Daun saderi Berkesan Menurunkan Tekanan Darah?

Jakarta- Daun saderi identik dengan "bahan pelengkap" dalam hidangan seperti sup dan soto. Biasanya, saderi akan dipotong kecil-kecil. Walaupun kecil, tidak sedikit orang yang terganggu dan tidak menyukai kehadiran daun saderi di dalam mangkuk mereka.

Tetapi anda tahu, daun saderi, yang sering mendapat penolakan, mempunyai banyak manfaat kesihatan. Ayuh, lihat apa faedah hijau ini untuk badan.

1. Hipertensi

Mengonsumsi daun saderi secara berkala sebenarnya dapat membantu mengurangkan risiko tekanan darah tinggi, seperti hipertensi. Kandungan ekstrak heksana dalam daun saderi berperanan besar dalam menurunkan tekanan darah. Selain itu, saderi juga mengandungi ekstrak metanol dan etanol. Bahan-bahan ini dapat meningkatkan peredaran, mengurangkan keradangan dan membantu tekanan darah.

Biasanya, penghidap darah tinggi mengambil daun saderi dalam bentuk jus. Untuk menurunkan tekanan darah selalu minum segelas jus daun saderi setiap hari.

2. Menurunkan Kolesterol

Kajian yang dilakukan oleh Jabatan Farmakologi di Universiti Singapura mendapati bahawa daun saderi dapat membantu menurunkan kadar kolesterol dalam tubuh. Dalam kajian itu, para penyelidik membuat tikus menjalani diet tinggi lemak selama lapan minggu. Semasa kajian, para penyelidik juga memberikan ekstrak daun saderi untuk melihat perubahan kadar kolesterol. Hasilnya, kumpulan eksperimen yang diberi ekstrak saderi mengalami penurunan kolesterol total (TC), kolesterol LDL-C dan trigliserida (TG).

3. Mengurangkan Keradangan

Daun saderi mengandungi antioksidan dan polisakarida yang diketahui bertindak sebagai anti-radang atau anti-radang, terutama antioksidan flavonoid dan polifenol. Dengan memakan daun saderi secara berkala, tubuh anda akan terlindung dari kerosakan radikal bebas (atau tekanan oksidatif) yang boleh menyebabkan keradangan. Keradangan sering menjadi penyebab penyakit kronik seperti barah, penyakit jantung, artritis dan banyak lagi.

Para penyelidik juga telah mengenal pasti bahawa terdapat lebih dari selusin jenis antioksidan dalam daun saderi. Termasuk asid fenolik seperti kafein dan masam ferulik, dan flavaol sebagai quecetin. Ini menjadikan saderi berguna untuk merawat pelbagai keadaan yang disebabkan oleh keradangan seperti sakit sendi (seperti dari arthritis), gout, jangkitan buah pinggang dan hati, gangguan kulit, sindrom iritasi usus dan jangkitan saluran kencing.

4. Mengurangkan Pengumpulan Lemak di Hati

Kajian lain yang dilakukan menunjukkan bahawa daun saderi dapat membantu mengurangi pengumpulan lemak di hati. Penyelidik dari Jabatan Pemakanan dan Sains Makanan di Universiti Helwan di Mesir memberi makan tikus dengan saderi dalam kombinasi dengan chicory, tikus mengalami penurunan jumlah penumpukan lemak berbahaya di hati.

Tepatnya, ketika para penyelidik menambahkan diet kolesterol tinggi tikus dengan saderi, serbuk chicory dan barli, kemudian diperhatikan peningkatan fungsi enzim hati dan kadar lipid darah. Hasilnya, diet tinggi saderi dan chicory dan barli, boleh bermanfaat bagi penghidap penyakit hati.

Untuk mendapatkan faedahnya, anda boleh mencuba mengambil jus daun saderi sekurang-kurangnya sekali sehari. Pastikan untuk memilih daun saderi terbaik, tetapi jangan berlebihan juga. Di samping itu, hindari keadaan yang dapat memicu peningkatan tekanan darah, seperti tekanan dan kemurungan, kemarahan dan terlalu banyak minum garam.

Sekiranya anda atau seseorang di sekitar anda mengalami peningkatan tekanan darah secara tiba-tiba, segera dapatkan bantuan perubatan, seperti pergi ke hospital terdekat. Atau anda boleh bergantung pada aplikasinya sebagai pertolongan cemas untuk berbincang dengan doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual. juga menyediakan perkhidmatan penghantaran ke rumah. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play.

Recent Posts