Gejala Buasir Yang Sering Diabaikan

“Buasir simptomatik biasanya bermula dengan gatal ringan atau sakit ringan di kawasan dubur. Walau bagaimanapun, buasir yang teruk biasanya disertai dengan gejala najis berdarah, lendir keluar setelah buang air besar, sehingga ada benjolan yang tergantung dari dubur. Sebaiknya segera merawat buasir agar tidak menimbulkan komplikasi serius. "

, Jakarta - Buasir atau buasir yang dalam bahasa perubatan disebut buasir adalah penyakit yang cukup membimbangkan. Sebabnya, benjolan yang biasanya muncul di rektum atau dubur dapat membuat penderita tidak selesa ketika duduk atau ketika dia ingin membuang air besar.

Namun, kerana buasir biasanya bermula dengan gejala ringan, banyak penderita sering mengabaikannya hingga akhirnya mereka mengalami gejala yang lebih parah. Oleh itu, jika anda sudah mula merasakan gejala buasir, jangan biarkan ia hilang. Rawat buasir dengan segera sebelum pendarahan berlaku.

Baca juga: Buasir yang teruk boleh menyebabkan barah dubur?

Gejala Buasir Yang Tidak Boleh Diabaikan

Buasir sering tidak menimbulkan gejala. Itulah sebabnya mengapa banyak orang sering mengabaikan penyakit ini. Walau bagaimanapun, apabila gejala muncul, mereka biasanya bermula dengan gatal ringan atau sakit ringan. Sekiranya anda masih berada di tahap ini, buasir dapat dirawat di rumah dengan mengambil ubat bebas. Di samping itu, buasir boleh menyebabkan gejala berikut:

 • Pendarahan ketika membuang air besar. Biasanya darah berwarna merah terang.
 • Pelepasan lendir selepas buang air besar.
 • Terdapat benjolan yang tergantung di luar dubur. Biasanya gumpalan ini harus ditolak ke belakang dengan jari untuk masuk ke dalam setelah buang air besar.
 • Kawasan di sekitar dubur terasa gatal.
 • Terdapat pembengkakan dan ada rasa sakit dan kemerahan di sekitar dubur.

Pada penderita buasir berusia 50 tahun, biasanya juga mengalami gejala berupa gatal, tidak selesa, dan pendarahan. Walaupun simptomnya menyakitkan, buasir bukanlah penyakit yang mengancam nyawa. Dalam kebanyakan kes, penyakit ini hilang dan hilang sendiri tanpa rawatan.

Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, buasir juga boleh menjadi teruk, menyebabkan komplikasi seperti:

 • Kehadiran gumpalan darah di urat yang membengkak.
 • Najis berdarah.
 • Anemia kekurangan zat besi, disebabkan oleh pendarahan atau najis berdarah.

Baca juga: Prosedur Perubatan untuk Merawat Buasir

Ketahui Punca Buasir

Buasir adalah keadaan di mana urat di sekitar dubur membengkak. Biasanya buasir disebabkan oleh ketegangan yang terlalu lama semasa buang air besar (BAB). Walau bagaimanapun, beberapa faktor lain, seperti usia, berat badan berlebihan, sering duduk terlalu lama, kehamilan, dan hubungan seksual yang kerap melalui dubur juga boleh mencetuskan buasir.

Buasir berlaku apabila terdapat terlalu banyak tekanan pada urat di dubur. Pelbagai perkara boleh mencetuskan perkara ini, iaitu:

 • Regangan berlebihan semasa buang air besar.
 • Komplikasi dari sembelit atau sembelit kronik.
 • Duduk untuk jangka masa yang panjang, terutamanya di tandas.
 • Mempunyai ahli keluarga yang mempunyai sejarah buasir.

Baca juga: Prosedur Perubatan untuk Merawat Buasir

Buasir boleh diturunkan secara genetik, dari ibu bapa hingga anak. Oleh itu, cuba periksa sama ada ibu bapa anda mempunyai keadaan ini. Selain itu, terdapat banyak faktor lain yang juga meningkatkan risiko, seperti:

 • Selalunya mengangkat beban berat.
 • Obesiti.
 • Satu lagi tekanan berterusan pada badan.

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, buasir atau buasir dapat berkembang ketika mengalami tekanan (baik kerana cirit-birit atau sembelit) atau duduk di tandas terlalu lama. Hubungan seksual melalui dubur juga dapat meningkatkan risiko kerengsaan buasir.

Berdasarkan lokasi pembengkakan, buasir atau buasir dapat dibahagikan kepada dua kumpulan, iaitu buasir dalaman dan buasir luar. Buasir dalaman berlaku apabila saluran darah membengkak di dubur dan tidak dapat dilihat. Manakala pembengkakan buasir luar berlaku di luar dubur atau berhampiran saluran dubur yang biasanya lebih menyakitkan.

Buasir adalah penyakit biasa, terutama di kalangan orang berusia 45-75 tahun. Walau bagaimanapun, penyakit ini biasanya tidak berbahaya dan dapat disembuhkan sendiri atau disembuhkan dengan mengambil ubat buasir.

Baca juga: Tabiat Harian yang Boleh Menyebabkan Buasir

Bagaimana Merawat Buasir?

Gejala buasir sebenarnya boleh hilang sendiri setelah beberapa hari tanpa rawatan. Manakala pada wanita hamil gejalanya dapat hilang setelah ibu melahirkan. Namun, untuk mempercepat penyembuhan buasir, anda boleh mengambil ubat buasir dalam bentuk salap atau tablet yang diresepkan oleh doktor. Sekiranya anda mengalami buasir kerana sembelit, doktor anda juga boleh memberi anda ubat untuk memudahkan pergerakan usus.

Selain ubat, anda juga perlu membuat perubahan gaya hidup untuk mencegah dan merawat buasir. Contohnya seperti:

 • Minum banyak air.
 • Makan lebih banyak makanan yang tinggi serat. Contohnya termasuk buah, sayur-sayuran, beras perang, biji-bijian, dan kacang-kacangan.
 • Jangan melambatkan buang air besar kerana boleh membuat najis menjadi keras dan kering, jadi anda harus tegang semasa buang air besar.

Sekiranya anda mengalami simptom buasir, seperti pendarahan rektum, merasa sakit atau tidak selesa, atau buasir berterusan walaupun mengambil pelbagai ubat, anda harus segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan lebih lanjut. Anda boleh menjadualkan lawatan doktor di hospital terdekat melalui aplikasi . Ayuh, muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
Penerbitan Kesihatan Harvard. Diperoleh pada tahun 2021. Buasir dan Apa Yang Perlu Dilakukan Mengenai Mereka.
Institut Diabetes Nasional dan Pencernaan dan Penyakit Ginjal. Diakses pada tahun 2021. Definisi & Fakta Buasir.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Buasir.

Recent Posts