Mempunyai 5 Tanda Ini, Hati-hati dengan Kutu Air

"Kutu air atau juga dikenal sebagai tinea pedis adalah jangkitan pada kulit pada kaki yang disebabkan oleh jamur. Masalah kulit ini biasanya bermula di antara jari kaki, kemudian merebak ke seluruh kawasan kaki."

Jakarta - Pasti sangat tidak selesa ketika kaki mempunyai kutu air. Tinea pedis atau kaki atlet, itu nama lain untuk penyakit yang sering menyerang kaki. Walaupun namanya ada kaitan dengan kutu, masalah kesihatan ini terjadi kerana jangkitan kulat. Bukan hanya satu, tetapi ada tiga jenis kulat yang boleh menyebabkan kutu air dan merosakkan kaki.

Hati-hati, kutu air adalah penyakit berjangkit, anda tahu. Kejadian boleh berlaku melalui hubungan langsung dan tidak langsung. Seperti namanya, hubungan langsung pasti berlaku ketika anda bersentuhan langsung dengan orang yang dijangkiti. Sementara penghantaran melalui sentuhan tidak langsung menyentuh objek yang telah tercemar, seperti tuala atau kaus kaki.

Kutu air sangat biasa terjadi pada siapa saja, lelaki dan wanita, muda dan tua, dan orang dewasa dan kanak-kanak, walaupun dalam hal ini, orang dewasa lebih berisiko daripada kanak-kanak. Penyakit kulit ini lebih mudah dijangkiti di kawasan kaki yang basah dan lembap, seperti jika anda sering memakai stoking atau berjalan kaki tanpa alas kaki di kawasan basah, seperti kolam renang, bilik ganti, dan bilik mandi.

Baca juga: Gejala Tinea Pedis Boleh Berbeza, Inilah Penjelasannya

Seperti Apakah Tanda-tanda Kutu Air?

Sebenarnya, tanda-tanda kutu air yang berlaku pada satu orang tidak sama dengan tanda pada orang lain yang juga dijangkiti. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa gejala biasa yang dapat anda kenali, seperti:

  • Kulit gatal.
  • Terdapat perasaan, seperti terbakar, panas, dan menyengat di kawasan antara kaki.
  • Kulit, lecet, dan lecet yang retak dan mengelupas.
  • Kulit di sisi kaki dan tapak kaki menjadi lebih kering daripada kawasan lain.
  • Terdapat perubahan pada warna kuku kaki, teksturnya menjadi lebih tebal tetapi rapuh.

Sekiranya keadaan ini dibiarkan, kutu air akan terasa sakit di antara jari kaki, gatal, mengelupas, dan menyebabkan kesakitan yang mengganggu. Tidak hanya di antara jari, kutu air dapat menyebar ke kuku dan menyebabkan kuku sakit dan bergerak keluar dari tempatnya. Sebenarnya, dalam beberapa kes, luka kutu air akan mengeluarkan cecair yang menyebabkan kaki menjadi lebih gatal dan sakit.

Baca juga: Bahaya Kutu Air yang Membuat Kaki "Tidak Selesa"

Perkembangan kulat ini lebih sering terjadi pada orang yang suka berkaki ayam ketika berjalan di tempat awam yang lembap atau basah, sering memakai kasut yang terlalu sempit dan lengkap dengan stoking. Orang dengan kaki berpeluh juga berisiko, terutama jika mereka tidak mengeringkan kaki atau membiarkannya basah.

Rawatan dan Pencegahan

Terdapat beberapa langkah rawatan yang boleh anda ambil untuk mengurangkan keparahan tanda-tanda kutu air yang muncul. Anda harus mencuci kaki dengan kerap menggunakan sabun dan air dan mengeringkannya dengan sempurna. Sekiranya kutu air telah menyerang, rendam kaki anda dalam larutan cuka atau air garam yang dicairkan. Pastikan keringkan kaki dengan tuala yang bersih dan kering, okey?

Baca juga: Dapatkan Jangkitan Kaki akibat Kulat? Mungkin Itu Petanda Tinea Pedis

Sementara itu, langkah berjaga-jaga yang disarankan adalah menggunakan kasut semasa berjalan di luar, terutama ketika mengunjungi kawasan seperti kolam renang atau bilik ganti. Sekiranya itu tidak mungkin, basuh kaki anda dengan teliti setelah berinteraksi dengan kawasan tersebut dan keringkan dengan tuala atau tisu. Jangan lupa menukar stoking setiap dua hari atau setiap hari jika kaki anda mudah berpeluh dan elakkan memakai kasut yang ketat.

Sekiranya tanda-tanda kutu air bertambah buruk, anda hanya bertanya kepada doktor bagaimana rawatan perubatan dapat dilakukan. Jangan ceroboh, kutu air malah menjadi lebih teruk. Sekarang, bertanya kepada doktor, anda boleh muat turun permohonan dan segera pilih pakar dermatologi. Malah, anda juga boleh membeli ubat yang diresepkan oleh doktor secara langsung tanpa perlu pergi ke farmasi dengan menggunakan ciri tersebut penghantaran farmasi.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Kaki Atlet (Tinea Pedis).
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Semua yang anda perlu ketahui mengenai kaki atlet.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Kaki Atlet.

Recent Posts