Terapi Refleksologi Tisu Neural di telapak kaki

"Urutan refleksologi tisu saraf pada kaki mempunyai banyak faedah untuk kesihatan tubuh. Panggil ia membantu mengurangkan sakit dan melegakan kesakitan. Walaupun begitu, masih ada keadaan yang tidak boleh merefleksikan kaki, misalnya untuk orang yang menghidap gout. "

Jakarta - Pernahkah anda memberi sedikit masa untuk memperhatikan kesihatan kaki anda? Tidak, bukankah wujudnya masalah kesihatan pada anggota badan, tetapi peranannya dalam mengurangkan kesakitan pada bahagian tubuh yang lain?

Hujung saraf di kaki dihubungkan dengan organ dalaman dan sistem di seluruh badan. Merangsang kawasan ini melalui refleksologi dapat mengurangkan rasa sakit dan ketidakselesaan yang disebabkan oleh semua jenis penyakit, termasuk penyakit khusus kaki dan seluruh badan.

Refleksologi berakar pada tradisi Asia dan diperkenalkan ke Amerika Syarikat pada awal 1900-an. Apabila digunakan untuk merawat kaki, ia dapat membantu melegakan banyak keadaan yang disebabkan oleh tisu saraf tambahan.

Baca juga: 6 Faedah Refleksologi untuk Kesihatan

Refleksologi Kaki

Tisu tambahan di kaki boleh menjadi penyebab kecederaan atau penyakit kronik. Oleh itu, memberi tekanan atau renungan di atas dapat membantu mengurangkan rasa sakit, mencegah tubuh mengeluarkan tisu saraf tambahan, dan meningkatkan peredaran di kawasan tersebut.

Anda perlu tahu bahawa kaki manusia mempunyai sekitar 7,000 ujung saraf yang semuanya sesuai dengan kawasan tubuh tertentu, termasuk organ dan tulang belakang. Dengan menargetkan ujung saraf ini, ahli refleksologi dapat meningkatkan aliran darah, limfa, dan saraf ke kawasan tertentu.

Sebilangan ahli terapi urut memasukkan refleksologi ke dalam latihan mereka, tetapi tidak mustahil mereka akan memberikan rawatan yang lebih luas untuk meningkatkan kesihatan tisu di seluruh badan, daripada hanya memfokuskan pada jalan saraf.

Baca juga: 5 Titik Badan untuk Ditekan Semasa Anda Sakit Kepala

Zon Refleksologi di Kaki Kanan dan Kiri

Titik pantulan pada kaki kanan dan kiri dapat disamakan dengan peta yang menunjukkan gambar semua organ tubuh. Namun, secara umum, hanya terdapat empat zon titik pantulan di kaki kanan atau kiri, iaitu:

  1. Ketua

Titik refleksologi kaki untuk menghilangkan sakit kepala boleh didapati di hujung kaki, bermula dari jari kaki hingga ke tepi lengkungan jari. Anda hanya perlu memberi tekanan ke lokasi tersebut untuk membantu melegakan sakit kepala kerana peredaran darah meningkat ke leher.

  1. Dada

Titik pantulan untuk organ ini berada di bahagian bawah jari kaki hingga ke pusat telapak kaki. Sekiranya anda memberi penekanan yang betul pada titik yang betul, faedahnya dapat dirasakan hingga ke jantung dan paru-paru.

Baca juga: Adakah benar bahawa sakit otot dapat disembuhkan dengan urutan?

  1. Perut

Sementara itu, titik pantulan di tengah kaki akan memberi kesan pada organ di kawasan perut. Merenung bahagian ini akan memberi kesan pada pankreas, buah pinggang, dan pelbagai organ di saluran pencernaan.

  1. Pelvis

Zon terakhir adalah kawasan panggul, yang dapat anda rasakan dengan mengurut kawasan tumit. Sekiranya anda mempunyai masalah dengan pinggang atau kawasan berdekatan, anda boleh melakukan refleksologi pada tumit kaki anda.

Walau bagaimanapun, tidak ada salahnya meminta doktor anda bagaimana rawatan perubatan dapat dilakukan untuk membantu meredakan gejala dan aduan yang anda alami. Untuk menjadikannya lebih mudah, anda boleh muat turun dan gunakan aplikasinya . Bila-bila masa, anda boleh berbual dengan pakar dan dapatkan rawatan segera.

Rujukan:

The Durango Herald. Diakses pada tahun 2021. Refleksologi membuka kelegaan kesakitan dengan merawat saraf di kaki.

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 3 Urutan untuk Titik Tekanan di Kaki.

Recent Posts