Tidak Diubati oleh Gurah, Inilah Rawatan Sinusitis Kronik

Gurah adalah kaedah rawatan tradisional dengan meneteskan herba ke dalam hidung dan sering digunakan untuk rawatan resdung kronik. Walaupun kadang-kadang berjaya, kaedah ini boleh memberi kesan sampingan kehilangan keupayaan untuk mencium makanan. Sinusitis kronik dapat diatasi dengan mengetahui penyebabnya. "

, Jakarta - Gurah adalah kaedah rawatan tradisional dengan meneteskan ramuan herba ke dalam hidung dan sering digunakan untuk rawatan sinusitis kronik. Kaedah ini digunakan untuk membersihkan lubang hidung dan tekak.

Walaupun kaedah ini berfungsi untuk beberapa orang, lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk menentukan faedah jangka panjang dan kekal. Anda lihat, disyaki terdapat kesan sampingan dari proses gurah, iaitu gejala anosmia. Gejala ini dicirikan oleh jumlah lendir yang keluar, sehingga mengeringkan saluran darah.

Kesan Sampingan Gurah

Anosmia ini boleh menyebabkan hilangnya kemampuan mencium makanan. Memandangkan kemungkinan kesan sampingan yang diperoleh dari rawatan ini, penderita disarankan untuk berbincang dengan doktor mereka terlebih dahulu.

Baca juga: 5 Faktor Risiko Seseorang Boleh Menghidap Sinusitis Kronik

Jadi, bagaimana rawatan sinusitis kronik dilakukan? Doktor akan berusaha merawat resdung dengan langkah-langkah konservatif jika boleh. Ini bermaksud menentukan terlebih dahulu penyebab jangkitan sinus kronik. Penyebab sinusitis kronik adalah:

1. Alahan.

2. Jangkitan.

3. Gangguan keradangan.

4. Gabungan pelbagai sebab.

Untuk mendiagnosis keadaan, doktor akan melakukan analisis dengan mendengar gejala, melakukan ujian, termasuk menggunakan alat khas untuk melihat keadaan saluran hidung dan sinus. Kemungkinan doktor akan melakukan ujian sokongan lain untuk menentukan penyebabnya.

Baca juga: Apa yang Perlu Dilakukan Apabila Anda Menghidap Sinusitis Kronik?

Melakukan gurah untuk merawat sinusitis kronik adalah sesuatu yang berisiko. Sekiranya anda menghidap sinusitis kronik, ada baiknya anda berbincang dengan doktor anda untuk mendapatkan rawatan selanjutnya. Anda boleh meminta doktor terlebih dahulu melalui permohonan untuk maklumat lebih lanjut mengenai rawatan sinusitis kronik.

Cara Merawat Sinus Kronik

Biasanya dari aspek perubatan, terdapat beberapa jenis rawatan yang boleh dilakukan, termasuk:

1. Kortikosteroid hidung

Semburan hidung ini membantu mencegah dan merawat keradangan. Contohnya merangkumi fluticasone, triamcinolone, budesonide, mometasone, dan beclomethasone . Sekiranya semburan tidak cukup berkesan, doktor anda mungkin mengesyorkan membasuhnya dengan larutan garam yang dicampurkan dengan titisan budesonide atau gunakan kabus hidung penyelesaiannya.

2. Kortikosteroid oral atau suntikan

Ubat ini digunakan untuk melegakan keradangan dari sinusitis yang teruk, terutama jika anda juga mempunyai polip hidung. Kortikosteroid oral boleh menyebabkan kesan sampingan yang serius apabila digunakan dalam jangka panjang, jadi jenis rawatan ini hanya digunakan untuk merawat gejala yang teruk.

Baca juga: Kepentingan Mencuci Hidung untuk Kesihatan

3. Rawatan Desensitisasi Aspirin

Sekiranya anda mempunyai reaksi terhadap aspirin yang menyebabkan sinusitis, anda akan diberi dos aspirin yang lebih besar untuk meningkatkan toleransi tersebut.

Rawatan di rumah untuk Sinusitis Kronik

Sebenarnya cara hidup dan rawatan di rumah boleh dilakukan untuk melegakan simptom sinusitis kronik. Beberapa cadangan adalah:

1. Rehat

Ini dapat membantu tubuh melawan keradangan dan mempercepat pemulihan.

2. Pelembap Sinus

Letakkan tuala di atas kepala semasa anda menyedut wap dari semangkuk air panas sederhana. Terus kukus ke muka. Selain itu, anda juga boleh mandi air panas, menghirup udara hangat dan lembap untuk membantu menghilangkan rasa sakit dan membantu mengeringkan lendir.

3. Melaksanakan Tabiat Sihat

Mengambil langkah untuk memastikan saluran hidung anda lembab dan tidak mengeluarkan lendir yang berlebihan dapat membantu anda mengelakkan jangkitan sinus. Contoh tabiat sihat untuk diamalkan termasuk:

  • Basuh tangan anda dengan kerap, terutamanya setelah bersentuhan dengan orang lain yang menghidap selesema atau penyakit lain.
  • Ambil ubat untuk mengawal alahan bermusim. Contohnya termasuk ubat alergi tanpa resep, seperti loratadine (Claritin) atau cetirizine (Zyrtec) yang boleh anda beli melalui aplikasi .
  • Jangan merokok dan elakkan asap rokok sesuka hati.
  • Elakkan terkena udara kering. Anda boleh menyedut wap (seperti mandi) atau menggunakan pelembap untuk memastikan udara di sekitar anda lembap. Ini menghalang saluran hidung kering.
Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Sinusitis kronik.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Cara Menyembuhkan Jangkitan Sinus Kronik Secara Kekal.

Recent Posts