Hati-hati, 7 penyakit ini dapat ditandakan oleh sakit perut bawah

Jakarta - Banyak yang berpendapat bahawa sakit perut bawah hanya berkaitan dengan penghadaman atau keluhan haid. Namun, sebenarnya tidak seperti itu. Ringkasnya, terdapat beberapa penyakit yang boleh dicirikan oleh permulaan sakit perut bawah.

Penyakit bermula dari penyakit Crohn hingga radang usus buntu. Oleh itu, jika sakit perut bawah tidak membaik, berjumpa doktor dengan segera untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Nah, berikut adalah beberapa penyakit yang boleh dicirikan oleh sakit perut bawah.

Baca Juga: Ini Menyebabkan Sakit Perut Bawah Kiri pada Wanita

  1. Penyakit Crohn

Pernah dengar mengenai penyakit Crohn? Penyakit ini adalah keradangan usus kronik yang menyebabkan keradangan pada lapisan dinding sistem pencernaan (mulut ke dubur). Walau bagaimanapun, kebanyakan penyakit Crohn lebih kerap berlaku pada usus besar dan usus kecil.

Selain sakit perut bawah, terutama di sebelah kiri, penyakit ini juga dapat dicirikan oleh pelbagai aduan lain. Contohnya, cirit-birit, mual dan muntah, penurunan selera makan, penurunan berat badan, hingga najis bercampur darah.

2. Gangguan Pencernaan

Selain dua perkara di atas, penyebab sakit perut bawah juga boleh dicetuskan oleh gangguan pencernaan. Pada tahap yang ringan, keadaan ini masih normal dan akan pulih dengan sendirinya.

Walau bagaimanapun, jika sakit perut bawah yang disertai disertai dengan pelbagai gejala lain seperti muntah, cirit-birit, dan mudah keletihan, ia tidak boleh dipandang ringan. Segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul. Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan .

Baca juga: Sebab Seseorang Boleh Mengalami Sakit Perut Yang Rendah

  1. Kista ovari

Keadaan ini pasti membuat wanita risau. Kista ovari boleh disebabkan oleh pertumbuhan sel yang tidak normal (sista patologi). Apa yang membuat saya merasa ngeri adalah bahawa walaupun kebanyakan kista ini bersifat jinak, ada beberapa kes yang menimbulkan pemikiran.

Seorang wanita yang mempunyai sista ovari pada umumnya merasakan sakit atau sakit di bahagian bawah perut. Kesakitan ini boleh datang dan pergi, mulai dari ringan hingga parah.

4. Keradangan prostat

Keradangan prostat juga boleh menjadi penyebab sakit perut bawah. Keadaan ini berlaku apabila kelenjar prostat dijangkiti. Gejala yang biasa dialami ketika diserang penyakit ini selain sakit di bahagian bawah perut adalah sakit ketika membuang air kecil dan sakit di sekitar testis.

5. Keradangan Pelvis

Sama seperti empat aduan di atas, keradangan pelvis juga boleh menyebabkan sakit perut bawah. Keradangan pelvis merujuk kepada jangkitan yang berlaku pada organ dalaman wanita. Tepat di sekitar pelvis, termasuk rahim, tuba fallopi, ovari, dan serviks. Gejala awal yang disebabkan oleh penyakit ini pada umumnya adalah penampilan kesakitan di bahagian bawah perut.

Baca juga: 7 Punca Sakit Perut Atas

6. Gangguan Ginjal atau Pundi kencing

Aduan atau penyakit ginjal dan pundi kencing biasanya juga boleh menyebabkan sakit perut bawah. Salah satu jenis gangguan ginjal yang paling biasa menyebabkan keadaan ini, misalnya batu ginjal. Batu ginjal boleh menyebabkan kesakitan yang meluas ke bahagian belakang perut bawah. Selain itu, karsinoma pundi kencing dan jangkitan saluran kencing yang serius juga boleh menyebabkan sakit perut bawah.

  1. Lampiran

Sakit perut adalah gejala utama apendisitis. Kesakitan ini dikenali sebagai kolik perut. Seseorang yang menderita radang usus buntu biasanya merasakan sakit di pusar dan bergerak ke bahagian kanan bawah perut. Walau bagaimanapun, kedudukan kesakitan ini boleh berbeza bagi setiap penghidapnya. Semuanya bergantung pada kedudukan lampiran dan usia penghidapnya.

Sebagai tambahan kepada keadaan di atas, terdapat juga beberapa penyebab sakit perut bawah. Contohnya, diverticulitis, endometriosis, masalah pada serviks, jangkitan tiub fallopi, hingga barah.

Ada masalah perut dan tidak sembuh? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video, anda boleh berbual dengan doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun aplikasi sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Sakit perut.
Institut Kesihatan Nasional - Medline Plus. Diakses pada tahun 2020. Sakit perut.
Ubat. Diakses pada tahun 2020. Sakit perut.

Recent Posts