Lihatlah Cara Mengelupas Kulit Yang Betul dan Mudah Jerawat

“Untuk mengelupas kulit yang mudah berjerawat, anda harus memilih jenis produk yang tepat.Di samping itu, penting untuk menggunakan pelembap untuk menghidrat semula kulit selepas pengelupasan agar kulit tidak kering. "

, Jakarta - Mengelupas kulit yang mudah berjerawat tidak mudah. Sekiranya tidak dilakukan dengan cara yang betul boleh menyebabkan masalah kulit yang tidak diingini. Mengelupas kulit yang rawan jerawat dengan betul boleh menjadikan kulit kering, menjadi tidak selesa, merah, dan sakit.

Baca juga: Hati-hati, ini adalah 3 penyebab jerawat yang jarang disedari

Cara Mengelupas Kulit yang Mudah Jerawat

Untuk mengelupas kulit yang mudah berjerawat, anda harus memilih jenis produk yang tepat. Juga, mengelupas sekali atau dua kali seminggu. Semasa mengelupas kulit anda, lakukan dengan lembut dan tidak kasar.

Pastikan anda mengelakkan produk pengelupasan dengan tekstur butiran halus (manik). Sebagai gantinya, pilih produk yang mempunyai tekstur seperti losyen dan gunakan sarung tangan yang mengelupas dengan lembut. Gosok mereka yang mengandungi biji-bijian halus harus dielakkan kerana terlalu kasar untuk kulit yang mudah berjerawat atau sensitif.

Memilih Produk Pengelupasan yang Betul untuk Kulit Rawan Jerawat

Sebagai pengganti gosok, gunakan Effaclar Micro Peeling Purifying Gel dari La Roche Posay yang mengandungi LHA, pengelupasan mikro yang lembut dan tidak merengsakan kulit. Pembersih muka ini sangat baik untuk mereka yang mempunyai kulit rawan jerawat kerana mengandungi LHA yang berfungsi dengan cara yang serupa dengan asid salisilik dengan mengelupas dan mengeluarkan bakteria dari liang. Tindakan keratolitiknya juga dapat mempercepat pembaharuan sel dan membantu proses menyingkirkan sel kulit mati. Dengan cara ini, anda akan merasa kulit wajah bersih dan sihat.

Baca juga: Cara Yang Betul untuk Memulihkan Kelembapan ke Kulit Kering

Perhatikan juga Produk Yang Digunakan Selepas Mengelupas

Anda bukan sahaja mesti berhati-hati dalam menggunakan produk pengelupasan bagi mereka yang mempunyai wajah yang rawan jerawat, tetapi juga penting untuk melembapkan kulit selepas proses pengelupasan. Proses pengelupasan boleh menjadi sangat kering pada kulit, yang dapat menyebabkan pengeluaran sebum berlebihan untuk mengimbangi. Oleh itu, menggunakan pelembap adalah cara yang baik untuk menghidrat semula kulit setelah pengelupasan.

Anda boleh menggunakan Effaclar DUO [+] dari La Roche Posay untuk mendapatkan kulit lembap selepas pengelupasan. Rumusannya memastikan kulit kekal lembap, tanpa kesan sampingan yang berkilat dan berminyak yang biasanya merupakan kesan sampingan dari beberapa pelembap. Effaclar DUO [+] juga berfungsi untuk merawat kemerahan kulit dengan membuka liang dan melicinkan tekstur kulit yang berjerawat.

Baca juga: Seri Rawatan Muka untuk Mencegah Jerawat

Pengelupasan untuk kulit yang mudah berjerawat dapat dilakukan dengan sangat mudah dan selesa selagi anda memilih produk yang tepat. Jadi tunggu apa lagi? Bagi anda yang mempunyai keadaan kulit yang rawan jerawat, dapatkan segera produk penjagaan wajah dari La Roche Posay. Sekarang produk La Roche Posay Juga terdapat di dan anda boleh membelinya tanpa perlu meninggalkan rumah. Praktikal bukan? Ayuh, gunakan aplikasi untuk mendapatkan semua produk penjagaan wajah yang paling sesuai untuk anda La Roche Posay!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Cara Mengelupas dengan Selamat mengikut Jenis Kulit.
La Roche-Posay UK. Diakses pada tahun 2021. Cara Mengelupas Kulit Rawan Jerawat dengan Betul.
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. Petua Pengelupasan untuk Membantu Kulit Rawan Jerawat.

Recent Posts