Ketahui Keadaan yang Memerlukan Penurunan Telinga

Jakarta - Bukan hanya mata yang memerlukan perawatan dengan tetes. Nampaknya, titisan juga dibuat sebagai rawatan untuk gangguan yang muncul di telinga. Biasanya, ubat ini digunakan untuk merawat penyakit yang berkaitan dengan jangkitan atau hanya untuk membersihkan telinga kotoran yang menjengkelkan.

Namun, anda perlu tahu, menggunakan titisan telinga tidak boleh digunakan begitu sahaja. Sebelum ini, anda harus memahami syarat apa yang diperlukan untuk menggunakan titisan ini. Berikut adalah beberapa daripadanya:

  • Keradangan Telinga Tengah Kronik

Gangguan telinga ini dicirikan oleh pelepasan dari telinga tengah, tepatnya di gendang telinga. Biasanya, cecair yang terkumpul ini hilang tanpa menggunakan ubat atau memerlukan rawatan khas, walaupun berterusan selama berminggu-minggu, bahkan berbulan-bulan. Namun, jika terasa tidak lama, anda harus memeriksanya.

Baca juga: Deringan di telinga boleh menjadi tanda jangkitan telinga tengah

Saluran telinga pada kanak-kanak cenderung pendek dan perkembangan imuniti sering dikaitkan dengan keradangan telinga tengah kronik. Selain itu, kerengsaan, jangkitan saluran pernafasan, dan alergi berperanan sebagai penyebab penyiraman telinga tengah yang memicu keradangan dan jangkitan.

  • Keradangan Telinga Tengah Akut

Titisan telinga juga dapat digunakan untuk mengobati radang telinga tengah akut. Walau bagaimanapun, rawatan utama adalah penggunaan antibiotik oral. Gangguan telinga ini disebabkan oleh jangkitan virus, tetapi bakteria berperanan dalam beberapa kes, seperti otitis media. Keradangan telinga tengah sering menyerang kanak-kanak yang mengalami selesema atau batuk, serta menutup tiub eustachian. Bukan hanya itu, masalah pada saluran pernafasan mencetuskan keradangan telinga tengah akut ini.

  • Keradangan Telinga Luar

Keradangan telinga luar dikenali sebagai otitis externa. Jangkitan jenis ini sering disebabkan oleh bakteria dan kulat. Bahagian telinga yang menjadi sasaran adalah saluran telinga yang berada di antara telinga luar dan gendang telinga. Penyebabnya mungkin disebabkan saluran telinga yang rosak, yang terjadi kerana membersihkan telinga terlalu keras atau tidak betul, ia juga disebabkan oleh air kotor yang memasuki bahagian ini.

Baca juga: Bersihkan Telinga Anda Dengan Kapak Kapas, Bolehkah Gendang Telinga Anda Hancur?

Hati-hati, jangan hanya menggunakan titisan telinga

Seperti titisan mata, anda boleh menganggap bahawa penggunaan titisan telinga tidak sukar. Ia tidak sukar, tetapi anda harus memperhatikan cara menggunakannya. Sebabnya, penyalahgunaan boleh menjadikan pendengaran anda lebih teruk.

Pertama, pastikan dosnya sesuai dengan keperluan atau cadangan doktor. Sekiranya anda mengalami pendengaran kerana jangkitan bakteria, titisan telinga yang anda gunakan harus bertindak sebagai antibiotik. Mengenai ubat ini, pastikan anda mendapatkannya dari doktor, jangan hanya memilih.

Jenis ubat yang berbeza mempunyai cadangan penyimpanan yang berbeza. Contohnya, ada ubat yang mesti disimpan di dalam peti sejuk, dan ada juga yang tidak boleh disimpan di dalam peti sejuk. Mengenai titisan telinga, penyimpanan yang disyorkan adalah pada suhu bilik. Jangan sampai terkena cahaya matahari langsung dan jika terdapat bintik-bintik di permukaan ubat, jangan gunakannya.

Baca juga: 3 Jenis Gangguan Telinga yang Perlu Anda Ketahui

Itulah beberapa syarat yang mesti anda ketahui mengenai penggunaan titisan telinga. Sekiranya pendengaran anda bertambah buruk setelah diberi ubat, anda perlu kembali berjumpa doktor. Anda boleh membuat janji temu dengan doktor di hospital yang paling dekat dengan lokasi anda di sini.

Recent Posts