3 Cara Mengatasi Kelenjar Tiroid yang Membengkak

, Jakarta - Kelenjar tiroid adalah kelenjar berbentuk kupu-kupu kecil yang terletak di leher, tepat di bawah epal Adam. Kelenjar ini memainkan peranan penting dalam menghasilkan hormon yang mengatur fungsi tubuh tertentu.

Walau bagaimanapun, keadaan atau penyakit tertentu boleh menyebabkan kelenjar tiroid membesar secara tidak normal. Keadaan ini dipanggil goiter. Walaupun gondok biasanya tidak menyakitkan, kelenjar tiroid yang membesar dapat menyukarkan anda bernafas atau menelan. Oleh itu, cari tahu bagaimana mengatasi masalah kesihatan ini di sini.

Baca juga: Ini adalah 5 Risiko Mumps yang Mempengaruhi Kesihatan

Memahami Penyakit Buasir dan Sebabnya

Kelenjar tiroid menghasilkan dua hormon utama, iaitu tiroksin (T-4) dan triiodothyronine (T-3). Hormon ini beredar di aliran darah dan membantu mengatur metabolisme badan. Mereka menjaga tubuh anda menggunakan lemak dan karbohidrat, membantu mengawal suhu badan, mempengaruhi degupan jantung, dan membantu mengatur pengeluaran protein.

Mempunyai gondok tidak bermaksud bahawa kelenjar tiroid anda tidak berfungsi dengan normal. Walaupun membesar, kelenjar tiroid dapat menghasilkan jumlah hormon yang normal. Walau bagaimanapun, ada kemungkinan tiroid dapat menghasilkan tiroksin dan T-3 terlalu banyak atau terlalu sedikit.

Terdapat banyak perkara yang boleh menyebabkan gondok. Beberapa yang paling biasa termasuk:

  • Kekurangan yodium. Iodin penting untuk pengeluaran hormon tiroid. Kekurangan pengambilan ini boleh menyebabkan gondok.
  • Penyakit kubur. Pada orang dengan penyakit Graves, antibodi yang dihasilkan oleh sistem kekebalan tubuh secara salah menyerang kelenjar tiroid dan menyebabkannya menghasilkan tiroksin berlebihan (hipertiroidisme).
  • Penyakit Hashimoto. Seperti penyakit Graves, penyakit Hashimoto juga terjadi akibat gangguan autoimun. Namun, bukannya menyebabkan tiroid menghasilkan hormon yang terlalu banyak, Hashimoto merosakkan tiroid, sehingga menghasilkan hormon yang terlalu sedikit (hipotiroidisme).
  • Goiter Multinodular. Beberapa benjolan pepejal atau berisi cecair yang disebut nodul berkembang di kedua-dua sisi tiroid dan mengakibatkan pembesaran kelenjar secara keseluruhan.
  • Nodul Tiroid Bersendirian. Dalam kes ini, nodul berkembang di satu bahagian kelenjar tiroid.
  • Kanser tiroid. Pembesaran kelenjar tiroid juga boleh disebabkan oleh sel barah.
  • Kehamilan. Hormon yang dihasilkan semasa kehamilan adalah: gonadotropin korionik manusia (HCG), boleh menyebabkan kelenjar tiroid membesar sedikit.
  • Keradangan. Tiroiditis adalah keadaan keradangan yang boleh menyebabkan kesakitan dan pembengkakan tiroid.

Gejala Goiter

Goiter tidak selalu menyebabkan gejala atau tanda. Walau bagaimanapun, gondok biasanya dicirikan oleh gejala pembengkakan di pangkal leher yang mungkin sangat jelas ketika anda mencukur atau memakai alat solek.

Selain itu, kelenjar tiroid yang membesar juga dapat menyebabkan anda batuk, memiliki suara yang serak, mengalami kesukaran menelan, dan kesukaran bernafas.

Baca juga: Bukan Hanya Leher, Goiter Juga Boleh Menyebabkan Bengkak Mata

Cara Mengatasi Kelenjar Tiroid yang Membengkak

Rawatan gondok bergantung pada ukuran gondok, gejala yang ditunjukkan dan penyebabnya. Sekiranya gondok kecil dan tidak menimbulkan masalah, dan tiroid anda berfungsi seperti biasa, doktor anda mungkin mencadangkan pendekatan pemerhatian dan penantian.

Walau bagaimanapun, jika gondok menyebabkan pembengkakan yang mengganggu, berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mengatasinya:

1. Dadah

Sekiranya gondok disebabkan oleh hipotiroidisme, penggantian hormon tiroid dengan ubat levothyroxine dapat melegakan gejala hipotiroidisme dan sering mengurangkan pembengkakan kelenjar tiroid.

Sekiranya kelenjar tiroid membengkak kerana keradangan, doktor anda akan menetapkan ubat aspirin atau kortikosteroid untuk merawat keradangan tersebut. Sedangkan cara merawat gondok akibat hipertiroidisme adalah dengan ubat-ubatan yang berguna untuk menormalkan tahap hormon.

2. Operasi

Sekiranya anda mempunyai gondok besar yang tidak selesa, atau menyebabkan kesukaran bernafas atau menelan, atau jika anda mempunyai gondok nodular yang menyebabkan hipertiroidisme, pembedahan adalah pilihan rawatan yang boleh dilakukan untuk merawat keadaan. Pembedahan juga merupakan rawatan untuk barah tiroid.

3. Iodin radioaktif

Dalam beberapa kes, yodium radioaktif dapat digunakan untuk merawat kelenjar tiroid yang terlalu aktif. Kaedah rawatan ini diberikan secara lisan dan mencapai kelenjar tiroid melalui aliran darah, di mana ia merosakkan sel-sel tiroid. Yodium radioaktif mengurangkan saiz gondok, yang mengurangkan pembengkakan.

Baca juga: 5 Cara Menyembuhkan Gondok Secara Semula Jadi

Itulah beberapa cara untuk mengatasi kelenjar tiroid yang membengkak. Sekiranya anda mengalami simptom dan tanda-tanda yang disyaki seperti gejala gondok, cubalah berbincang dengan doktor melalui aplikasi tersebut . Anda boleh menghubungi doktor pada bila-bila masa melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Ayuh, muat turun aplikasinya sekarang

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Goiter

Recent Posts