6 Khasiat Kesihatan Teh Kombucha ini

, Jakarta - Pernah dengar teh kombucha? Bagi masyarakat Indonesia, teh jenis ini mungkin masih asing. Tetapi tahukah anda, teh kombucha sebenarnya telah lama diketahui dan dimakan oleh masyarakat dunia sejak sekian lama. Katanya, teh ini mempunyai banyak faedah untuk kesihatan tubuh. Adakah betul? Apakah faedah kesihatan teh kombucha?

Teh Kombucha diperoleh dari proses penapaian, di mana teh, ragi, dan gula dicampurkan dan kemudian diperam selama seminggu atau lebih. Semasa proses penapaian, teh akan menghasilkan asid, bakteria, dan sejumlah kecil alkohol. Gabungan ini menjadikan teh kombucha mempunyai rasa yang unik, tajam, masam, dan mempunyai aroma seperti cuka.

Baca juga: 5 Teh Berkesan Mengatasi Insomnia

Khasiat Sihat Mengambil Teh Kombucha

Teh Kombucha juga dikenal sebagai teh cendawan, kerana semasa proses penapaian, bakteria dan ragi dalam teh akan berkumpul di permukaan cairan dan terlihat seperti jamur. Teh jenis ini dipercayai memberi pelbagai manfaat kesihatan dan telah diminum oleh orang Cina selama hampir 2000 tahun.

Ada berbagai manfaat yang dikatakan diperoleh dari mengkonsumsi teh kombucha, kerana teh ini mengandung vitamin B, antioksidan, probiotik, natrium, dan gula. Sekiranya diminum secara berkala, terdapat beberapa khasiat teh kombucha yang sihat yang boleh diperoleh, termasuk:

1. Pencernaan yang sihat

Salah satu faedah minum teh kombucha secara berkala adalah sistem pencernaan yang lebih sihat. Sebabnya, teh ini mempunyai banyak kandungan probiotik yang baik untuk sistem pencernaan secara keseluruhan.

2.Mencegah Penyakit

Selain probiotik, teh kombucha juga kaya dengan antioksidan. Nah, antioksidan sebenarnya dapat membantu mencegah penyakit, kerana mereka dapat meningkatkan sistem kekebalan tubuh, melawan bakteria jahat yang menyebabkan jangkitan, dan mengurangi peradangan. Pengambilan teh kombucha secara berkala dikatakan dapat membantu mengurangkan risiko jangkitan.

Baca juga: Di antara Banyak Jenis Teh, Mana Yang Lebih Sihat?

3. Menjaga Kesihatan Hati

Salah satu faedah kesihatan teh kombucha adalah kesihatan hati yang lebih baik. Itu berkat kandungan antioksidan dan probiotik yang dapat membantu proses membuang bahan toksik di hati. Oleh itu, kesihatan organ ini dikatakan lebih cenderung berlaku dan mengelakkan risiko penyakit.

4. Tahap Gula Darah Terkawal

Teh Kombucha dikatakan baik untuk penderita diabetes jenis 2, kerana teh jenis ini dikatakan dapat menurunkan kadar gula dalam darah, menjadikannya lebih terkawal. Teh Kombucha dikatakan melambatkan pencernaan karbohidrat dalam badan.

5. Jantung dan Ginjal yang Sihat

Jantung dan buah pinggang juga tidak terlepas dari manfaat kesihatan teh kombucha. Mengkonsumsi teh ini dikatakan dapat menjaga kesihatan jantung dan buah pinggang. Ini kerana kandungan teh dapat membantu menurunkan kolesterol jahat (LDL) dan meningkatkan kolesterol baik (HDL). Selain itu, kandungan antioksidan yang tinggi menjadikan teh kombucha sangat baik untuk kesihatan jantung dan buah pinggang.

6. Menurunkan Risiko Kanser

Teh Kombucha dikatakan dapat mencegah pertumbuhan dan penyebaran sel barah. Manfaatnya diperoleh daripada kandungan antioksidan polifenol dalam teh. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk membuktikan bahawa teh kombucha mempunyai kesan antikanker.

Baca juga: Kenali Diet Okinawan yang Membuat Anda Hidup Panjang

Sakit dan perlu segera ke hospital? Gunakan aplikasinya untuk mencari senarai hospital berdekatan dan mengikut keperluan. juga boleh digunakan untuk membuat temu janji dengan doktor di hospital. Ayuh, muat turun aplikasi di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 8 Faedah Kesihatan Berasaskan Teh Kombucha.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Apakah faedah kesihatan kombucha?

Recent Posts