Penyedut asma dapat membantu orang yang menghidap COVID-19 pulih lebih cepat

"Penyedut adalah ubat yang biasanya digunakan untuk mengobati gejala asma. Walau bagaimanapun, penyelidikan baru-baru ini mendapati bahawa ubat itu juga dapat membantu pesakit COVID-19 pulih dengan lebih cepat. Pesakit COVID-19 yang mengambil budesonide, kortikosteroid untuk asma, pulih tiga hari lebih cepat daripada mereka yang tidak. Penemuan ini memberi harapan untuk mengatasi wabak "

, Jakarta - penyedut Ini adalah salah satu rawatan yang biasa digunakan untuk pesakit asma. Ternyata bukan sahaja dapat membantu melegakan simptom asma, satu kajian baru-baru ini mendapati bahawa steroid yang terdapat dalam penyedut berpotensi mempercepat penyembuhan orang dengan COVID-19.

Ini dibuktikan oleh penyelidik Britain, Sir Graham Brady dari Kumpulan Pemulihan COVID-19 MP Konservatif. Menurut Brady, jika jangka waktu rata-rata pesakit COVID-19 dirawat di hospital adalah lapan hari, pesakit dapat mengurangkannya tiga hari lebih cepat dengan menggunakan penyedut. Macam mana boleh jadi? Inilah ulasannya.

Baca juga: Berapa lama masa yang diperlukan untuk menyembuhkan Corona

Orang dengan COVID-19 yang menggunakan alat sedut dapat pulih lebih cepat

Inhaled budesonide, kortikosteroid biasa yang digunakan untuk merawat asma dan penyakit paru obstruktif kronik (COPD), dapat mengurangkan masa pemulihan bagi pesakit COVID-19 yang tidak dimasukkan ke hospital hingga tiga hari.

Menteri Kesihatan Jo Churchill menjelaskan bahawa ubat tersebut telah diuji pada pesakit COVID-19 yang belum dimasukkan ke hospital dan berumur 65 tahun ke atas. penyedut asma juga diuji pada pesakit berusia 50 tahun ke atas dan yang mempunyai keadaan kesihatan yang mendasari.

Namun, Churchill mendedahkan penyedut tidak digalakkan sebagai standard penjagaan di UK. Dia juga mengatakan bahawa jabatan kesihatan akan terus memantau penggunaan ubat-ubatan tersebut.

Penyelidik Universiti Oxford juga mendapati bahawa pesakit yang menggunakan penyedut budesonide ketika gejala COVID-19 mereka pertama kali muncul, cenderung memerlukan rawatan perubatan segera atau dimasukkan ke hospital, dan mempunyai masa pemulihan yang lebih pendek. Ubat ini juga mengurangkan kemungkinan gejala dan demam berterusan.

Percubaan terkawal secara rawak yang melibatkan 146 orang dewasa dalam masa tujuh hari dari permulaan gejala COVID-19 ringan. Separuh daripada peserta menghirup budesonide dua kali sehari selama dua minggu, dan separuh lagi menerima rawatan biasa yang diberikan berdasarkan usia, jantina dan penyakit yang ada.

Kajian itu mendapati bahawa rata-rata masa untuk pemulihan bagi orang yang mengambil penyedut budesonide kira-kira tiga hari lebih pendek daripada yang mengikuti rawatan biasa. Dalam kumpulan budesonide, hanya satu orang yang memerlukan rawatan perubatan kecemasan, berbanding dengan 10 orang dalam kumpulan yang menerima rawatan standard untuk COVID-19.

Baca juga: Kenali Remdesivir, Ubat Virus Corona yang akan dipatenkan

Faedah Lain Penyedut untuk Orang dengan COVID-19

Kajian Oxford University yang lain juga mendapati bahawa budesonide yang dihirup membantu orang yang berisiko tinggi untuk COVID-19 yang teruk pulih lebih cepat. Menurut Chloe Bloom, penyelidik klinikal kanan di Institut Jantung dan Paru Nasional Imperial College London, ada kemungkinan biologi yang baik mengapa kortikosteroid mungkin bertindak pada COVID-19.

Kortikosteroid seperti dexamethasone telah digunakan dengan berkesan pada pesakit COVID-19 yang dimasukkan ke hospital dan yang sakit parah. Menurut Bloom, para penyelidik berpendapat bahawa ubat itu dapat mengurangkan keradangan yang berkaitan dengan COVID-19 yang teruk. Nah, budesonide mungkin berfungsi dengan cara yang sama, tetapi lebih bersifat setempat.

Penyelidikan juga menunjukkan bahawa penggunaan penyedut steroid pada penghidap asma dan COPD mengurangkan reseptor yang membolehkan Sars-CoV-2 memasuki paru-paru, dan kajian makmal menunjukkan bahawa penyedut steroid boleh mencegah replikasi virus.

Menurut kajian Oxford, ubat itu boleh berfungsi untuk orang-orang dari semua peringkat umur dan tidak kira sama ada orang itu mempunyai masalah kesihatan yang mendasari atau tidak.

Boleh dianggap sebagai alternatif rawatan COVID-19

Profesor penjagaan primer Universiti Oxford dan penyelidik utama dalam perbicaraan, Profesor Chris Butler, mendedahkan bahawa perbicaraan itu pelantar Penjagaan berasaskan komuniti terbesar di dunia untuk COVID-19 telah menemui bukti penyedut yang agak murah dan banyak tersedia dengan kesan sampingan yang sangat sedikit dapat membantu orang yang berisiko lebih tinggi untuk hasil yang lebih buruk dari COVID-19 pulih lebih cepat, tetap lebih baik setelah mereka merasa pulih, dan meningkatkan kesejahteraan mereka.

Oleh itu, mereka berharap bahawa pengamal perubatan di seluruh dunia yang merawat penghidap COVID-19 dapat mempertimbangkan bukti ini semasa membuat keputusan rawatan, kerana penyelidikan terhad telah memberikan bukti yang menyokong.

Baca juga: Ivermectin dianggap berkesan dalam mengatasi Corona, ini adalah fakta

Itulah penjelasan mengenai penyedut asma untuk merawat COVID-19. Sekiranya anda ingin membeli ubat yang anda perlukan, seperti penyedut, hanya menggunakan aplikasi . Tidak perlu meninggalkan rumah, anda hanya perlu membuat pesanan melalui aplikasi dan pesanan anda akan tiba dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun Aplikasi ini kini juga terdapat di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Deutsche Welle. Diakses pada tahun 2021. Ubat asma membawa harapan untuk rawatan COVID-19.
Teknologi Farmaseutikal. Diakses pada tahun 2021. Ubat asma biasa mempercepat pemulihan Covid-19 di rumah, menurut kajian.
Matahari Scotland. Diakses pada tahun 2021. Nafas dalam-dalam Penyedut asma 'mempercepat pemulihan Covid sebanyak tiga hari' - meningkatkan harapan untuk berakhirnya penutupan

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found