Cara Mudah untuk Mencegah Cirit-birit

, Jakarta - Salah satu masalah pencernaan yang cukup mengganggu adalah cirit-birit. Cirit-birit adalah keadaan di mana kekerapan buang air besar (BAB) lebih kerap daripada biasa yang dicirikan oleh najis berair najis yang dikeluarkan. Biasanya penyebab cirit-birit disebabkan oleh memakan makanan atau minuman yang tercemar dengan bakteria, virus, atau parasit. Secara umum, cirit-birit hanya berlangsung beberapa hari, tetapi pada sesetengah orang, cirit-birit boleh berlangsung selama berminggu-minggu.

Cirit-birit tidak boleh dipandang ringan walaupun keadaan ini biasa berlaku. Kerana cirit-birit boleh membawa maut jika penghidapnya mengalami dehidrasi kerana kehilangan banyak cairan badan. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai keadaan pencernaan ini, berikut adalah penyebab cirit-birit yang biasa.

Penyebab Biasa Cirit-birit

Punca cirit-birit yang berlaku pada kanak-kanak dan orang dewasa adalah disebabkan oleh jangkitan usus yang berlaku semasa anda makan makanan atau minuman yang kotor dan tercemar dengan bakteria, parasit, atau virus seperti norovirus dan rotavirus. Cirit-birit juga disebabkan oleh faktor-faktor seperti kesan sampingan ubat-ubatan tertentu, pengambilan minuman beralkohol dan kopi yang berlebihan.

Cara Mencegah Cirit-birit

Cirit-birit tidak hanya mempengaruhi penderita, tetapi juga boleh merebak, terutama kepada ahli keluarga. Oleh itu, cirit-birit harus dicegah seawal mungkin. Inilah cara untuk mengelakkan cirit-birit daripada pencemaran:

 1. Asingkan makanan mentah dari yang dimasak.
 2. Basuh tangan sebelum makan.
 3. Jauhkan dari makanan kebersihan yang dipersoalkan dan jangan minum air paip.
 4. Simpan makanan di dalam peti sejuk dan elakkan meninggalkan makanan di bawah sinar matahari atau pada suhu bilik.
 5. Utamakan makan makanan segar.
 6. Pastikan kuku sentiasa bersih, terutamanya jika anda mempunyai kuku yang panjang.

Cara mencegah cirit-birit daripada menjangkiti ahli keluarga anda boleh dengan mengambil langkah-langkah seperti:

 1. Sekiranya anda tinggal di rumah yang sama, elakkan berkongsi tuala atau peralatan makan dengan ahli keluarga yang lain.
 2. Sentiasa bersihkan tandas dengan pembasmi kuman selepas setiap buang air besar.
 3. Sentiasa basuh tangan anda dengan sabun dan air suam seperti sebelum makan, sebelum menyediakan makanan, setelah mengendalikan daging mentah, setelah menggunakan tandas, dan setelah bermain dengan haiwan peliharaan.
 4. Tinggal di rumah sekurang-kurangnya 48 jam selepas tempoh cirit-birit terakhir.
 5. Sentiasa menjaga kebersihan dapur dan bilik mandi.
 6. Sekiranya penyebab cirit-birit berasal dari parasit cryptosporidium jangan gunakan kolam renang terlebih dahulu selama dua minggu selepas cirit-birit terakhir.

Sebenarnya, bagaimana mencegah cirit-birit bergantung pada disiplin seseorang dalam menjaga kebersihan makanan dan minuman. Anda harus benar-benar memperhatikan cara menguruskan makanan dan minuman dari cara memasak hingga proses penyimpanan. Oleh itu, ia dapat meminimumkan seseorang dari perkembangan mikroorganisma, seperti bakteria yang boleh menyebabkan cirit-birit. Oleh itu, semakin tinggi tahap kebersihan anda, semakin rendah risiko anda mendapat cirit-birit.

Selain menjaga kebersihan diri dan persekitaran di sekitarnya, anda boleh meminta lebih banyak perincian mengenai cara mencegah cirit-birit dan penyakit lain bersama dengan pakar dan doktor yang dipercayai di daerah ini. . Dalam aplikasi kesihatan ini, anda boleh berbincang dengan doktor melalui pilihan komunikasi, iaitu: sembang, suara, dan panggilan video apa yang ada di menu Hubungi Doktor. Di samping itu, anda juga boleh mencuba fitur terbaru, iaitu: Perkhidmatan makmal. Anda juga boleh membeli keperluan perubatan seperti ubat atau makanan tambahan melalui menu Penghantaran Farmasi dan periksa makmal melalui menu Perkhidmatan Makmal. Anda boleh menggunakan aplikasi bila-bila masa dan di mana sahaja selagi anda adamuat turundi App Store atau Google Play.

Baca juga: Musim Hujan, Berhati-hati dengan 4 Punca Cirit-birit

Recent Posts