Vitamin C untuk Sistem Imun Kanak-kanak, Seberapa Pentingnya?

, Jakarta - Vitamin C adalah vitamin yang terkenal dengan khasiatnya terhadap selsema. Sekiranya anak anda menghidap selesema, salah satu cara yang dapat dilakukan oleh ibu sehingga anak cepat sembuh adalah dengan memberinya vitamin C.

Namun, bukan sahaja semasa selesema, pemberian vitamin C kepada anak anda setiap hari juga penting kerana ia dapat membantu menjaga ketahanan badan si kecil anda. Inilah ulasannya.

Baca juga: 5 Cara Meningkatkan Daya Tahan Anak

Kelebihan Vitamin C untuk Daya Tahan Kanak-kanak

Vitamin C, juga dikenal sebagai asam askorbat, adalah vitamin yang dapat dijumpai dalam banyak makanan umum, seperti buah sitrus, epal, buah beri, kentang dan lada. Selain itu, vitamin C juga dapat diperoleh dengan mengambil makanan tambahan.

Menyediakan vitamin C untuk kanak-kanak adalah penting kerana dapat memberikan banyak manfaat untuk kesihatan dan perkembangan tubuh mereka. Vitamin C membantu membentuk dan memperbaiki sel darah merah, tulang, dan tisu di dalam badan anak.

Vitamin ini juga membantu gusi anak kecil anda tetap sihat dan menguatkan saluran darah mereka, sehingga mengurangkan lebam dari jatuh dan calar. Vitamin C juga membantu menyembuhkan luka, mencegah jangkitan, dan membantu tubuh menyerap zat besi dari sumber makanan.

Walau bagaimanapun, salah satu kelebihan vitamin C yang paling terkenal, tentu saja, adalah peranannya dalam menyokong sistem imun. Ahli gastroenterologi pediatrik, Kadakkal Radhakrishnan, MD, menjelaskan bahawa vitamin C dapat membantu meningkatkan sistem imun anak anda, berkat kandungan antioksidannya.

Antioksidan membantu mengurangkan kerosakan sel yang disebabkan oleh radikal bebas di dalam badan. Vitamin C juga sangat pekat di dalam sel-sel imun, menunjukkan bahawa ia adalah agen peningkatan imun.

Tubuh anak yang sedang membesar tidak dapat menghasilkan vitamin C dengan sendirinya. Oleh itu, sebagai ibu bapa, anda perlu memastikan bahawa anak anda mendapat vitamin C yang mereka perlukan setiap hari.

Berapa Banyak Vitamin C Yang Diperlukan Kanak-kanak?

Kanak-kanak berumur 1-3 tahun memerlukan 15 miligram vitamin C setiap hari. Sementara kanak-kanak berumur 4-8 tahun perlu mendapatkan 25 miligram vitamin C setiap hari.

Vitamin C terdapat dalam banyak makanan, jadi kekurangan vitamin C sangat jarang terjadi. Walau bagaimanapun, kanak-kanak yang sangat pemilih untuk makan atau kurang makan buah dan sayur-sayuran mungkin tidak mendapat cukup vitamin C. Di samping itu, kanak-kanak yang terdedah kepada asap rokok juga memerlukan lebih banyak vitamin C untuk memperbaiki kerosakan sel yang disebabkan oleh merokok.

Baca juga: Ini adalah 6 cara untuk memujuk anak-anak makan buah

Supaya si kecil anda mendapat cukup pengambilan vitamin C setiap hari, pastikan ibu memberi makan pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran setiap hari. Sayur-sayuran yang merupakan sumber vitamin C, termasuk lada, bayam, dan brokoli. Sedangkan buah yang kaya dengan vitamin C, termasuk buah kiwi, tomat, jambu biji, jeruk, pepaya, strawberi, tembikai, dan mangga.

Sekiranya anak anda pemakan pemilih atau sukar makan buah-buahan dan sayur-sayuran, vitamin C juga boleh didapati dalam bentuk suplemen oral. Ibu boleh membeli makanan tambahan vitamin untuk anak melalui aplikasi . Terdapat banyak jenis suplemen vitamin yang tersedia untuk kanak-kanak. Walau bagaimanapun, lebih baik bercakap dengan pakar pediatrik anda terlebih dahulu untuk mengetahui yang mana yang sesuai untuk mereka.

Sekiranya anda bimbang si kecil anda tidak mendapat cukup vitamin C, tanyakan juga kepada pakar pediatrik anda bagaimana meningkatkan pengambilan anak anda.

Baca juga: Jangan cuai, ini adalah 4 petua untuk memberi makanan tambahan untuk anak-anak

Itulah penjelasan mengenai pentingnya vitamin C untuk sistem imun kanak-kanak. Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga untuk memudahkan ibu mendapatkan penyelesaian kesihatan yang paling lengkap untuk keluarga.

Rujukan:
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2021. Kelebihan Vitamin C: Mengapa Anak Anda Memerlukannya.
Pusat Bayi. Diakses pada tahun 2021. Vitamin C dalam diet anak anda

Recent Posts