Ketahui Ciri Kehamilan Tanpa Mual

, Jakarta - Sakit pagi atau mual dan muntah pada dasarnya adalah ciri kehamilan yang sangat biasa. Walaupun ditanggung pagi ”, sakit pagi juga boleh berlaku pada waktu petang, petang, atau malam. Dalam kebanyakan kes, ciri kehamilan ini dialami oleh ibu pada trimester awal kehamilan.

Walau bagaimanapun, fakta mengandung bukan hanya mengenai mual dan muntah. Sebabnya, menurut kajian di Perpustakaan Perubatan Nasional AS Institut Kesihatan Nasional, hanya sekitar 70-80 peratus wanita hamil yang mengalami loya dan muntah. Jadi, apa lagi ciri kehamilan yang perlu anda ketahui?

Baca juga: 5 Peraturan untuk Seks yang Selamat Semasa Kehamilan

Selain Mual dan Muntah, Ini adalah Tanda Kehamilan yang Terlihat

Bermula dari perubahan mood, mengalami sembelit, hingga munculnya jerawat, berikut adalah beberapa tanda kehamilan yang dapat dilihat, iaitu:

1. Perubahan Mood

Perubahan mood adalah ciri kehamilan yang cukup biasa. Mood swing Ini berlaku kerana perubahan hormon dalam tubuh wanita hamil. Contohnya, hormon estrogen dan progesteron.

Perubahan dalam kedua-dua hormon ini biasanya berlaku pada beberapa minggu pertama kehamilan. Perubahan hormon ini mempengaruhi sel saraf otak, sehingga mood wanita hamil dapat berubah dengan mudah.

Baca juga: Siapkan 3 perkara ini sebelum kelahiran anak kecil anda

2. Mimisan

Mimisan juga boleh menjadi tanda kehamilan yang perlu diperhatikan. mengikut Perkhidmatan Kesihatan Nasional - UK (NHS UK), mimisan pada kehamilan disebabkan oleh perubahan hormon. Tahap hormon yang meningkat dalam tubuh wanita hamil boleh menjadikan hidung lebih mudah bengkak, kering, dan berdarah.

Mimisan pada wanita hamil boleh berlangsung dari beberapa saat hingga lebih dari 10 minit. Selain itu, mimisan ini juga boleh menjadi teruk atau ringan. Perkara yang perlu diperhatikan, berjumpa doktor dengan segera sekiranya mimisan tidak berhenti.

3. Kerap membuang air kecil

Kencing yang kerap adalah satu lagi gejala kehamilan yang boleh dialami oleh wanita hamil. Keadaan ini berlaku kerana peningkatan hormon kehamilan atau hormon kehamilan gonadotropin korionik manusia semasa mengandung. Ini menjadikan pengeluaran air kencing di badan wanita hamil meningkat, sehingga pundi kencing lebih mudah kenyang.

4. Sensitif terhadap Bau

Masih menurut NHS UK, deria bau wanita hamil akan lebih sensitif dan sensitif terhadap bau. Keadaan ini boleh memberi kesan pada permulaan mual ( sakit pagi ).

Baca juga: 6 Tanda-Telah Bersalin Yang Anda Perlu Tahu

5. Darah dari Faraj

Selain empat perkara di atas, pendarahan dari faraj juga merupakan gejala kehamilan yang dapat dialami oleh wanita hamil. Pendarahan faraj ini juga dikenali sebagai pendarahan implantasi. Pendarahan implantasi berbeza dengan pendarahan haid.

Dalam implantasi pendarahan darah yang keluar dari faraj biasanya berwarna terang dan berwarna coklat atau merah jambu. Sementara itu, pendarahan semasa haid biasanya lebih tebal dan berwarna merah.

6. Jerawat

Jerawat adalah tanda kehamilan yang sering diabaikan. Sebilangan besar wanita berpendapat bahawa jerawat disebabkan oleh masalah kulit. Contohnya, kerana anda jarang mencuci muka, anda tidak membersihkan residu alat solek , atau disebabkan oleh pencemaran udara. Malah, dalam beberapa kes kehamilan juga boleh mencetuskan jerawat kerana perubahan hormon pada tubuh wanita hamil.

7. Mengetatkan Payudara

Perubahan payudara menjadi lebih padat, kencang, dan sensitif juga boleh menjadi tanda kehamilan. Perubahan pada payudara adalah perubahan fizikal yang biasa terjadi pada minggu-minggu awal kehamilan.

8. Sembelit

Tidak sedikit wanita yang mengesyaki bahawa sembelit yang mereka alami hanyalah kesan diet yang tidak sihat. Contohnya ialah, kekurangan pengambilan serat di dalam badan. Sebenarnya, masalah BAB ini boleh menjadi tanda kehamilan.

Ciri kehamilan ini berlaku kerana perubahan hormon yang membuat otot saluran pencernaan lebih rileks, dan rahim semakin besar dan menekan usus.

Baca juga: 7 Pergerakan Gimnastik Kehamilan untuk Bersalin dengan lancar

9. Rasa Logam di Mulut

Rasa logam di mulut juga boleh menjadi tanda awal kehamilan. Keadaan ini mungkin terasa seperti terdapat timbunan duit syiling di mulut anda. Ciri kehamilan ini biasanya berlaku pada trimester awal kehamilan, ketika ibu makan makanan tertentu atau secara rawak sepanjang hari.

10. Pening

Pening adalah keadaan biasa dan boleh menunjukkan pelbagai keluhan atau masalah dalam badan. Namun, ternyata wanita yang hamil juga sering merasa pening. Keadaan ini boleh dipicu oleh penurunan tekanan darah pada awal kehamilan yang normal.

Itulah beberapa ciri kehamilan selain mual dan muntah yang perlu diketahui oleh ibu-ibu. Nah, bagi ibu-ibu yang sedang hamil dan ingin diperiksa rahimnya, ibu boleh memeriksa diri di hospital pilihan. Sebelum ini, buat temu janji dengan doktor di aplikasi Oleh itu, anda tidak perlu menunggu sebentar ketika anda sampai di hospital. Praktikal, bukan?Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Gejala Kehamilan: Apa Yang Berlaku Pertama.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Gejala kehamilan awal yang pelik: Apa yang perlu diketahui
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Gejala Kehamilan Awal
Perkhidmatan Kesihatan Nasional - UK. Diakses pada tahun 2021. Tanda dan gejala kehamilan
Perpustakaan Perubatan Nasional AS Institut Kesihatan Nasional. Diakses pada 2021. Mual dan Muntah Kehamilan-Apa Yang Baru?

Recent Posts