Bayi belum tumbuh gigi, berikut adalah 4 sebab

, Jakarta - Gigi pertama bayi biasanya muncul sekitar usia enam bulan. Walau bagaimanapun, setiap bayi adalah berbeza, jadi beberapa bayi mungkin mengalami kelewatan dalam tumbuh gigi. Namun, jika anak anda telah mencapai lima belas bulan dan tidak menunjukkan tanda-tanda tumbuh gigi, mungkin ini boleh membuat ibu risau. Berikut adalah beberapa faktor yang mungkin menjadi penyebab kelewatan gigi bayi:

1. Faktor Keturunan

Sekiranya dalam keluarga ayah atau ibu, banyak anggota mengalami kelewatan tumbuh gigi ketika masih kecil, maka tidak hairanlah Si Kecil juga terlambat tumbuh gigi. Oleh itu, cubalah bertanya kepada ibu bapa atau saudara kandung ibu atau suami anda sekiranya ada yang mengalami masalah yang sama dengan anak. Sekiranya demikian, maka itulah salah satu sebab mengapa anak kecil anda belum tumbuh gigi.

Baca juga: Perkembangan Bayi 15 Bulan

2. kekurangan zat makanan

Sekiranya bayi tidak mendapat susu ibu yang mencukupi atau formula yang dia minum tidak cukup berkhasiat untuk memenuhi semua keperluannya, ia boleh menyebabkan kelewatan gigi. Susu ibu biasanya mengandungi kalsium yang merupakan nutrien penting untuk pertumbuhan dan perkembangan gigi dan tulang bayi.

Beberapa produk susu formula juga biasanya dilengkapi dengan nutrien, seperti kalsium, fosforus, dan vitamin A, C, D yang membantu pertumbuhan dan pembaikan tulang dan tisu, imuniti, dan perkembangan keseluruhan anak-anak. Tetapi, jika susu formula yang diberikan oleh ibu kepada bayi tidak mempunyai semua nutrien ini, atau bayi tidak mengambilnya dengan cukup, ini boleh menjadi penyebab kelewatan pertumbuhan gigi bayi.

3. Hipotiroidisme dan Hipopituitarisme

Hypothyroidism adalah keadaan di mana kelenjar tiroid tidak menghasilkan hormon tiroid yang mencukupi untuk tubuh berfungsi normal. Hipotiroidisme biasanya mempengaruhi kadar jantung, metabolisme, dan suhu badan. Sekiranya bayi anda mempunyai tiroid yang tidak aktif, kemungkinan besar mengalami kelewatan dalam beberapa peringkat perkembangan, seperti berjalan, tumbuh gigi, dan bahkan bercakap.

Hipopituitarisme, sebaliknya, merujuk kepada penurunan rembesan satu atau lebih daripada lapan hormon yang dihasilkan oleh kelenjar hipofisis. Keadaan ini juga boleh menyebabkan beberapa penyakit dan masalah yang berkaitan dengan kekurangan hormon, seperti kegemukan, kolesterol tinggi, dan sebagainya.

4. Punca Lain

Gigi yang lambat juga boleh menjadi tanda keadaan atau gejala perubatan tertentu, seperti sindrom Down. Bayi yang terlambat tumbuh gigi juga boleh disebabkan oleh masalah fizikal pada gusi atau tulang rahang yang tidak membiarkan gigi muncul.

Baca juga: Kenali 7 Tanda Gigi Kanak-kanak

Komplikasi Gigi Tertunda

Walaupun setiap anak mengalami pertumbuhan pada masa yang berlainan, ibu harus segera berjumpa dengan doktor, jika dia mengalami pertumbuhan gigi yang sangat lewat. Sebabnya, pertumbuhan gigi yang terlambat boleh menyebabkan komplikasi berikut:

  • Komplikasi utama gigi tertunda adalah bahawa gigi anak dapat mengalami bengkok, jika gigi tumbuh terlalu lambat pada masa bayi.

  • Gigi juga diperlukan oleh bayi untuk mengunyah makanan dengan betul. Pertumbuhan gigi yang tertunda boleh menyukarkan anak mengunyah makanan pejal kemudian.

  • Kadang-kadang set gigi kekal muncul bersamaan dengan gigi bayi yang lewat, menyebabkan bayi mempunyai dua baris gigi.

Bilakah Pergi ke Doktor?

Pertama sekali, tanyakan kepada ibu bapa atau saudara terdekat ibu dan suami anda, jika ada yang mengalami kegigihan pada masa kanak-kanak mereka. Sekiranya tidak dan bayi berusia lebih dari 15 bulan, maka anda harus memeriksa bayi tersebut kepada doktor. Periksa juga faktor-faktor lain, seperti kenaikan berat badan bayi, kelewatan perkembangan keseluruhan, metabolisme yang tidak normal, dan kelemahan.

Terdapat anggapan bahawa kelewatan pembangunan adalah tanda kecerdasan. Namun, ia tidak pasti. Terdapat sebilangan kanak-kanak dengan IQ tinggi sebenarnya mengalami perkembangan lebih awal.

Baca juga: Anak Berlari Lewat? Inilah 4 Sebab

Sekiranya ibu ingin melakukan pemeriksaan yang berkaitan dengan kelewatan perkembangan Si Kecil, ibu boleh membuat temu janji dengan doktor di hospital pilihannya melalui aplikasi . Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play sebagai teman penolong untuk menjaga kesihatan keluarga anda.

Rujukan:
Tangisan Pertama Keibubapaan. Diakses pada 2020. Gigi Lambat pada Bayi - Sebab dan Komplikasi.

Recent Posts