Selalunya Tidur Terlambat Pada Waktu Malam? Inilah Bahaya bagi Tubuh

, Jakarta - Sering tidur terlalu larut malam tidak hanya menjadikan pagi anda tidak optimum, tetapi juga dapat memberi kesan pada kesihatan keseluruhan. Orang yang bangun lewat mempunyai risiko lebih tinggi terkena diabetes dan lebih cenderung menghidap penyakit jantung.

Mempunyai kebiasaan tidur lewat malam juga boleh mempengaruhi mood dan mencetuskan tekanan. Tidur malam yang berkualiti akan membantu anda merasa segar, meningkatkan ketajaman mental dan kesejahteraan emosi anda. Maklumat lebih lanjut mengenai bahaya tidur lewat boleh dibaca di sini!

Cepat sakit sehingga kulitnya kendur

Kurang tidur dapat menurunkan dorongan seks anda, melemahkan sistem ketahanan badan anda, membuat anda hilang fokus, dan menyebabkan kenaikan berat badan. Ini adalah bahaya lain untuk tidur terlalu lewat yang perlu anda ketahui:

Baca juga: Selalunya bangun lewat boleh menyebabkan narkolepsi?

1. Cepat sakit

Kurang tidur boleh mengganggu kemampuan tubuh untuk melawan penyakit, menjadikan anda lebih mudah jatuh sakit.

2. Membuat Jantung Lelah

Menurut data kesihatan yang diterbitkan oleh Jurnal Jantung Eropah Selain itu, kebiasaan tidur terlalu larut malam telah terbukti memberi kesan negatif pada kesihatan jantung, terutama penyakit jantung koroner dan strok.

Baca juga: Bolehkah Gangguan Tidur Dihilangkan dengan Terapi Psikologi?

3. Peningkatan Risiko Kanser

Berjaga hingga larut malam juga dikaitkan dengan peningkatan barah payudara, barah kolorektal, dan barah prostat.

4. Sukar difikirkan

Menghabiskan malam tanpa tidur boleh menyebabkan beberapa masalah kognisi (berfikir). Fungsi otak termasuk ingatan, membuat keputusan, penaakulan, dan penyelesaian masalah merosot apabila anda tidak tidur pada waktu malam. Tindak balas tindak balas dan kewaspadaan juga menurun seiring dengan kekurangan rehat pada waktu malam.

Baca juga: Kesukaran Tidur, Cuba Atasi dengan 7 Cara Ini

5. Cepat Lupa

Kurang tidur membuatkan anda cepat lupa. Tidur sangat penting sebagai proses menggabungkan perkara yang anda serap dan pelajari di otak anda. Dengan kata lain, anda memerlukan rehat yang mencukupi untuk mengunci maklumat baru dan menyimpannya dalam ingatan.

6. Menurunkan dorongan seks

Kurang tidur dapat mengurangkan dorongan seks. Kurang tidur selama seminggu boleh mengakibatkan penurunan kadar testosteron. Tidur malam hanya 5 jam atau kurang dari 5 jam dapat mengurangkan kadar hormon seks sebanyak 10 hingga 15 peratus.

7. Berat Badan

Kurang tidur boleh menyebabkan kenaikan berat badan. Orang yang tidur kurang dari 5 jam malam selama tiga tahun lebih cenderung untuk menambah berat badan dan akhirnya menjadi gemuk. Sementara itu, mereka yang tidur antara 7 dan 8 jam lebih dapat mengekalkan berat badan ideal mereka.

8. Rentan terhadap Kemalangan

Menurut data kesihatan yang diterbitkan oleh Yayasan Tidur Nasional, Dikatakan bahawa orang yang sering tidur terlalu larut malam terdedah kepada kemalangan kereta.

9. Kulit kendur

Mereka yang kurang tidur mempunyai garis halus, kedutan, warna kulit tidak sekata, dan kulit kendur. Rehat yang mencukupi, termasuk tidur malam, dapat membantu menjana semula kulit, agar kulit tidak kusam dan tidak kendur.

Membina Tabiat Tidur Malam Biasa

Membangunkan kebiasaan tidur malam yang kerap bermula dengan rutin itu sendiri. Anda perlu menjadualkan waktu tidur dan membiasakan diri dengan beberapa perkara untuk mendapatkan corak tidur malam biasa seperti:

1. Tetapkan tidur 8 jam untuk mendapatkan rehat malam yang berkualiti.

2. Kembalikan waktu tidur untuk menyelaraskan irama sirkadian semula jadi anda.

3. Biarkan cahaya pagi masuk ke dalam ruangan, kerana paparan cahaya menjadikan melatonin, hormon yang mengatur tidur, sesuai dengan siklus tubuh.

4. Jauhkan dari skrin televisyen, komputer, atau peranti dengan cahaya yang dapat menekan melatonin. Oleh itu, elakkan menggunakan peranti ini pada waktu malam atau sekitar waktu tidur.

5. Elakkan makan besar dan minum banyak cecair sebelum tidur. Terlalu kenyang dapat membuat anda terjaga, sambil minum terlalu banyak air sebelum tidur dapat membangunkan anda di tengah malam.

6. Tetapkan had tempat tidur untuk tidur dan bukan aktiviti lain seperti bekerja. Dengan menetapkan ini, anda menghantar mesej ke otak untuk tidur dengan cepat ketika berbaring di tempat tidur.

Sekiranya anda menghadapi masalah tidur, anda boleh bertanya terus ke . Anda boleh bertanya apa-apa masalah kesihatan dan doktor terbaik di lapangan akan memberikan penyelesaian. Ia mudah, hanya muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor malah anda boleh memilih untuk berbual Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Rujukan:

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 10 Perkara Yang Berlaku Pada Tubuh Anda Semasa Anda Tidur.
Northwestern Medicine.org. Diakses pada tahun 2020. Tabiat Tidur yang Sihat.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Risiko kesihatan menjadi burung hantu malam.

Recent Posts