Bilakah Kehamilan Kembali Selepas Melahirkan?

Jakarta - Selama kehamilan berlaku kira-kira sembilan bulan, ibu tidak akan mengalami haid. Biasanya, haid akan kembali setelah ibu melahirkan. Namun, ketika haid berlaku boleh berbeza bagi setiap ibu, kerana waktu yang diperlukan untuk tubuh menyesuaikan diri dengan perubahan hormon tidak sama.

Lalu, Bilakah Kehamilan Kembali Selepas Melahirkan?

Malangnya, tidak diketahui pasti bila ibu akan kembali haid setelah melahirkan bayi. Keadaan ini dipengaruhi oleh banyak faktor, termasuk keadaan badan ibu, perubahan hormon setelah melahirkan, dan bagaimana ibu menyusui si kecil.

Sekiranya ibu memberikan penyusuan susu ibu secara eksklusif untuk enam bulan pertama anak, haid pertama selepas melahirkan dapat berlaku lagi untuk jangka masa yang lebih lama, bahkan boleh mencapai enam bulan. Terutama jika bayi sangat aktif menyusu dan susu ibu dihasilkan dengan lancar atau tanpa masalah.

Baca juga: Fasa Menstruasi Tidak Teratur Selepas Melahirkan, Adakah Itu Biasa?

Sebaliknya, jika ibu tidak menyusu, haid mungkin berlaku lebih awal selepas melahirkan, biasanya beberapa minggu selepas bayi dilahirkan. Ibu yang tidak menyusui bayinya boleh mendapatkan haid pertama dalam tiga hingga 10 minggu setelah melahirkan, dengan rata-rata haid pertama berlaku 45 hari setelah melahirkan.

Memang benar, sama ada ibu menyusukan bayi atau tidak boleh menjadi penentu berapa lama ibu akan kembali haid setelah melahirkan. Walaupun begitu, jika ibu mengalami haid yang tidak normal selama kira-kira tiga, sehingga empat bulan setelah melahirkan, ibu boleh meminta pakar kandungannya. Gunakan aplikasinya untuk memudahkan ibu bertanya mengenai masalah kesihatan dengan doktor atau membuat temu janji untuk rawatan di hospital.

Tempoh haid yang masih tidak teratur antara satu hingga tiga bulan setelah melahirkan masih boleh dikatakan normal. Sebabnya, pada masa ini, tubuh masih menyesuaikan diri dengan hormon yang berubah semula setelah ibu melahirkan bayi.

Baca juga: 4 Perubahan Bahagian Badan pada Wanita Selepas Bersalin

Ibu yang Menyusui Ibu Akan Menstruasi Lewat

Ibu yang menyusui bayi secara eksklusif setelah melahirkan biasanya cenderung mengalami haid pertama mereka lebih lama sejak proses kelahiran berlaku. Sekali lagi, keadaan ini dikaitkan dengan keadaan hormon di dalam badan ibu. Semasa menyusu, hormon yang diperlukan untuk menghasilkan susu ibu, seperti hormon prolaktin, akan meningkat dan dapat menghalang pengeluaran hormon pembiakan yang mencetuskan haid.

Dalam tempoh ini, tubuh tidak akan ovulasi atau melepaskan telur, sehingga haid tidak berlaku dan ibu cenderung untuk hamil lagi. Inilah sebabnya mengapa penyusuan susu ibu secara eksklusif boleh menjadi kontrasepsi semula jadi untuk mencegah kehamilan.

Hati-hati, Kehamilan Masih Berlaku

Walaupun begitu, ibu masih perlu ingat bahawa tubuh akan melepaskan telur pertama setelah melahirkan sebelum ibu mendapat haidnya lagi setelah melahirkan. Jadi, jika ibu melakukan persetubuhan dalam tempoh ini, walaupun haid belum berlaku, kemungkinan kehamilan masih boleh berlaku.

Baca juga: Bilakah masa yang tepat untuk hamil lagi selepas pembedahan caesar?

Walaupun ibu tidak mempunyai haidnya lagi setelah melahirkan, itu tidak bermaksud bahawa ibu tidak dalam keadaan subur. Inilah sebabnya mengapa banyak ibu dikejutkan dengan kehamilan semula yang tidak dirancang setelah melahirkan. Jadi, untuk berada di pihak yang selamat, gunakan bentuk kontrasepsi lain untuk mencegah kehamilan, seperti IUD atau pil kawalan kelahiran. Sebabnya, penyusuan susu ibu secara eksklusif masih dianggap tidak berkesan untuk mencegah kehamilan, walaupun disebut sebagai kontraseptif semula jadi.

Rujukan:
Pusat Bayi. Diakses pada 2020. Tempoh Pertama Selepas Kehamilan: Apa Yang Harus Diharapkan.
Kesihatan Ibu Bapa. Diakses pada tahun 2020. Apa Yang Diharapkan dari Tempoh Pertama Anda Selepas Kehamilan.
Apa yang Harapkan. Diakses pada tahun 2020. Tempoh Pertama Selepas Bersalin.

Recent Posts