Jangan Abaikan 5 Tabiat Yang Menjadikan Bibir Anda Kering

"Penampilan bibir kering dapat mengurangkan keyakinan diri. Walau bagaimanapun, kadang-kadang bibir kering boleh disebabkan oleh tabiat tidak sihat yang anda lakukan sendiri. Contohnya, kebiasaan menggigit bibir, tidak minum air secukupnya, dan suka menjilat bibir boleh menyebabkan bibir kering. "

, Jakarta - Tuan-tuan, anda pasti letih apabila bibir anda kering dan pecah-pecah. Sebabnya, bibir kering dan pecah-pecah pasti menjadikan lipstik yang digunakan kurang melekit dan bahkan menjelaskan tekstur bibir kering. Bibir kering boleh mengganggu penampilan, tetapi adakah anda sedar bahawa keadaan ini disebabkan oleh tabiat yang sering anda lakukan?

Cuaca tidak hanya boleh menjadikan bibir kering dan pecah-pecah, tetapi kebiasaan ini yang jarang anda sedari sebenarnya boleh menjadi penyebabnya, sesungguhnya! Dipetik dari beberapa sumber, berikut adalah beberapa kebiasaan yang menjadikan bibir kering, iaitu:

Baca juga: Cara yang betul untuk merawat bibir agar kekal lembap

1. Menggigit Bibir

Ketika panik, kegelisahan dan kegelisahan melanda, kadang-kadang anda sering melakukan perkara-perkara tertentu dalam usaha mempersiapkan diri anda untuk menghadapi situasi buruk yang boleh berlaku. Selain menggelengkan kaki, beberapa orang juga menggigit bibir ketika mereka gelisah atau gugup. Menggigit bibir juga boleh menjadi kebiasaan, walaupun orang itu tidak gugup.

Nampaknya, tabiat buruk ini boleh menjadikan bibir kering. Kebiasaan menggigit bibir dari masa ke masa boleh menjengkelkan bibir dan memburukkan lagi keadaan bibir kerana terdedah kepada kecederaan. Oleh itu, jika anda mempunyai tabiat ini, anda harus berhenti dan menggunakan pelembap agar bibir anda kembali sihat.

2. Menjilat Bibir

Tabiat lain yang sering dilakukan secara tidak sedar adalah menjilat bibir. Apabila bibir terasa kering, sesetengah orang cenderung menjilat bibir. Daripada bibir yang lembap, menjilat bibir boleh menjadikan bibir anda lebih kering. Pada mulanya, menjilat bibir anda mungkin terasa melembapkan, tetapi ini hanya sementara. Air liur sebenarnya memakan lapisan kulit bibir yang nipis dan menghilangkan kelembapan semula jadi.

Dipetik dari Garis Kesihatan Air liur mengandungi enzim yang berfungsi untuk membantu mencerna makanan. Enzim di dalam mulut mengandungi sebatian yang cukup kuat untuk tidak memberikan kelembapan pada bibir. Lebih-lebih lagi, apabila air liur bersentuhan dengan udara, bibir boleh kering dan mengelupas kembali.

Baca juga: Jangan cuai dalam memilih pelembap, berikut adalah 3 petua

3. Jarang Minum Air

Mempunyai tabiat minum air yang malas? Lebih baik, hentikan tabiat ini mulai sekarang. Sebabnya, minum lebih sedikit air boleh menyebabkan dehidrasi yang boleh mengganggu keseimbangan mineral semula jadi dalam badan. Selain menjadikan bibir dan kulit kering, dehidrasi juga memberi kesan negatif pada sistem organ dalam badan.

Dehidrasi umumnya dicirikan oleh pening, kencing yang tidak kerap, sembelit, sakit kepala dan bibir kering atau pecah-pecah. Sekiranya anda mengalami simptom-simptom ini, itu tandanya anda mesti minum dengan cepat untuk mengisi semula cecair badan yang telah hilang.

4. Selalunya Minum Alkohol

Kebiasaan mengambil alkohol dalam jumlah yang berlebihan juga boleh menyebabkan bibir kering dan pecah-pecah. Melancarkan dari Kesihatan Setiap Hari Sebilangan besar minum alkohol menyebabkan kekurangan zat makanan, iaitu proses penyerapan vitamin dalam badan terhambat. Hasilnya, anda tidak mendapat cukup vitamin dan mineral. Kekurangan vitamin dan mineral ini menyebabkan bibir kering dan pecah-pecah.

Sekiranya anda mempunyai masalah dengan alkoholisme dan sukar untuk melepaskan tabiat ini, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul. Jadualkan lawatan doktor di hospital melalui aplikasi . Melalui permohonan itu, anda hanya perlu memilih doktor di hospital yang sesuai mengikut keperluan anda. Ayuh, muat turun aplikasi sekarang!

Baca juga: Atasi Bibir Kering dengan Balsem Bibir

5. Suka Makan Asin dan Pedas

Makanan masin dan pedas benar-benar ketagihan. Namun, kebiasaan ini juga boleh menjadikan bibir kering dan pecah-pecah. Garam yang terkandung dalam makanan masin dapat merengsakan lapisan kulit bibir dan menyebabkan keradangan. Seperti makanan pedas, capsaicin dalam cabai dapat menjadikan bibir anda kering dan pecah lebih mudah.

Cara Mengatasi Bibir Kering

Sekiranya anda sudah mempunyai bibir kering dan pecah-pecah, ada beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengatasinya. Cuba ikuti petua ini:

  • Gunakan Pelembap Bibir . Gunakan balsem bibir yang mengandungi bahan-bahan yang menenangkan dan melembapkan. Contohnya, jeli petroleum.
  • Gunakan Pelembap Bibir Asli . Beberapa bahan semula jadi seperti lidah buaya, minyak kelapa, timun, dan madu dapat menenangkan dan melembapkan bibir kering.
  • Pengelupasan Bibir . Gunakan scrub bibir yang mengandungi gula atau baking soda untuk mengelupas kulit kering dengan lembut.
  • Minum Banyak Air . Dehidrasi adalah penyebab utama bibir pecah-pecah. Malangnya perkara tidak disedari. Oleh itu, pastikan anda minum banyak air agar tidak terhidrasi.

Nah, itu adalah kebiasaan yang secara tidak sedar dapat menjadikan bibir kering. Sebagai gantinya, amalkan makanan dengan pemakanan seimbang untuk menjaga kelembapan bibir. Selain itu, tidak menyakitkan untuk dipakai balsem bibir semasa dalam perjalanan.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Apa Yang Menyebabkan Bibir Cacat dan Cara Mengubatnya.
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2021. Apa yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Bibir yang pecah-pecah.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. 6 kaedah terbaik untuk melegakan bibir yang pecah-pecah

Recent Posts