5 Makanan Yang Boleh Mengatasi Sembelit

, Jakarta - Sembelit atau sembelit sering membuat seseorang yang mengalaminya terbeban. Sebabnya mereka harus menghadapi pelbagai keluhan yang tidak menyenangkan. Sebut saja perut kembung, sakit perut, perlu mendorong semasa buang air besar, hingga rasa tidak lengkap setelah buang air besar.

Sembelit berlaku apabila najis bergerak terlalu perlahan melalui sistem pencernaan dan tidak dapat diusir secara berkesan dari rektum. Akibatnya, najis menjadi keras dan kering, sehingga sukar dikeluarkan dari rektum. Penyebab sembelit berbeza-beza, mulai dari perubahan diet, kekurangan aktiviti fizikal, kesan sampingan ubat, hingga gangguan psikologi.

Lalu, bagaimana mengatasi masalah sembelit? Pada asasnya, cara mengatasi sembelit tidak semestinya melalui julap. Terdapat beberapa cara semula jadi yang boleh digunakan untuk mengatasi sembelit, misalnya melalui pengambilan makanan tertentu.

Jadi, apakah makanan yang dapat mengatasi sembelit?

Baca juga : Sukan Boleh Melancarkan BAB, Bagaimana Boleh

1. Paya

Pepaya adalah salah satu makanan yang dapat mengatasi sembelit dan meningkatkan pencernaan. Buah ini mengandungi enzim papain tertinggi apabila buahnya matang.

Enzim ini membantu mencerna protein yang masuk ke dalam badan. Sebenarnya, enzim ini juga boleh digunakan sebagai pelunak daging. Pepaya juga kaya dengan kandungan serat dan air, yang kedua-duanya membantu mencegah sembelit, dan meningkatkan kerapuhan dan saluran pencernaan yang sihat.

Menariknya, serat, kalium, dan vitamin dalam pepaya juga dapat membantu menangkal penyakit jantung. Meningkatkan pengambilan kalium bersamaan dengan penurunan pengambilan natrium adalah salah satu cara untuk mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular.

2.epal

Makanan lain yang dapat mengatasi sembelit adalah epal. Epal kaya dengan serat, sebiji epal kecil (149 gram) mengandungi kira-kira 3.6 gram serat. Serat ini berfungsi untuk menyuburkan saluran pencernaan, membantu pembentukan najis, dan membuat pergerakan usus lebih teratur.

Epal juga mengandungi jenis serat larut tertentu yang disebut pektin. Serat ini terkenal dengan kesan pencahar. Terdapat kajian dengan 80 peserta yang mengalami sembelit dan mengambil suplemen pektin. Bagaimana hasilnya?

Setelah empat minggu, pektin mempercepat waktu transit di usus besar, mengurangkan gejala sembelit, dan meningkatkan kesihatan pencernaan dengan meningkatkan jumlah bakteria bermanfaat dalam usus.

Baca juga : 5 Petua Mencegah Sembelit

3. Kiwi

Selain dua makanan di atas, cara mengatasi sembelit juga dapat melalui pengambilan buah kiwi. Buah satu ini kaya akan serat, satu buah kiwi bersaiz sederhana (69 gram) mengandungi dua gram serat. Kiwi terbukti dapat merangsang pergerakan di saluran pencernaan, membantu mendorong pergerakan usus.

Sama seperti epal, menurut kajian, kiwi dapat membantu mempercepat masa transit usus, mengurangkan penggunaan pencahar, dan memperbaiki gejala sembelit.

4. Baju

Pir juga mengandungi banyak serat yang baik untuk pergerakan usus yang lancar. Buah ini mengandungi sorbitol ( alkohol gula ) yang bertindak sebagai agen osmotik untuk menarik air ke dalam usus, dan merangsang buang air besar.

Selain itu, pir juga mengandungi fruktosa yang dapat merangsang pergerakan usus. Nah, fruktosa dan sorbitol adalah apa yang berfungsi sebagai pencahar semula jadi.

5. Kacang

Makanan lain yang dapat mengatasi sembelit adalah kacang. Kacang kaya dengan serat, misalnya kacang hitam ( kacang hitam ), mengandungi 7.5 gram serat setiap setengah cawan (86 gram) dimasak. Sementara setengah cawan (91 gram) kacang navy yang dimasak mengandungi 9.5 gram serat.

Kacang mengandungi sejumlah besar serat larut dan tidak larut, kedua-duanya membantu melegakan sembelit dalam pelbagai cara.

Serat larut menyerap air dan membentuk konsistensi seperti gel, yang dapat melembutkan najis dan menjadikannya lebih mudah dilewatkan. Menurut satu kajian, memasukkan campuran serat larut dan tidak larut dalam makanan dapat mengurangkan sembelit, perut kembung, dan gas.

Jadi, bagaimana anda berminat untuk mencuba makanan di atas untuk mengatasi masalah sembelit?

Bagi anda yang ingin mengetahui lebih lanjut mengenai cara mengatasi sembelit, atau mempunyai aduan kesihatan yang lain, anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui aplikasi . Tidak perlu meninggalkan rumah, anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apakah faedah kesihatan pepaya?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 15 Makanan Sihat Yang Membantu Anda Kotoran

Recent Posts