Bersihkan Wajah Anda dengan Minyak Zaitun, Inilah 6 Kebaikan

, Jakarta - Bukan hanya minyak kelapa, minyak zaitun juga merupakan jenis minyak yang baik untuk digunakan untuk menjaga kecantikan wajah. Kandungan nutrien dan antioksidan dalam minyak zaitun diketahui baik untuk kulit. Nutrien yang terdapat dalam minyak zaitun termasuk vitamin K, E, omega 3, 6, dan 9, lemak, dan zat besi. Walaupun kandungan lemaknya tinggi, minyak zaitun adalah asid lemak tak jenuh tunggal yang merupakan lemak yang baik.

Baca juga: Kulit Sihat Wanita Korea, Inilah Rawatannya

Minyak zaitun juga mengandungi polifenol, yang merupakan zat yang dapat melindungi sel tubuh dari kerusakan akibat radikal bebas. Kerana banyak kandungan yang baik di dalamnya, minyak zaitun mempunyai manfaat untuk kecantikan kulit. Inilah kelebihan minyak zaitun untuk kecantikan wajah!

  • Mengatasi Jerawat

Kandungan vitamin E dalam minyak zaitun mempunyai sifat anti-radang yang baik untuk mengurangkan jerawat, serta menghilangkan parut jerawat. Kandungan antibakteria dapat mengurangkan jerawat dengan cepat. Selain itu, antioksidan di dalamnya mampu membuang toksin dari kulit, sehingga anda dapat mencegah pelbagai masalah kulit.

Untuk mendapatkan faedah ini, anda boleh menggunakan minyak zaitun di wajah dengan jerawat, kemudian urut dengan lembut selama lima minit. Selepas itu, tingkatkan kekuatan urut, kemudian urut selama 10 minit. Setelah selesai, biarkan berehat selama 15 minit. Kemudian bilas dengan air suam, dan keringkan dengan lembut. Untuk mendapatkan hasil yang maksimum, anda boleh melakukannya dua kali sehari.

  • Melembapkan Kulit

Tahukah anda bahawa vitamin E dan antioksidan dalam minyak zaitun dapat menggantikan losyen prestasi yang biasa anda gunakan? Untuk mendapatkan kecantikan kulit, anda boleh mengoleskannya pada bahagian badan yang terasa kering. Kesan pelembab minyak zaitun akan mengekalkan keanjalan semula jadi kulit, dan menjadikannya lembut. Untuk mendapatkan hasil maksimum, anda boleh menggunakannya sekerap mungkin.

Baca juga: 4 Jenis Penyakit Kulit yang Perlu Diperhatikan

  • Muka Halus

Anda boleh mendapatkan kecantikan wajah apabila menggunakan minyak zaitun dengan betik yang telah dihaluskan pada kulit wajah. Enzim papain dalam betik dapat membantu menjana semula kulit. Untuk mendapatkan hasil yang maksimum, anda boleh menggunakan topeng betik ini setiap hari.

  • Kecilkan Pori

Memiliki pori wajah yang besar bukan sahaja mengganggu keyakinan diri anda, solekan juga menjadi sukar untuk melekat kerana ini. Belum lagi minyak dan komedo yang tinggal di liang pori besar. Untuk mengelakkan masalah kulit ini, anda boleh menggunakan minyak zaitun pada bahagian wajah yang bermasalah.

  • Mencerahkan Muka

Salah satu kelebihan minyak zaitun untuk kecantikan wajah, adalah memutihkan wajah. Kandungan polifenol dalam minyak zaitun akan melindungi sel kulit dari sinaran UV dan radikal bebas. Untuk mendapatkan kebaikan yang ada, anda boleh menggunakan minyak zaitun setiap hari.

  • Angkat Muka

Asid linoleat dalam minyak zaitun akan mengekalkan kandungan air pada kulit wajah, jadi anda menghindari gejala penuaan dini, seperti kedutan. Selain itu, minyak zaitun juga tinggi antioksidan yang membantu melindungi sel kulit dari kerosakan. Untuk mendapatkan faedah ini, anda boleh mencampurkan minyak zaitun dengan madu, kemudian menggunakannya sebagai topeng. Biarkan selama 15 minit, kemudian bilas dengan air bersih.

Baca juga: 4 Jenis Penyakit Kulit yang Perlu Diperhatikan

Sekiranya anda mempunyai kulit sensitif atau riwayat reaksi alahan pada wajah, bincangkannya dengan doktor anda terlebih dahulu sebelum memutuskan untuk menggunakan bahan semula jadi ini, ya! Walaupun minyak zaitun adalah bahan semula jadi, pada sesetengah orang dengan kulit sensitif, bahan-bahan dalam minyak zaitun dapat menyebabkan reaksi alergi yang berbahaya.

Rujukan:

Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Adakah Minyak Zaitun adalah Pelembap yang Baik untuk Wajah Anda?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Minyak Zaitun Manfaat untuk Wajah Anda.
Daya tarikan. Diakses pada tahun 2020. 12 Penggunaan Kecantikan yang Tidak dijangka untuk Minyak Zaitun.

Recent Posts