4 Gejala Kanser Mulut Yang Sering Diabaikan

, Jakarta - Gejala barah mulut cenderung sukar dikenali, kerana sering kali serupa dengan petunjuk penyakit lain. Seperti barah pada umumnya, kanser mulut jarang menyebabkan gejala pada peringkat awal sehingga agak sukar untuk dikesan.

Kurangnya pengetahuan mengenai gejala awal menjadikan barah mulut hanya dapat dikesan ketika sudah memasuki tahap lanjut. Di samping itu, ramai penderita tidak tahu apa tindakan yang harus diambil. Ramai juga yang tidak tahu bahawa mereka mesti berbincang dengan doktor yang tepat, kerana tanda-tanda barah mulut kurang diketahui.

Walaupun begitu, anda perlu waspada jika anda mengalami tanda-tanda seperti:

  1. Gejala serupa dengan sariawan

Gejala awal yang biasanya berlaku pada orang yang menghidap barah mulut adalah kemunculan sariawan. Berbeza dengan sariawan, sariawan dalam kes barah mulut tidak mempunyai sebab. Luka canker hanya muncul dan tidak hilang sehingga sebulan. Sekiranya ia tidak hilang lebih dari sebulan, anda harus segera berjumpa dengan pakar lisan.

  1. Titik Merah atau Putih Muncul di Mulut

Sekiranya sariawan muncul sebagai luka, tompok merah, atau putih seperti benjolan yang muncul di mulut. Ia boleh di lidah, gusi, atau bahkan tulang pipi.

  1. Benjolan di Mulut

Selain sariawan, tompok, benjolan di mulut juga merupakan tanda barah mulut. Benjolan di mulut tanpa disertai dengan rasa sakit dan tidak hilang.

  1. Gigi terasa longgar tanpa sebab

Simptom lain ialah rasa kehilangan gigi tanpa sebab.

Serta gejala yang sukar dikesan, penyebab barah mulut belum diketahui secara pasti sehingga kini. Walau bagaimanapun, faktor risiko tertentu boleh mencetuskan perkembangan sel barah ganas di kawasan mulut. Contohnya, kebersihan mulut yang teruk (mulut dan gigi), penyakit gusi kronik, rongga yang tidak dirawat, tabiat merokok dan minum, jangkitan HPV, pendedahan cahaya matahari yang berlebihan, dan faktor genetik.

Baca juga : 7 Punca Bau Buruk di Mulut

Perokok mempunyai risiko 1.6 kali lebih tinggi terkena barah mulut. Sementara itu, risiko kanser mulut pada orang yang tidak menjaga kebersihan mulut meningkat sebanyak 2,34 kali berbanding orang yang menjaga kebersihan mulut.

Kerana penyebabnya tidak diketahui, barah mulut tidak dapat dicegah sepenuhnya. Namun, anda boleh mengambil langkah mudah untuk menurunkan risiko atau memperlahankannya, iaitu:

  • Jangan gunakan tembakau dalam bentuk apa pun, termasuk merokok.

  • Elakkan minum minuman keras.

  • Terapkan diet yang sihat dan seimbang, terutama dengan meningkatkan pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan.

  • Jaga kebersihan mulut, misalnya rajin menggosok gigi.

  • Lakukan pemeriksaan gigi secara berkala, sekurang-kurangnya sekali setahun.

Baca juga: Apa yang Perlu Tahu mengenai Kanser Lidah

Setiap langkah rawatan pasti mempunyai risiko, begitu juga dengan rawatan barah mulut. Kesukaran menelan dan gangguan ucapan adalah komplikasi utama yang boleh berlaku selepas pembedahan dan radioterapi.

Kesukaran menelan adalah komplikasi serius kerana boleh menyebabkan kekurangan zat makanan dan mencetuskan radang paru-paru aspirasi. Ini berlaku kerana makanan memasuki saluran pernafasan dan tersekat di paru-paru. Komplikasi ini biasanya akan bertambah baik dengan proses dan terapi penyembuhan. Namun, masih ada kemungkinan kemampuan menelan anda tidak pulih sepenuhnya.

Seperti menelan, radioterapi dan pembedahan juga berpotensi menimbulkan masalah dengan pertuturan anda. Oleh itu, terapi pertuturan akan sangat berguna untuk mengembalikan kemampuan pertuturan anda.

Baca juga: Hati-hati Kanser Lidah Boleh Menyerang Tanpa Menyedari

Itu adalah gejala barah mulut yang perlu anda ketahui, jika anda mengalami salah satu gejala di atas, anda harus segera membincangkan masalah barah mulut yang anda alami dengan doktor melalui aplikasi tersebut. . Perbincangan dengan doktor di boleh dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Nasihat doktor boleh diterima secara praktikal dengan: muat turun permohonan di Google Play atau App Store sekarang.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found