Ini adalah perbezaan antara hamil dengan anggur dan hamil di luar rahim

, Jakarta - Terdapat banyak masalah kehamilan yang boleh terjadi pada ibu hamil. Dua keadaan yang paling biasa adalah kehamilan anggur dan kehamilan di luar rahim. Kedua-dua keadaan ini sering disalahtafsirkan sebagai keadaan yang sama, kerana mempunyai ciri yang sama. Tetapi, kedua-duanya berubah menjadi gangguan kehamilan yang berbeza, anda tahu!

Sebenarnya, kedua-duanya mengandung anggur dan hamil di luar rahim sering mempunyai ciri-ciri, seperti kehamilan normal. Kedua-dua keadaan ini jarang diperhatikan pada peringkat awal kehamilan dan biasanya hanya dapat dikesan setelah memasuki tempoh kehamilan tertentu. Untuk lebih jelas, lihat apa perbezaan antara anggur hamil dan hamil di luar rahim di bawah!

Baca juga: 4 Jenis Kelainan pada Kehamilan

Mengenali Anggur Hamil

Anggur kehamilan atau anggur kehamilan adalah keadaan yang berlaku kerana kegagalan dalam proses persenyawaan. Pada kehamilan yang normal, telur yang disenyawakan akan berkembang menjadi janin. Tetapi, dalam kes anggur yang mengandung, sel telur sebenarnya tumbuh menjadi sel yang tidak normal. Kemudian, sel-sel berkembang menjadi buih-buih berwarna putih yang kelihatan seperti anggur.

Pada mulanya, kehamilan akan kelihatan normal dan seperti biasa. Tetapi, seiring berjalannya waktu, gejala mulai muncul yang merupakan tanda bahawa ada yang tidak kena dengan kehamilan, di mana wanita itu mungkin mengalami keguguran. Beberapa gejala yang muncul sebagai tanda kehamilan anggur, termasuk pendarahan pada trimester pertama, keputihan dari faraj, mual dan muntah yang lebih sengit daripada biasa, anemia, hingga sukar menemui degupan jantung janin semasa ultrasound. Kehamilan anggur dirawat melalui prosedur kuret.

Baca juga: Apakah Kehamilan Anggur dan Bagaimana Mencegahnya?

Mengandung di luar rahim

Dalam dunia perubatan, kehamilan di luar rahim juga dikenali sebagai kehamilan ektopik. Kehamilan di luar rahim adalah keadaan yang berlaku kerana telur yang disenyawakan tidak berkembang di rahim. Sebaliknya, telur melekat dan tumbuh di tiub fallopi. Kehamilan ini juga boleh berlaku di rongga perut, ovari, atau serviks.

Kerana keadaan ini, telur yang disenyawakan tidak dapat berkembang dengan baik. Ini kemudian menyebabkan kematian embrio atau janin. Berita buruknya, gangguan kehamilan ini sering berlaku pada beberapa minggu pertama kehamilan dan boleh mengancam nyawa.

Sama seperti kehamilan anggur, keadaan kehamilan di luar rahim juga sering mempunyai ciri-ciri, seperti kehamilan biasa. Tetapi lama-kelamaan, keadaan ini mula menunjukkan tanda-tanda salah melalui beberapa gejala.

Gejala awal yang muncul sebagai tanda penyakit ini adalah sakit panggul diikuti dengan sakit di bahu dan leher. Wanita yang mengalami kehamilan di luar perkahwinan juga mempunyai gejala mual, muntah, kekejangan perut, sakit di satu bahagian perut, kepala berpusing, kerap pengsan, dan pendarahan pada faraj.

Pendarahan yang berlaku boleh menjadi berat atau ringan. Kehamilan di luar rahim boleh menyebabkan tiub fallopio robek dan mencetuskan gejala dalam bentuk pendarahan berat, badan menjadi lemah, jantung berdegup kencang, dan kulit pucat dan terasa sejuk.

Baca juga: Wanita Hamil, Mesti Tahu Sebab dan Tanda Keguguran

Oleh itu, pemeriksaan berkala semasa kehamilan adalah perkara yang mesti dilakukan untuk mengesan gangguan secepat mungkin. Atau anda boleh menggunakan aplikasinya untuk berbincang dengan doktor dan bertanya mengenai masalah kehamilan melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua untuk mengekalkan kehamilan dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Recent Posts