Perbezaan Sesak Nafas pada Orang yang Menghidap Asma dan COVID-19

Jakarta - Jangkitan asma dan COVID-19 adalah dua penyakit yang menyerang paru-paru. Pada orang dengan virus korona, virus akan menyerang saluran pernafasan dan menyebabkan gejala sesak nafas muncul. Perkara yang sama berlaku untuk penghidap asma. Lalu, apakah perbezaan antara sesak nafas pada orang dengan virus korona dan asma? Inilah penjelasannya!

Baca juga: 7 Bahan Asli untuk Merawat Sakit Tenggorokan

Perbezaan Sesak Nafas antara Orang dengan Virus Corona dan Asma

Sesak nafas adalah salah satu gejala yang muncul ketika seseorang dijangkiti COVID-19. Ini menimbulkan kebimbangan yang berlebihan, sehingga semua gejala serupa langsung diarahkan pada jangkitan virus korona. Sebenarnya, penghidap asma juga mempunyai simptom yang sama. Lalu, apa perbezaan antara sesak nafas dengan virus korona dan asma?

  1. Sesak nafas pada orang dengan asma disertai dengan batuk dan mengi, sementara gejala COVID-19 tidak.

  2. Kemunculan gejala asma biasanya disebabkan oleh kehadiran, pencetus itu sendiri biasanya dikenali oleh orang yang mempunyai keadaan ini.

  3. Orang dengan jangkitan COVID-19 jarang bermula dengan sesak nafas, tetapi demam, malaise, demam, dan sakit pada sendi.

Pada orang dengan jangkitan COVID-19, rasa sesak nafas akan muncul setelah 5 hari gejala awal muncul. Ini biasanya dialami oleh orang muda. Manakala pada orang tua, rasa sesak nafas akan muncul dalam 2-3 hari setelah gejala awal muncul. Sesak nafas akan kelihatan lebih senang daripada orang muda, kerana sistem ketahanan badan telah menurun.

Gejala asma biasanya akan hilang dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, jika gejala anda tidak membaik dalam masa lebih dari seminggu, anda boleh menghubungi doktor anda di ! Sebabnya, gejala yang ditinggalkan akan bertambah buruk dan membahayakan keselamatan hidup anda.

Baca juga: 4 Bahan Asli untuk Mengawal Tekanan Darah

Langkah-Langkah Mengatasi Sesak Nafas Secara Sendiri di Rumah

Semasa pandemi seperti sekarang, pergi ke kemudahan perubatan yang terdekat, kecuali dalam keadaan yang sudah parah. Apabila gejala sesak nafas yang bukan disebabkan oleh jangkitan COVID-19 muncul, anda boleh menggunakan bahan semula jadi berikut sebagai usaha untuk sembuh secara bebas di rumah:

  • Bawang putih

Bawang putih adalah salah satu bahan semula jadi yang dapat menghilangkan sesak nafas ketika bernafas pada orang yang menghidap asma. Bawang putih mengandungi sifat anti-radang yang dapat mengurangkan keradangan pada saluran pernafasan akibat asma. Walaupun dianggap berkesan, hingga kini tidak ada bukti yang sah mengenai penemuan tersebut.

  • Halia

Halia adalah anti-radang yang dapat melegakan simptom asma. Sama seperti bawang putih, walaupun dianggap berkesan untuk mengatasi gejala asma yang timbul, penyelidikan lebih lanjut diperlukan.

  • Kunyit

Kunyit adalah salah satu rempah semula jadi untuk merawat gejala asma yang timbul. Kunyit mempunyai sifat anti-alergi yang dapat melawan penyebab keradangan di dalam badan.

  • Sayang

Selain berkesan untuk melegakan sakit tekak dan batuk, madu adalah salah satu bahan semula jadi untuk penghilang asma. Caranya ialah mencampurkan madu ke dalam air suam, kemudian meminumnya.

  • Kafein

Kafein dianggap dapat membantu mengawal gejala asma, kerana ia mempunyai kesan bronkodilator yang dapat membantu mengendurkan otot saluran pernafasan, sehingga anda akan bernafas dengan lebih mudah. Dalam hal ini, anda boleh mendapatkan pengambilan kafein dari coklat, kopi, atau teh.

  • Omega-3

Sehingga artikel ini diterbitkan, belum diketahui pasti kelebihan omega-3 dalam merawat asma. Namun, omega-3 adalah kandungan yang dapat mengurangkan keradangan saluran pernafasan, dan meningkatkan fungsi kesihatan paru-paru.

Baca juga: Hati-hati, 5 Bahan Kimia dalam Produk Kosmetik Ini Berbahaya

Sebelum memutuskan untuk menggunakan bahan semula jadi sebagai rawatan alternatif, bincangkannya dengan doktor anda terlebih dahulu. Terutama jika anda mempunyai keadaan kesihatan tertentu. Ini dilakukan kerana bahan semula jadi tidak selalu selamat untuk dimakan.

Pada sesetengah orang, penggunaan bahan semula jadi untuk menghilangkan gejala asma yang muncul mungkin tidak menyebabkan kesan sampingan, atau reaksi alergi. Namun, pada sesetengah orang yang mempunyai alergi terhadap bahan makanan tertentu, ia boleh menyebabkan gejala reaksi alergi yang boleh membahayakan kesihatan tubuh.

Rujukan:

AAFA. Diakses pada tahun 2020. Coronavirus (COVID-19): Apa yang Perlu Tahu Orang Yang Menghidap Asma.
asma. Diakses pada tahun 2020. Sekiranya anda mendapat COVID-19 dan menghidap asma.
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2020. Pilihan Penyembuhan Semula Jadi untuk Rawatan Asma.

Recent Posts