Perkara yang perlu anda ketahui mengenai cecair ketuban semasa mengandung

"Cairan ketuban adalah unsur yang memainkan peranan penting selama kehamilan untuk perkembangan janin yang sihat. Jumlah cecair amniotik harus selalu dikawal untuk menentukan kesejahteraan janin dalam rahim. Pada usia sebelum kelahiran, adalah normal bagi air ketuban untuk berkurang atau bahan kantung amniotik meletup secara tiba-tiba. Ini menunjukkan bahawa waktu untuk penghantaran sudah dekat. "

, Jakarta - Cairan ketuban adalah cecair jernih dan kekuningan yang disimpan di dalam kantung ketuban. Cecair ini menumpuk di dalam kantung ketuban dalam 12 hari pertama selepas pembuahan. Cecair ketuban mengelilingi bayi yang sedang tumbuh di rahim dan jumlahnya akan meningkat seiring kehamilannya berlangsung.

Cecair amniotik mempunyai banyak fungsi penting untuk perkembangan janin yang sihat. Tetapi, jika jumlah cairan amniotik di rahim terlalu sedikit atau terlalu besar, komplikasi boleh berlaku. Berikut adalah maklumat mengenai cecair ketuban yang perlu diketahui oleh ibu.

Baca juga: Ini adalah petua untuk mengekalkan cecair amniotik yang mencukupi

Fungsi cairan ketuban semasa kehamilan

Terdapat beberapa fungsi cairan ketuban semasa kehamilan yang perlu difahami oleh ibu, iaitu:

  • Melindungi janin. Cecair ketuban melindungi bayi daripada tekanan dan kejutan luaran.
  • Kawalan suhu. Cecair ketuban membuat bayi sentiasa panas dan mengekalkan suhu normal.
  • Mencegah jangkitan. Cecair ketuban mengandungi antibodi, sehingga dapat melindungi bayi dari jangkitan.
  • Membantu perkembangan paru-paru dan sistem pencernaan. Dengan bernafas dan menelan cairan ketuban, bayi berlatih menggunakan otot sistem ini semasa mereka membesar.
  • Membantu perkembangan otot dan tulang. Di dalam kantung ketuban, bayi bebas bergerak, memberi peluang kepada otot dan tulang untuk berkembang dengan baik.
  • Sebagai pelincir. Cecair ketuban menghalang bahagian badan seperti jari dan jari kaki tumbuh bersama.
  • Lindungi tali pusat. Cecair amniotik juga menghalang tali pusat terkompresi. Tali pusat ini mengangkut makanan dan oksigen dari plasenta ke janin yang sedang tumbuh.

Berapakah jumlah cecair amniotik yang normal?

Jumlah cecair amniotik akan terus meningkat sehingga kehamilan sekitar 36 minggu. Pada masa itu, jumlahnya dapat mencapai sekitar 1 liter. Selepas minggu ke-36, jumlah cecair amniotik biasanya mula berkurang.

Terdapat beberapa keadaan yang menyebabkan wanita hamil terlalu sedikit atau terlalu banyak cairan ketuban. Cecair ketuban yang terlalu sedikit disebut oligohydramnios, dan terlalu banyak disebut polyhydramnios. Kedua-duanya berisiko menyebabkan masalah kepada ibu dan bayi, jadi mereka memerlukan perhatian khusus dari doktor.

Baca juga: Cecair ketuban berlebihan, ini menyebabkan polyhydramnios

Apakah Warna Cairan Amniotik Biasa?

Cecair amniotik normal harus berwarna jernih atau kekuningan. Cecair ketuban yang kelihatan hijau atau coklat menunjukkan bahawa bayi telah membuang najis untuk pertama kalinya (mekonium) semasa dalam kandungan. Kebiasaannya, bayi mempunyai pergerakan usus pertama mereka selepas kelahiran.

Mekonium berisiko disedut oleh paru-paru bayi melalui cairan ketuban. Keadaan ini boleh menyebabkan masalah pernafasan yang serius, yang disebut sindrom aspirasi mekonium, terutama jika cairan tebal.

Sebilangan bayi dengan mekonium dalam cairan ketuban mungkin memerlukan rawatan sejurus selepas kelahiran untuk mengelakkan masalah pernafasan. Bayi yang kelihatan sihat ketika dilahirkan mungkin tidak memerlukan rawatan, walaupun cairan ketuban mengandungi mekonium.

Cecair amniotik mengandungi nutrien penting

Di dalam rahim, janin berada di dalam kantung ketuban yang terdiri daripada dua membran, iaitu amnion dan chorion. Beg itu juga mengandungi cairan ketuban yang mengandungi komponen penting seperti nutrien, hormon, dan antibodi.

Perlu diingat, awalnya cairan ketuban terbentuk dari air yang dihasilkan oleh ibu. Tetapi secara beransur-ansur, setelah kira-kira 20 minggu kehamilan, cairan ketuban akan dikuasai oleh air kencing janin.

Jumlah cecair amniotik dapat berkurang atau tiba-tiba pecah

Pada kehamilan 20 minggu, isipadu cecair amniotik adalah sekitar 400 mililiter. Pada kehamilan 34-36 minggu, isipadu cecair amniotik mencapai puncaknya, iaitu sekitar 800 mililiter. Kemudian, sehingga hari kelahiran atau sekitar minggu ke-40, cecair amniotik akan berkurang hanya sekitar 600 mililiter.

Sementara itu, sebelum atau semasa melahirkan, kantung ketuban mungkin pecah dan cairan dapat mengalir keluar melalui vagina. Ibu yang mengalami cairan ketuban pecah perlu bersalin secepat mungkin. Ini kerana, tanpa cairan ketuban, bayi tidak lagi dilindungi dan berisiko dijangkiti.

Pecahnya membran sebenarnya adalah perkara semula jadi yang berlaku ketika melahirkan. Namun, air dapat pecah lebih awal dari yang seharusnya, dan boleh menjadi serius.

Keadaan ketika cairan ketuban keluar sebelum minggu ke-37 kehamilan disebut pecah pramatang membran atau pecah pramatang membran (PROM). Semakin awal keadaan ini berlaku, semakin serius.

Sekiranya ini berlaku, segera dapatkan rawatan perubatan. Beberapa komplikasi yang mungkin berlaku akibat pecahnya pramatang membran adalah jangkitan pada selaput yang menutupi janin, tali pusat yang terkompresi, dan kelahiran pramatang.

Baca juga: Menonton Video Melahirkan Sebelum Bersalin, Betul atau Tidak?

Sekiranya ibu mempunyai masalah dengan cairan ketuban semasa hamil, anda mesti berjumpa doktor secara berkala agar dia selalu dapat dipantau. Sekiranya anda merancang untuk melawat hospital, anda boleh membuat temu janji dengan doktor terlebih dahulu melalui permohonan . Pilih saja doktor di hospital yang betul mengikut keperluan ibu melalui permohonan.

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apa yang perlu diketahui mengenai cecair ketuban?.
NHS. Diakses pada tahun 2020. Apakah kantung ketuban?.
March of Dimes. Diakses pada tahun 2020. Cecair Amniotik .
Keluarga yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. Ciri Cecair Amniotik dan Masalah Umum.
Benjolan. Diakses pada tahun 2021. Cecair Amniotik: Apa Itu Dan Mengapa Penting.

Recent Posts