. Terdapat banyak kesan berbahaya yang boleh merosakkan kesihatan fizikal dan mental anda. Agar tidak tertipu oleh kesenangan yang fana, pertimbangkan empat bahaya dadah berikut:

1. Menurunkan Kesedaran Hilang Memori

Bahaya dadah yang pertama adalah mengurangkan kesedaran pengguna sehingga boleh mengakibatkan hilangnya ingatan. Ini kerana ubat boleh menyebabkan kesan penenang seperti kekeliruan, kehilangan ingatan, perubahan tingkah laku, penurunan tahap kesedaran, dan gangguan koordinasi badan. Oleh itu, jangan terkejut jika anda melihat penagih mempunyai kesukaran untuk mengambil bahagian dalam aktiviti pembelajaran di sekolah atau tidak berhubung ketika bercakap.

Baca lebih lanjut : Jenis Dadah Yang Perlu Anda Ketahui

2. Kekeringan

Bukan hanya minum cukup yang membuat anda mengalami dehidrasi, anda tahu. Kesan sampingan ubat juga boleh menyebabkan dehidrasi teruk dan ketidakseimbangan elektrolit. Keadaan ini kemudian boleh menyebabkan pengguna mengalami serangan panik, halusinasi, sakit dada, dan juga kejang. Walau bagaimanapun, jangan memandang rendah kesan sampingan ini jika berlanjutan dalam jangka masa panjang boleh menyebabkan kerosakan otak.

3. Menukar Sel di Otak

Penggunaan ubat secara berterusan dalam jangka masa panjang boleh menyebabkan kerosakan sel otak. Beberapa jenis ubat memaksa otak berfungsi dengan tidak betul. Otak terpaksa bekerja lebih cepat, tetapi menekan sistem saraf pusat dan memaksa dirinya menjadi lebih tenang. Lebih-lebih lagi, perubahan sel di otak akan mengganggu komunikasi antara sel saraf dan kerosakannya boleh menjadi kekal. Sebenarnya, walaupun penggunaannya dihentikan, penyembuhan sehingga hilang sepenuhnya akan memakan masa yang lama.

Baca lebih lanjut : Cara Memperkenalkan Bahaya Dadah kepada Kanak-kanak

4. Mengganggu Kualiti Hidup

Jangan salah, ubat tidak hanya memberi kesan kepada fizikal dan mental. Penyalahgunaan dadah yang berpanjangan juga boleh menyebabkan kualiti hidup terjejas. Seseorang yang sudah ketagih dengan dadah akan memerlukan dos yang lebih tinggi untuk memuaskan keinginan yang tidak dapat ditanggung terhadap dadah. Mereka akan merasa tidak selesa, putus asa, dan ingin terus menggunakannya lagi.

Sudah tentu, perasaan ini akan memenjarakan jiwanya dan menyebabkan banyak masalah dalam hidup seperti berhenti sekolah, menghadapi masalah di tempat kerja, atau bertengkar dengan orang tersayang. Tidak cukup di sana, mereka juga biasanya mengalami kesulitan kewangan, jadi mereka harus menghadap polis kerana melanggar undang-undang.

5. Kematian

Sebagai tambahan kepada pelbagai kesan negatif, baik fizikal, mental, dan sosial, bahaya dadah yang paling dahsyat adalah boleh menyebabkan kematian. Kehilangan nyawa boleh disebabkan oleh kejang yang menyebabkan kematian, overdosis, atau kekecewaan sehingga dia memutuskan untuk mengakhiri hidupnya sendiri. Ini tidak boleh diabaikan. Sekiranya ini berterusan, semakin banyak orang yang disayangi dan pengganti negara akan kehilangan masa depan mereka kerana penyalahgunaan dadah.

Baca lebih lanjut : Ketagihan Dadah Mempengaruhi Fungsi Otak, Benarkah?

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai bahaya penyalahgunaan dadah? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual bila-bila masa dan di mana sahaja dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses 2019. Ketagihan Dadah.
Agensi Narkotik Negara. Diakses pada tahun 2019. Definisi Dadah dan Bahaya Dadah untuk Kesihatan

Recent Posts