Inilah perbezaan antara halia merah dan halia biasa

Jakarta - Sudah tentu, anda sudah biasa dengan halia. Ya, rempah yang satu ini memang terkenal dengan rasa pedas dan pelbagai khasiat yang tidak diragukan lagi untuk kesihatan. Halia tidak hanya digunakan untuk meningkatkan rasa makanan, tetapi juga sebagai minuman untuk menghangatkan badan dan menghilangkan selsema.

Namun, tidak hanya ada satu jenis halia di Indonesia. Halia putih mesti sangat dikenali dan senang didapati di pasar tradisional. Halia jenis ini lebih banyak digunakan untuk memasak. Nampaknya, ada jenis halia yang lain, iaitu halia merah. Halia jenis ini lebih kerap digunakan sebagai campuran minuman.

Perbezaan Antara Halia Merah dan Halia Biasa

Secara amnya, halia merah dan halia biasa mempunyai kandungan nutrisi yang sama. Mineral dan vitamin yang terdapat dalam halia termasuk vitamin A, B1, B3, dan vitamin C, zat besi, fosforus, dan kalsium. Walaupun mereka mempunyai kandungan nutrisi yang sama, ternyata halia merah dan jahe putih mempunyai perbezaan dalam khasiatnya.

Baca juga: 7 Kebaikan Halia untuk Kesihatan

  • Halia Merah dan Khasiatnya

Bercakap mengenai halia merah, rempah yang digunakan sebagai campuran minuman kerana ia mempunyai rasa pedas yang lebih kuat, sehingga manfaatnya untuk menghangatkan badan menjadi lebih jelas. Nampaknya, halia merah adalah halia paling unggul daripada jenis halia lain yang tumbuh di Indonesia.

Tidak hairanlah, kerana halia merah mengandungi lebih banyak minyak pati, serta zat oleoresin, gingerol, dan zingeron. Kandungan minyak pati dalam halia merah berkesan untuk menghilangkan batuk yang selamat untuk dimakan oleh sesiapa sahaja, termasuk kanak-kanak. Kemudian, bahan zingeron dalam rempah ini berkesan untuk mencegah keradangan di usus dengan bekerja aktif dalam menghalang enzim yang mencetuskan keradangan.

Bukan itu sahaja, halia merah selamat untuk dimakan oleh ibu hamil. Kelebihan halia yang satu ini membantu melegakan loya dan muntah yang biasa dialami oleh wanita hamil pada trimester pertama. Namun, agar tidak terlalu panas di perut, halia boleh dicampurkan dengan teh dan madu tambahan. Halia merah juga baik untuk menjaga kesehatan jantung dengan menurunkan kadar trigliserida dan kolesterol dalam darah.

Baca juga: Khasiat Halia untuk Meringankan Sakit Otot, Inilah Bukti

Bagi anda yang mengikuti program diet, halia merah boleh menjadi salah satu menu yang tepat kerana ia membantu membakar kalori dan memberikan rasa kenyang lebih lama. Sekiranya anda sering mengalami sakit kepala, halia merah boleh menjadi pilihan alternatif ubat herba untuk menghilangkan rasa sakit dan ketidakselesaan.

  • Halia Putih / Halia Biasa

Walaupun tidak begitu terkenal dengan halia merah, halia putih mempunyai banyak manfaat kesihatan. Kandungan gingerol dalam halia putih dipercayai dapat membantu mencegah jangkitan, terutama jangkitan kuman pada mulut seperti gingivitis, serta jangkitan pada saluran pernafasan. Halia putih juga dipercayai dapat meningkatkan fungsi otak dan mencegah penyakit Alzheimer.

Sekiranya anda mengalami kesakitan otot selepas bersenam, halia juga dapat menenangkannya. Ini bukan penawar, tetapi sekurang-kurangnya rasa sakit yang anda rasa dapat dikurangkan. Tidak ketinggalan, halia putih juga mengandungi zat yang berkesan dalam memerangi barah.

Baca juga: Berikut adalah 7 Gejala Umum Demensia Alzheimer

Namun, tidak selalu semua penyakit dapat disembuhkan hanya dengan memakan halia. Tetapi anda memerlukan bantuan perubatan sekiranya keluhan yang anda alami tidak mereda walaupun anda telah mengambil halia. Cuba tanya doktor melalui aplikasi , doktor pakar bersedia membantu mencari jalan keluar untuk semua aduan kesihatan anda.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2019. Manfaat Kesihatan Halia
Garis Kesihatan. Diakses 2019. 11 Manfaat Terbukti dari Halia.
WebMD. Diakses pada tahun 2019. Halia: Kegunaan, Kesan Sampingan, Interaksi, Dos dan Amaran.

Recent Posts