Kesan Sampingan Dadah Kesuburan

, Jakarta - Kemandulan adalah masalah yang sering diadukan oleh beberapa pasangan suami isteri. Akibatnya, tidak sedikit wanita yang menginginkan kehamilan akan mengambil ubat kesuburan untuk meningkatkan peluang kehamilan mereka. Walau bagaimanapun, pengambilan ubat kesuburan tanpa diagnosis tidak selalu dapat meningkatkan peluang hamil. Sebenarnya, ini boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini.

Lancarkan Berita Perubatan Hari Ini Pada dasarnya, wanita yang tidak mempunyai tempoh berkala dan wanita dengan keadaan perubatan yang boleh mempengaruhi kehamilan harus berbincang dengan doktor mereka sebelum berusaha hamil. Pengambilan ubat kesuburan juga bukan satu-satunya cara untuk hamil.

Baca juga: 4 Punca Sukar Mengandung Walaupun Pasangan Subur

Ini adalah kesan sampingan

Setiap wanita akan bertindak balas secara berbeza terhadap rawatan, ada yang mungkin melihat kesan sampingan ringan sementara yang lain mungkin mengalami masalah yang lebih serius. Sebilangan wanita juga mungkin tidak melihat perubahan sama sekali.

Walaupun sukar untuk meramalkan tindak balasnya, perlu diketahui kesan sampingan dan seberapa biasa kesannya. Dalam beberapa kes, anda perlu segera ke hospital untuk mendapatkan bantuan perubatan kecemasan.

Reaksi yang paling biasa terhadap ubat kesuburan adalah memerah kulit, bersamaan dengan pembesaran ovari. Di samping itu, menurut NHS lebih daripada 1 dari 100 wanita yang mengambil ubat akan mengalami:

 • Pendarahan antara tempoh haid;

 • Ketidakselesaan pada payudara;

 • Kembung perut dan ketidakselesaan;

 • Masalah mata atau penglihatan seperti kabur, melihat bintik-bintik atau berkedip di depan mata;

 • Sakit kepala;

 • Tempoh haid yang berat atau menyakitkan;

 • Pening dan muntah;

 • Sakit pelvis.

Segera buat temu janji dengan doktor melalui permohonan jika anda merasakan simptom seperti di atas. Rawatan yang dilakukan seawal mungkin akan membantu anda mengelakkan kesan sampingan ubat kesuburan yang lebih berat.

Baca juga: 4 Punca Sukar Mengandung Walaupun Pasangan Subur

Kesan sampingan yang tidak biasa

Bukan hanya itu, terdapat juga kesan sampingan yang kurang biasa dan boleh mempengaruhi lebih daripada 1 dari 1,000 orang yang menggunakan ubat kesuburan. Kesan ini merangkumi:

 • Kemurungan;

 • Sukar tidur;

 • Rasa pening;

 • Rasa gementar;

 • Perasaan ketegangan;

 • Keletihan;

 • Vertigo.

Baca juga: Bagaimana mengetahui tahap kesuburan wanita

Langkah-Langkah Mengurangkan Kesan Sampingan dan Risiko Kesuburan Dadah

Adalah mustahil untuk sepenuhnya menghindari semua kesan sampingan ubat kesuburan. Namun, ada perkara yang boleh anda atau doktor lakukan untuk mengurangkan risiko anda. Beberapa kesan sampingan dapat dielakkan atau dikurangkan dengan minum ubat pada waktu malam atau dengan makanan. Sentiasa berbincang dengan doktor anda tentang kapan dan cara terbaik untuk mengambil ubat anda.

Doktor harus menggunakan dos efektif paling rendah. Inilah sebabnya mengapa lebih awal untuk memulakan dengan dos yang lebih rendah, dan kemudian meningkatkan dos jika tidak ada yang berubah.

Beritahu doktor anda jika anda mengalami kesan sampingan yang buruk, walaupun berkaitan dengan mood. Doktor anda mungkin memberi anda ubat alternatif.

Untuk mengurangkan risiko mengandung anak kembar atau kembar berganda, pemantauan kitaran dengan teliti sangat penting. Dengan gonadotropin atau Clomid, ultrasound dapat digunakan untuk menentukan berapa banyak folikel yang berpotensi berkembang. Setiap folikel adalah bayi yang berpotensi, jika anda hamil suatu hari nanti.

Doktor juga boleh membatalkan kitaran jika dia berpendapat ada risiko kehamilan berbahaya kemudian. Selepas itu, anda diminta untuk mengelakkan hubungan seksual. Dengarkan doktor dan ingat bahawa kehamilan berganda membahayakan kesihatan anda dan bayi masa depan anda.

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Ubat Kesuburan untuk Wanita: Apa yang Perlu Diketahui.
Ibu dan Bayi. Diakses pada tahun 2020. Ubat Kesuburan Dan Kesannya.
Keluarga yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020. Kesan Sampingan dan Risiko Dadah Kesuburan.

Recent Posts