Sakit Seperti Jarum Adalah Tanda Arthritis Gouty

, Jakarta - Arthritis gout atau lebih dikenali sebagai gout boleh menyerang pada waktu yang paling tidak dijangka dan menyebabkan kesakitan yang teruk pada sendi, terutama pada jari kaki. Walau bagaimanapun, arthritis gout juga kadang-kadang boleh mempengaruhi sendi lain, seperti lutut, pergelangan kaki, siku, ibu jari, atau jari. Salah satu gejala yang biasanya dialami penderita ketika serangan gout adalah sendi yang terasa sangat menyakitkan, seperti ditikam. Dengan rawatan yang betul, rasa sakit dan keradangan dari arthritis gout sebenarnya dapat hilang setelah beberapa hari. Walau bagaimanapun, serangan gout masih boleh muncul semula pada bila-bila masa.

Mengenali Gouty Arthritis

Gout sebenarnya masih merupakan penyakit radang pada sendi atau artritis. Keadaan ini adalah reaksi badan terhadap kehadiran deposit kristal yang menjengkelkan pada sendi. Akibatnya, ketika arthritis gouty menyerang, penghidap akan mengalami simptom berupa kemerahan, bengkak, dan sakit pada sendi badan yang timbul secara tiba-tiba.

Walaupun artritis gout boleh menyakitkan, ia biasanya dapat disembuhkan dengan rawatan yang betul. Gout ringan dapat dikawal dengan mengelakkan makanan yang mencetuskan gout. Namun, jika serangan gout berulang kali, pesakit disarankan untuk mengambil ubat dalam jangka panjang untuk mengelakkan kerosakan tulang dan tulang rawan dan kerosakan buah pinggang.

Baca juga: Asid Urik Boleh Dielakkan Dengan Menjadi Vegetarian, Benarkah?

Artritis gout lebih kerap berlaku pada lelaki berbanding wanita. Pada lelaki, gout biasanya mula muncul pada usia sekitar 30 hingga 50 tahun. Lelaki yang mempunyai berat badan berlebihan atau mempunyai tekanan darah tinggi lebih berisiko mengalami serangan gout. Sementara wanita biasanya mengalami artritis gout selepas menopaus. Penyakit ini sangat jarang berlaku pada kanak-kanak dan remaja.

Gejala Arthritis Gouty

Arthritis gout kadang-kadang tidak menyebabkan gejala pada mulanya. Gejala gout sebenarnya hanya mula muncul apabila penghidapnya mengalami keadaan akut atau kronik. Secara amnya, gejala arthritis gout adalah seperti berikut:

  • Rasa sakit kelihatan agak teruk secara tiba-tiba, biasanya pada waktu tengah malam atau awal pagi.
  • Sendi menjadi bengkak dan lembut, kadang-kadang juga terasa panas ketika disentuh.
  • Sendi kemerahan atau ungu.
  • Sensasi terbakar di sekitar sendi.

Sebilangan besar gejala gout, biasanya hanya bertahan selama beberapa jam dan berlangsung selama 1-2 hari. Namun, apabila artritis gout teruk, penghidapnya boleh mengalami sakit sendi selama berminggu-minggu. Sekiranya anda merasa sakit sendi yang teruk, seperti menikam dan tidak hilang selama berminggu-minggu, anda harus segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul. Kerana keadaan ini menunjukkan bahawa asid urik yang anda miliki cukup parah.

Baca juga: Sakit pada sendi ketika bergerak, berhati-hati dengan bursitis

Sementara menunggu temu janji doktor, anda juga boleh mengambil rawatan sementara untuk melegakan gout dengan memampatkan sendi yang sakit atau bengkak dengan ketulan ais dan mengangkat bahagian badan sedikit lebih tinggi. Anda dapat menghilangkan rasa sakit yang timbul dengan mengambil ubat anti-radang, seperti naproxen dan ibuprofen. Anda juga disarankan untuk minum banyak air dan mengelakkan minuman beralkohol atau bergula.

Baca juga: Muka Merah Setelah Minum Alkohol, Hati-hati Reaksi Alkohol

Anda boleh membeli ubat yang anda perlukan . Tidak perlu bersusah payah meninggalkan rumah, tinggal pesanan hanya melalui ciri Antara Farmasi, dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Jadi tunggu apa lagi? Muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Recent Posts