Ini Menyebabkan Sakit Belakang Kiri Semasa Kehamilan

, Jakarta - Kebahagiaan yang dirasakan semasa hamil ternyata berdampingan dengan pelbagai perubahan yang berlaku dalam tubuh. Bermula dari perubahan bentuk badan, payudara, hingga hormon dalam badan. Bukan hanya itu, sakit belakang adalah salah satu perkara yang sering dikeluhkan oleh ibu hamil, terutama yang telah memasuki trimester ketiga.

Baca juga: Sakit belakang ketika hamil muda, apa yang menyebabkannya?

Walaupun keadaan ini agak normal, tidak ada salahnya mengetahui sebab sakit belakang kiri. Dengan mengetahui puncanya, tentunya ibu akan lebih mudah menangani keadaan ini dengan tepat. Ayuh, lihat ulasan mengenai punca sakit belakang kiri semasa kehamilan, di sini!

Kenali Punca Sakit Belakang Kiri semasa Kehamilan

Sakit belakang bukanlah perkara yang menyenangkan bagi wanita hamil. Keadaan ini boleh membuat wanita hamil merasa tidak selesa dan mengalami kesukaran menjalankan aktiviti normal. Walau bagaimanapun, ini adalah perkara biasa dan wajar bagi wanita hamil. Terutama jika usia rahim sudah memasuki trimester ketiga.

Lalu, apa yang menyebabkan sakit belakang kiri sering dialami oleh wanita hamil? Inilah ulasannya!

1. Berat Badan

Sudah tentu, semasa kehamilan ibu akan mengalami kenaikan berat badan. Ini boleh menjadi penyebab sakit belakang kiri semasa kehamilan. Tulang belakang mesti menyokong kenaikan berat badan yang dialami oleh wanita hamil. Ini menyebabkan sakit belakang bawah.

2. Perubahan Hormon

Perubahan hormon juga boleh menyebabkan wanita hamil mengalami sakit belakang di sebelah kiri. Semasa mengandung, tahap progesteron ibu meningkat dengan cepat. Hormon tinggi dapat membantu merehatkan otot dan ligamen berhampiran pelvis, yang mempengaruhi penjajaran sendi.

Nah, perubahan otot yang berlaku membuat wanita hamil harus bekerja lebih keras untuk menyesuaikan postur badan agar tetap tegak. Keadaan ini menjadikan pinggang menjadi lebih cepat letih.

3. Perubahan Bentuk Badan

Perut ibu yang tumbuh sebenarnya dapat membuat perubahan bentuk badan. Perkara ini yang jarang disedari, lama kelamaan akan membuat otot pinggang menjadi sakit.

4. Tekanan

Tekanan yang dialami oleh wanita hamil boleh menyebabkan ketegangan otot di bahagian belakang. Atas sebab ini, sangat penting untuk menguruskan tahap tekanan semasa kehamilan.

Baca juga: 4 Sebab Sabuk Bersalin Yang Betul Dapat Membantu Mengandung

Lakukan Ini untuk Mengatasi Sakit Punggung Kiri Semasa Kehamilan

Walaupun normal, keadaan ini tentunya perlu ditangani dengan sewajarnya. Ini supaya wanita hamil dapat menjalankan aktiviti mereka dengan normal dan selesa.

Berikut adalah cara yang boleh anda lakukan untuk merawat sakit belakang kiri di rumah:

1. Latih Tubi

Semasa bayi membesar dan membesar di perut, keadaan ini akan menyebabkan perut mengembang ke hadapan. Untuk mengatasi sakit belakang yang disebabkan oleh gangguan otot, ibu harus menggunakan postur badan yang betul. Berdiri tegak dan menggunakan kedudukan berdiri yang lebar dan selesa adalah sesuatu yang boleh anda lakukan untuk melegakan sakit belakang.

2. Pakai pakaian yang selesa

Kami mengesyorkan agar anda menggunakan kasut dan pakaian yang selesa untuk menghilangkan sakit belakang semasa mengandung.

3. Pergerakan Badan Ringan

Melakukan aktiviti ringan dapat melegakan sakit belakang. Ini membantu meningkatkan kekuatan otot dan kelenturan badan. Latihan berjalan kaki, berenang, dan kehamilan adalah beberapa sukan yang boleh dilakukan untuk merawat sakit belakang semasa hamil.

4. Kompres Panas dan Sejuk

Memampatkan pinggang dengan kompres hangat dan sejuk adalah salah satu cara yang boleh dilakukan untuk melegakan sakit belakang. Pastikan anda menekan pada pinggang, bukan perut.

Baca juga: Sakit Belakang Semasa Kehamilan, Inilah Cara Mengatasinya

Itulah beberapa kaedah mudah yang boleh anda lakukan untuk merawat sakit belakang kiri semasa kehamilan. menggunakan dan tanyakan terus kepada pakar obstetrik mengenai rawatan untuk aduan ini. Ayuh, muat turun melalui App Store atau Google Play sekarang!

Rujukan:
Berkembang oleh Web MD. Diakses pada tahun 2020. Sakit Belakang semasa Kehamilan.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Sakit Belakang Semasa Kehamilan: 7 Petua untuk Melegakan.

Recent Posts