7 Bahan Penjagaan Kulit yang Selamat untuk Wanita Hamil

, Jakarta - Mengandung menjadikan ibu mengalami banyak perubahan dalam tubuh, mulai dari perubahan bentuk badan hingga masalah kulit wajah. Persatuan Kehamilan Amerika terungkap, terdapat beberapa masalah kulit yang sering dialami oleh wanita hamil, seperti penampilan jerawat, kulit kering, atau kemunculan melasma. Nah, masalah kulit ini sering menurunkan keyakinan wanita hamil.

Baca juga: Rawatan Kecantikan yang Dilarang untuk Wanita Hamil

Penggunaan penjagaan kulit adalah cara yang berkesan untuk mengekalkan kulit yang sihat semasa kehamilan. Walau bagaimanapun, sebilangan besar ramuan penjagaan kulit diketahui tidak selamat untuk digunakan oleh ibu hamil kerana meningkatkan risiko masalah kesihatan bagi bayi dalam kandungan. Jangan risau, masih ada beberapa bahan penjagaan kulit yang selamat digunakan oleh ibu hamil.

Ketahui kandungan penjagaan kulit untuk wanita hamil

Ramai wanita hamil mengalami jerawat hormon atau kulit gelap kerana perubahan hormon yang berlaku semasa kehamilan. Sebelum membeli produk penjagaan kulit, ketahui bahan penjagaan kulit yang selamat untuk wanita hamil, iaitu:

1. Asid Salisilik

Dilaporkan dari Berita Perubatan Hari Ini Kandungan asid salisilik selamat digunakan oleh wanita hamil sekurang-kurangnya dua kali sehari. Banyak produk pencuci muka dan toner mengandungi ramuan ini. Walau bagaimanapun, anda harus menggunakan produk dengan asid salisilik tidak lebih daripada 2 peratus.

Asid salisilik berkesan untuk merawat jerawat dan membuang sel kulit mati yang melekat pada kulit. Di samping itu, asid salisilik mempunyai sifat antibakteria untuk mencegah munculnya komedo dan radang jerawat.

2. Minyak Grapeseed

Minyak biji anggur juga merupakan bahan dalam perawatan kulit yang dapat digunakan selama kehamilan. Secara amnya, kandungan minyak anggur terdapat dalam banyak serum wajah dan minyak badan yang berfungsi melembapkan. Kami mengesyorkan menggunakan minyak grapeseed hanya untuk penggunaan luaran semasa kehamilan. Elakkan mengambil minyak biji anggur dalam bentuk suplemen semasa anda hamil.

3. Asid Hyaluronik

Mengalami kulit kering semasa hamil dapat diatasi dengan menggunakan produk yang mengandungi asid hyaluronik. Kandungan ini dianggap cukup selamat untuk wanita hamil dan tidak menjejaskan kesihatan ibu atau bayi dalam kandungan. Bukan hanya wanita hamil, ibu yang menyusui juga dapat menggunakan produk perawatan kulit yang mengandungi asid hyaluronik.

Baca juga: 3 Cara Menjaga Kulit Yang Sihat Semasa Kehamilan

4. Niacinamide

Kandungan ini selamat untuk wanita hamil kerana berasal dari vitamin B3. Jurnal Dermatologi Klinikal dan Estetik terungkap, niacinamide adalah bahan penjagaan kulit yang mengandungi antioksidan. Fungsinya mampu mengurangkan hiperpigmentasi kulit, mengurangkan garis halus dan kedutan, dan meningkatkan keanjalan kulit.

5. Titanium Dioksida

Kandungan ini banyak digunakan dalam produk pelindung matahari kerana mampu menangkal sinar ultraviolet yang berpotensi merosakkan kulit. Kandungan ini dianggap selamat untuk digunakan oleh wanita hamil dan menyusui di kawasan muka dan badan yang sering terdedah kepada cahaya matahari langsung.

6. Zink Oksida

Kandungan zink oksida juga terdapat dalam beberapa produk pelindung matahari fizikal . Kandungan ini tidak menyerap ke dalam kulit tetapi tetap berada di permukaan kulit sehingga selamat digunakan oleh ibu hamil dan ibu menyusu. Jadi, jangan lupa pakai pelindung matahari sebelum aktiviti.

7. Vitamin C

Kandungan vitamin C dalam produk penjagaan kulit selamat digunakan untuk wanita hamil dan ibu menyusu. Vitamin C dapat berfungsi untuk meningkatkan kolagen pada kulit sehingga dapat membantu mengatasi kawasan kulit gelap.

Baca juga: Petua Mudah untuk Menjaga Kesihatan Semasa Kehamilan Muda

Itulah kandungan penjagaan kulit yang dianggap selamat untuk digunakan oleh wanita hamil. Tidak ada salahnya menggunakan aplikasi dan tanyakan terus kepada pakar obstetrik mengenai rawatan muka dan badan yang selamat dilakukan semasa kehamilan. Dengan cara itu, kesihatan ibu dan bayi dalam kandungan dapat dijaga dengan baik.

Rujukan:
Ibu Bapa Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Produk Kecantikan yang Selamat Digunakan Semasa Kehamilan?
Ibu bapa. Diakses pada tahun 2020. Penjagaan Kulit Kehamilan: Apa yang Selamat untuk Muka dan Tubuh Anda
Jurnal Dermatologi Klinikal dan Estetik. Diakses pada tahun 2020. Sejauh mana Kita Benar-benar Tahu Tentang Bahan Kosmetik Kegemaran Kami?
Persatuan Kehamilan Amerika. Diakses pada tahun 2020. Perubahan Kulit Semasa Kehamilan
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Asid Salisilik Semasa Kehamilan

Recent Posts