Ibu Baru Mesti Memahami 5 Petua Merawat Bayi Yang Baru Lahir

, Jakarta - Ada banyak perkara yang perlu dipelajari ketika bayi baru dilahirkan. Terutama jika ini adalah kali pertama anda menjadi ibu. Bayi yang baru lahir memerlukan penjagaan dan kesabaran tambahan. Bermula dari cara memeluknya hingga langkah demi langkah secara langsung menyusukannya mesti difahami. Namun, jangan risau! Anda pasti dapat melaluinya dengan 5 petua penjagaan bayi, terutamanya bayi baru lahir (baru lahir) seperti berikut!

1. Cara menggendong bayi

  • Angkat bayi ke ketinggian bahu, kemudian letakkan kepalanya di bahu anda sehingga pandangannya akan berada di belakang kepala anda.
  • Letakkan satu tangan di antara leher dan kepala bayi, untuk mengelakkan kepalanya naik secara tiba-tiba yang berpotensi membahayakan.
  • Letakkan tangan anda yang lain di bawah badan bayi untuk menyokongnya.

2. Belajar untuk Menyusu

Maka yang selalu menjadi persoalan ialah seberapa kerap bayi harus disusui. Pada dasarnya, tidak ada peraturan khusus untuk berapa kali bayi harus disusui. Namun, jika anda memikirkannya, bayi perlu memberi makan antara 8-12 kali sehari atau setiap 1-3 jam. Isi perut bayi masih sangat kecil, ia tidak membenarkan bayi menyusu lebih kerap daripada itu.

3. Merawat tali pusat

4. Bayi mesti dikeringkan di bawah sinar matahari

5. Rajin Menukar Lampin

Berikut adalah 5 perkara yang perlu dipelajari semasa bayi baru lahir. Untuk mempermudah, anda boleh meminta bantuan pasangan anda untuk mengambil bahagian dalam perkara ini. Sekiranya terdapat perkara lain mengenai penjagaan bayi baru lahir yang masih membingungkan bagi anda, tanyakan terus dari ribuan doktor pakar yang dipercayai melalui aplikasi tersebut ciri Hubungi Doktor dan Penghantaran Farmasi yang akan menjadikan hari anda lebih mudah untuk membeli ubat dan vitamin yang akan tiba hanya dalam 1 jam. Ayuh! muat turun permohonan sekarang di Google Play dan App Store telefon pintar-kamu.

BACA JUGA: Keadaan Kehamilan Breech Ibu Perlu Tahu

Recent Posts