5 Cara Diet Jenis Darah AB

, Jakarta - Pengaturan diet untuk diet sebenarnya dapat dilakukan berdasarkan jenis darah. Dalam menjalani diet jenis darah ini, terdapat beberapa jenis makanan yang disyorkan dan dielakkan. Sudah tentu, peraturan ini akan berbeza untuk setiap jenis darah. Perkara yang sama berlaku untuk kumpulan darah AB.

Orang yang mempunyai AB jenis darah dianggap mempunyai asid perut yang cenderung rendah. Oleh itu, menu yang tepat untuk diet pemilik golongan darah AB adalah makanan laut, susu, tahu, dan sayur-sayuran hijau.

Di samping itu, terdapat beberapa jenis makanan yang harus dielakkan sekiranya anda ingin menjalani diet AB jenis darah. Ini termasuk daging, termasuk daging salai dan olahan, minuman berkafein, dan minuman beralkohol.

Baca juga: Rahsia Diet Bentuk Tubuh dan Jenis Darah

Salah satu perkara yang mesti dipertimbangkan dalam menjalankan diet jenis darah, menurut teori Peter D'Adamo, adalah kandungan lektin dalam makanan. Makanan yang mengandungi lektin yang tidak sesuai boleh menyebabkan kesan negatif ketika dimakan, seperti penggumpalan sel darah merah.

Untuk memaksimumkan penurunan berat badan yang diinginkan, makan makanan yang disyorkan berikut. Di samping itu, anda juga harus mengelakkan makan makanan yang diproses atau karbohidrat sederhana. Jangan lupa untuk mengimbangkannya dengan senaman biasa setiap hari.

1. Pengambilan Daging

Pemilik darah jenis AB mempunyai asid perut yang mencukupi untuk mencerna makanan dan memetabolisme protein haiwan. Beberapa makanan yang harus dielakkan adalah daging lembu, ayam, dan daging babi. Beberapa jenis daging yang baik untuk golongan darah AB adalah kambing, arnab, dan ayam belanda. Begitu juga dengan ikan laut yang juga baik untuk golongan darah AB.

Jenis darah AB akan menghadapi masalah dengan daging ayam, kerana daging ini menyebabkan timbulnya penyakit autoimun pada golongan darah AB. Oleh itu, pemilik golongan darah AB harus mengehadkan pengambilan daging ayam.

Baca juga: Ketahui Makanan Diet Jenis Darah untuk Badan yang Sihat dan Ideal

2. Produk Tenusu

Lendir berlebihan terdedah kepada orang dengan golongan darah AB. Itulah yang membuat mereka terdedah kepada masalah pernafasan, jangkitan telinga, atau sinus. Oleh itu, orang dengan golongan darah AB harus mengurangkan produk tenusu seperti mentega , Keju Amerika, susu keseluruhan, atau keju parmesan. Elakkan juga telur itik, ais krim, dan keju biru . Sementara itu, beberapa produk tenusu yang boleh diterima dan baik untuk orang dengan golongan darah AB adalah susu kambing, keju susu kambing, dan yogurt.

3. Kacang dan Biji-bijian

Jenis darah AB harus mengelakkan jenis kacang dan biji tertentu seperti kacang hazel, biji labu, biji bunga matahari, dan bijan. Beberapa jenis kacang dan biji seperti walnut, kacang tanah, lentil, dan kacang soya baik untuk dimakan oleh mereka yang mempunyai golongan darah AB.

4. Buah-buahan

Hampir semua jenis buah baik untuk golongan darah AB. Namun, ada beberapa jenis buah yang harus dielakkan. Buah-buahan yang harus dielakkan oleh pemilik golongan darah AB adalah mangga, pisang, alpukat, kelapa, buah belimbing, jeruk, dan jambu biji. Kami mengesyorkan agar pemilik golongan darah AB benar-benar menghindari buah sitrus, kerana boleh mengganggu perut. Sementara itu, buah-buahan yang baik untuk dimakan adalah ceri, anggur, kiwi, lemon, nanas, semangka, plum, cranberry, dan limau gedang. Buah limau gedang harus banyak dikonsumsi, kerana mengandung alkali yang baik untuk kesihatan pencernaan.

Baca juga: Penyakit yang sering menyerang mengikut jenis darah

5. Sayur-sayuran

Mereka yang mempunyai golongan darah AB boleh memakan semua jenis sayur-sayuran. Hanya beberapa sayur yang harus dielakkan, seperti jagung, cendawan, lada, acar, dan lobak. Sayuran ini yang harus dielakkan biasanya meningkatkan asid di dalam perut.

Itulah beberapa cara diet jenis darah AB yang perlu anda ketahui. Dengan memakan makanan ini, badan anda akan lebih sihat dan berat badan anda dapat dijaga dengan baik. Tetapi perlu diingat, keadaan badan setiap orang berbeza. Oleh itu, sebelum menjalani diet, ada baiknya anda terlebih dahulu berbincang dengan doktor mengenai permohonan tersebut . Perbincangan dengan doktor di boleh dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun permohonan di Google Play atau App Store sekarang!

Recent Posts